Доступність посилання

ТОП новини

Після чергової перемоги ХСС на виборах до баварського ландтагу.


Надія Кандиба Після чергової перемоги ХСС на виборах до баварського ландтагу.

Німеччина, 22 вересня 2003 - Практично ніхто не сумнівався в тому, що Християнсько-соціальний союз на виборах до баварського ландтагу здобуде перемогу. Але не очікували, що ця перемога перетвориться на справжній тріумф.

Вперше в історії Федеративної Республіки Німеччини одна з політичних партій змогла забезпечити собі дві третини місць у парламенті. Таким чином із 180 депутатських мандатів баварського ландтагу, 123 належатимуть ХСС. За попередніми підрахунками, за кандидатів від Християнсько-соціального союзу проголосувало понад 60 % виборців. Прем”єр-міністр Баварії Едмунд Штойбер назвав такі результати голосування епохальними.

“Я пишаюся, що очолюю таку чудову народну партію, яка змогла забезпечити собі абсолютну більшість в усіх прошарках населення”, - наголосив Штойбер. Вартим уваги є те, що цього разу за консервативну ХСС значно більше, ніж раніше, голосувало молодих виборців. Очевидно враховуючи цей факт, Штойбер пообіцяв, що має намір омолодити свій кабінет міністрів і залучити до роботи в баварському уряді більше жінок. З самим же Едмундом Штойбером його прихильники поводяться тепер, як зі справжньої кінозіркою. Керівник земельної групи ХСС Міхаель Глос навіть не виключає повторного висування кандатури Штойбера на посаду канцлера Німеччини і процитував у зв”язку з цим назву одного з фільмів про Джеймса Бонда “Ніколи не кажи “ніколи”. Штойбера привітали також і представники Християнсько-демократичного союзу, з яким на федеральному рівні баварський ХСС утворює політичний блок. Прем”єр-міністр Нижньої Саксонії Крістіан Вульф висловився за поширення баварської моделі на всю країну. Він звернув увагу на те, що завдяки економічній потужності, обсягам інвестицій в освіту та науку Баварія посідає місце лідера серед інших федеральних земель Німеччини. Водночас цього разу в Баварії спостерігалася досить низька виборча активність. Тільки 57 % виборців скористалися своїм правом голосу. На думку експертів, у цьому нічого драматичного немає. Аналітики пов”язують це з незадоволенням прихильників соціал-демократів нинішньою політикою СДПН, які на знак протесту вирішили залишитися вдома. Крім того, цілком імовірно, що чимало виборців через хорошу погоду цього разу вирішили піти не до виборчих дільниць, а на “Октоберфест” – найбільше в світі народне свято, яке щойно розпочалося в Мюнхені. Тим часом у лавах соціал-демократів, які на виборах до баварського ландтагу отримали тільки 19,6 % голосів, розпочалася дискусія про подолання наслідків такої поразки. Канцлер Німеччини, соціал-демократ Герхард Шредер вже встиг заявити, що його уряд не має наміру зупиняти розпочаті реформи, які пов”язані також із соціальними обмеженнями. Водночас у лавах СДПН пролунала вимога про необхідність посилити акцент на темі соціальної справедливості.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG