Доступність посилання

ТОП новини

Вечір пам''яті Гергія Гонгадзе у Дніпропетровську.


Геннадій Сахаров Вечір пам''яті Гергія Гонгадзе у Дніпропетровську.

Дніпропетровськ, 17 вересня 2003 року.

16-го вересня у Дніпропетровську активістами і представниками проводів обласних організацій 10-ти політичних партій проведений вечір пам''яті Георгія Гонгадзе. З Дніпропетровська повідомляє Геннадій Сахаров.

Вечір пам''яті Георгія Гонгадзе був проведений просто неба на бульварі біля центрального майдану Дніпропетровська. У ньому взяли участь близько 50-ти осіб. Над присутніми майоріли синьо-жовті державні прапори і прапори блоку Віктора Ющенка "Наша Україна", партій УРП "Собор", СДПУ, "Яблуко" з чорними жалобними стрічками. Червоні прапори з чорними стрічками принесли члени проводу місцевої організації Компартії. Люди тримали у руках свічки, ряд свічок був і перед портретом Георгія Гонгадзе, над яким був плакат "Ми пам''ятаємо". Під портретом - другий плакат з написом "Кучма, Литвин, Кравченко - ніхто не забутий, ніщо не забуте".

Поряд з учасниками вечора стояла група співробітників міліції у формі і у цивільному. Один з них знімав усе, що відбувається, відеокамерою, другий з тих цивільних ретельно записував все, що говорилося. Перед початком вечора його організатори отримали від міліції попередження про адміністративну відповідальність за проведення несанкціонованого заходу.

Вшанувавши пам''ять Гергія Гонгадзе та інших журналістів, що загинули, хвилиною мовчання, учасники вечора висловили свій жаль і скорботу.

Говорить голова обласної організації Української Республіканської партії "Собор" Орина Сокульська: "Слова, які переді мною - "Ніхто не забутий, ніщо не забуте". Народ живе, живе нація, заки живе пам''ять. Заки живе пам''ять про тих героїв, які поклали своє життя на вівтар Батьківщини, на вівтар України. Ми сьогодні сумуємо. Серед нас нема прекрасного журналіста Георгія Гонгадзе. Але ми не можемо обминути тих прекрасних журналістів, які вибрали свій шлях чесно і відважно, тих журналістів, які були серед нас. Це Коломоєць, який представляв Українські Новини, це Кривенко, який загинув у автомобільній катастрофі, до них можна віднести і нашого Єфремова, який також загинув у автомобільній катастрофі. Якимось чином стається, що наш край, Дніпропетровська область, в цьому відіграє якусь рокову роль. Тому сьогодні, згадуючи тих людей, котрі не пошкодували найдорожчого, віддали життя за те, щоби донести ту правду до народу, які завжди були на передовій, ми пам''ятаємо їх. Ми схиляємо перед ними низько голови.".

Голова Дніпропетровської міської організації партії "Реформи і порядок" Андрій Денисенко у своєму виступі сказав про Гергія Гонгадзе:" 019 (своїм життям) Це майже біблійний сюжет. Він, як предтеча, як Іоанн Хреститель, віддав своє життя за майбутнє. За те , щоби прийшли люди, прийшло краще майбутнє, за те, щоби на Україні зпанувала інша, справді національна, справді демократична влада. За те, щоби була справжня свобода слова. Ми повинні теж пам''ятати і про людей, які несуть безпосередню відповідальність за вбивство Георгія Гонгадзе. Ми сьогодні знаємо, що це є вбивство, вбивство на замовлення. Кров Георгія на руках, на совісті президента Кучми і його найближчого оточення. Ми не повинні цього забувати. Ми маємо пам''ятати і ми маємо зробити все, щоби у новій, демократичній, справжній українській Україні не було місця засиллю кланів, не було місця для політичної бандократії. Тож схилімо сьогодні голови, схилімо сьогодні прапори.".

Промовці говорили також про необхідність згуртування усіх національно-демократичних сил на виборах президента, подолання розбіжностей і амбіцій заради перемоги, про висування єдиної кандидатури на посаду президента від опозиції. Голова обласної організації партії "Яблуко" Володимир Волошин зробив заяву про приєднання очолюваної ним організації до обласного блоку "Наша Україна".

По закінченні вечора його учасники були знову попереджені міліцією про відповідальність за його проведення за 189-ю статтею Адміністративного Кодексу України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG