Доступність посилання

ТОП новини

ООН вимагає скоротити свою присутність в Іраку.


Василь Дарчук ООН вимагає скоротити свою присутність в Іраку.

Прага, 23 вересня 2003 – У зв’язку з останніми терористичними атаками проти представництва ООН у Багдаді Кофі Аннан оголосив про намір скоротити діяльність ООН в Іраку. Із цією заявою генеральний секретар ООН виступив у понеділок після терористичного акту біля будинку представництва ООН.

Після вчорашнього терористичного акту, внаслідок якого загинув терорист-самовбивця, що підігнав під будинок ООН автомобіль, начинений вибухівкою, іракський охоронець і 19 людей були поранені, працівники ООН у Багдаді оприлюднили спільну заяву, в якій вони висловлюють обурення і вимагають вивести з Іраку персонал ООН, якщо ситуація не поліпшиться.

Першого серйозного удару по представництву ООН в Багдаді прихильники колишнього режиму завдали 19 серпня. Внаслідок вибуху замінованого автомобіля під будинком представництва ООН загинули 22 людей, в тому числі спеціальний посланник ООН Серджіо Віейра де Мелло. Кофі Аннан призначив слідчу групу, яку очолив колишній президент Фінляндії Мартті Агтісаарі, і яка нині займається розслідуванням терористичних актів в Іраку. До цієї групи увійшли також комісар ірландської поліції, він же колишній начальник поліції ООН Пітер Фіцжеральд, фінський бригадний генерал Яаакко Танелі Оксанен, а також Клод Брудерлайн із Гарвардського університету. Оглядачі із деяким скептицизмом розглядають діяльність групи, яка не має прямого доступу до місцевого населення, а лише з допомогою коаліційних сил, через перекладачів і посередників.

Присутність Організації Об’єднаних Націй в Іраку пов’язана передусім із наданням гуманітарної допомоги населенню, з контролем за дотриманням прав людини і з мобілізацією міжнародних зусиль у відбудові Іраку. Скорочення ролі ООН або її виведення із процесу післявоєнної стабілізації, як підкреслюють оглядачі, завдало б непоправної шкоди останнім міжнародним зусиллям відновити порядок і передати владу у руки нового перехідного уряду.

Щоправда, Генеральний секретар ООН учора знову відкинув твердження, що мішенню іракських терористів стала саме Організація Об’єднаних Націй. Він навів інші недавні терористичні акти, зокрема проти нової іракської поліції. Унаслідок вибуху, крім терориста-самовбивці, загинуло 19 людей, переважно іракських поліцейських і кілька місцевих, тобто іракських працівників ООН.

До цього варто додати останні статистичні дані про жертви серед коаліційних військовослужбовців і цивільних осіб в Іраку від початку воєнної акції і внаслідок атак з боку прорежимних бойовиків і терористів. Так, згідно з даними міністерства оборони США, від початку воєнної акції в Іраку загинули 302 американські військовослужбовці і 49 британських, 1296 американських солдатів були поранені. Від рук прорежимних бойовиків упродовж останніх місяців загинули 164 військовослужбовці.

У зв’язку з останніми жертвами в Іраку Франція і Німеччина пропонують у Раді безпеки ООН якомога швидше передати владу іракському перехідному урядові. Вашингтон відкинув цю ідею, підкресливши, що передання влади повинно відбуватися поступово після загальних виборів і ухвалення нової конституції. Інакше, за нинішніх умов політичної нестабільності і міжетнічних та міжрелігійних сутичок, Ірак може охопити громадянський конфлікт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG