Доступність посилання

ТОП новини

Саміт СНД в Криму – кримчани зазнають незручностей.


Володимир Притула Саміт СНД в Криму – кримчани зазнають незручностей.

Симферополь, 18 вересня 2003 року.

У четвер 18 вересня в Ялті відкрився дводенний саміт Співдружності незалежних держав. З 12 президентів країн-членів СНД участь у ньому зголосилися взяти лише 10. Крім того, в четвер у Лівадійському палаці пройшли засідання Рад міністрів закордонних справ і глав урядів Співдружності, на яких були представлені усі 12 країн-членів СНД. Сюди прибуло понад 2 тисячі дипломатів, урядовців, журналістів, тощо. На два дні Ялта стала не тільки політичною столицею України, але й політичним центром СНД. Втім, багатьох кримчан це не дуже тішить, оскільки приносить чимало незручностей.

Уже 17 вересня в Криму вкотре був запроваджений режим обмежень для руху автотранспорту, який зберігатиметься до 19 вересня. Як пояснив Центр громадських зв’язків Головного Управління МВС України в АРК, такі обмеження викликані проведенням на Південному узбережжі Криму дводенного саміту СНД і прибуттям на нього численних делегацій країн Співдружності. У зв’язку з цим обмежується рух автотранспорту на дорогах Симферополь-Ялта-Севастополь і Симферополь-Бахчисарай-Ялта, а також на території міста Симферополя і населених пунктів Великої Ялти. Керівництво Управління Державтоінспекції в Криму рекомендувало автопідприємствам всіх форм власності не планувати із 17 по 19 вересня виїзду автотранспорту, особливо великогабаритного, і такого, що перевозить небезпечні і сипучі вантажі.

Із самого ранку у четвер в центральній частині Симферополя були відключені світофори і всі перехрестя залишилися без регулювання, оскільки усіх державтоінспекторів перекинули на південнобережні траси. Так робиться щоразу, коли Президент України Леонід Кучма подорожує Кримом. Тепер же на півострів прибувають аж 10 глав держав. За попередніми даними, відмовилися приїхати на саміт президенти Азербайджану і Туркменистану.

Хаос і пробки на центральних вулицях Симферополя і в Ялті – не єдині незручності для кримчан. Кортежі високопоставлених гостей на тривалий час перепиняють рух на трасах, що з’єднують аеропорти “Симферополь” і “Бельбек” з Південнобережжям Криму. Туристичні і рейсові автобуси вибиваються з графіків, пасажири запізнюються на поїзди чи літаки, карети “швидкої допомоги” і пожежні автомобілі теж мусять пропускати швидкісні урядові лімузини.

Навіть підкреслено лояльна до українського Президента кримська преса після одного з останніх самітів вибухнула роздратованими статтями із заголовками на кшталт “Щурі” в мерседесах”. Процитую: “...люблять, розумієте, слуги народу прокататися по “осьовій”, а якщо постові ще й честь віддають, то це взагалі для них блаженство, життя вдалося! Рух зупиняється, порожніють дорожні переходи. Тільки сунься на дорогу, такий окрик отримаєш із міліцейського “матюгальника”, що на все життя запам’ятаєш...” .

Газети пишуть, що Крим і зокрема Ялтинський курорт, ялтинці та й мешканці інших регіонів півострова вже не витримують таких “царських” навантажень, а “великосвітські проїзди” відлякують туристів і відпочивальників. Кримчани втішають себе, що вже завтра по обіді обмежувальний режим з кримських доріг буде знятий аж до початку жовтня. Саме тоді в Ялті відбудеться черговий саміт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG