Доступність посилання

ТОП новини

Моральні пріоритети в угорських старшокласників дедалі частіше зміщуються в бік розваг.


Василь Плоскіна Моральні пріоритети в угорських старшокласників дедалі частіше зміщуються в бік розваг.

Угорщина, 23 вересня 2003 – У навчальних закладах угорської столиці триває кампанія, мета якої – вивчення настроїв і проблем старшокласників. Робиться це угорськими педагогами для того, щоб запобігти або локалізували розростання таких негативних соціальних явищ, як куріння неповнолітніми, алкоголізм та наркоманія. Незважаючи на те, що навчальний рік в угорських школах почався всього кілька тижнів тому, до педагогів і батьків уже надходять тривожні сигнали про небайдужість старшокласників та студентів до небезпечного зілля.

На відміну від своїх сільських ровесників старшокласники у Будапешті більш відверто відповідали на запитання дорослих. Наприклад, 15-18-літні учні гімназій, ПТУ а також студенти технікумів не приховували, що цілком відкрито палять у туалетних приміщеннях чи навіть у коридорі навчального корпусу. Деякі сміливці ризикнули принести до школи коноплі чи марихуану. За свідченням дітей, траплялося, коли хтось із їхніх однокласників з’являвся на урок у стані алкогольного похмілля. Опитування показали, що до паління не байдужі дівчата-підлітки: у столиці палять приблизно 35 % школярок, це всього на 5% менше, ніж серед хлопчаків. Менше лають їх за куріння, ніж це було років 7-10 тому, шкільні вчителі. Тим часом кількість любителів нікотину зростає.

В одній з будапештських шкіл майже весь усі учні 11 класу (за винятком двох осіб) визнали, що принаймні один раз у цьому році смалили цигарку і вживали наркотики. В іншому місці старшокласники зізналися, що систематично пили алкогольні напої на домашніх вечірках. Так само безпроблемно вони мали можливість доступу до легких наркотиків на вечірніх дискотеках. До речі, серед опитаних школярів лиш кілька осіб чесно визнали, що часто вживають наркотики. Про решту своїх однокласників вони сказали, що деякі з них відверто брешуть.

Останнім часом не лише дорослих, але й молодих турбує та обставина, що в місцевих школярів раз-по-раз з’являються чималі суми кишенькових грошей. Йдеться не про 10 чи 15 доларів, а про значно більші кошти, які молода людина може витратити на розваги. При середній зарплаті 550-670 доларів в угорців сума у 200 доларів на молодечі потіхи може здатися завеликою, вважають педагоги.

Разом з тим серед опитаних тільки 16 % визнали, що вони бодай один раз на місяць читають якусь художню літературу, а стільки ж дітей сказали, що взагалі не беруть книжки до рук. Навіть у кіно щомісяця буває лише третина респондентів. Проте молодіжні вечірки щотижня популярні серед 21 % учнів. Практично всі опитані полюбляють проводити вільний час перед телевізором. А статеві стосунки протягом тижня мають 80% старшокласників та студентів столиці.

Звісно, угорські педагоги хотіли б активніше впливати на формування цілісного світогляду угорської молоді, адже, крім розваг, існують інші пріоритети, без яких важко обійтися в дорослому житті. Одним із них вони вважають здобуття знань. Скажімо, з усіх країн-кандидатів на вступ до ЄС найкраще вчать іноземні мови учні Словенії та балтійських країн. Угорщина наразі посідає в цьому списку останнє місце.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG