Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Яцуба створює дніпропетровське парламентське лобі.


Геннадій Сахаров Володимир Яцуба створює дніпропетровське парламентське лобі.

Дніпропетровськ, 24 вересня 2003 року.

23-го вересня у Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулася зустріч голови адміністрації Володимира Яцуби з народними депутатами України.

На зустріч з головою Дніпропетровської облдержадміністрації Володимиром Яцубою були запрошені всі народні депутати, які мають відношення до Дніпропетровщини - обрані у мажоританих округах, за парійними списками, у округах інших областей, але такі, що жили чи працювали на Дніпропетровщині. Серед останніх і Юлія Тимошенко, котра на зустріч не приїхала, як власне і кілька інших депутатів.

Фактично те, що відбувалося, було створенням дніпропетровської лобійної групи у Верховній Раді. Та її комітетах. Зустріч складалася з двох частин - відкритої, на якій були присутні журналісти, і закритої, з якої пан Яцуба журналістів попросив піти.

У тй відкритій частині зустрічі йшлося про добудову частини Дніпропетровського метрополітену, що потребує фінансування обсягом у 185 мільйонів гривень та про лобіювання у Верховній Раді змін до закону про державний бюджет.

Дніпропетровський метрополітен, будівництво якого зупинене у 1996-му році, є збитковим і його експлуатація коштує місту 12 мільйонів гривень на рік. Нашвидкуруч запущена у експлуатацію його частина обслуговує жителів однієї з окраїн міста. Решта готових підземних виробок вимагає постійного підтримання і загрожує місту появою провалів. Вирішено спростити прект, виключивши дві станції, і двести метро до центра міста, що має збільшити кількість пасажирів. На перший рік добудови метро потрібні 45 мільйонів гривень. Про лобіювання цього фінансування і йшлося.

Друге питання - про зміни у законі про державний бюджет. З цього приводу перед депутатами виступила начальник фінансового управління обладміністрації Надія Дєєва. Пані Дєєва доповіла, що Дніпропетровська область є одним з головних донорів держбюджету. Цього року ухвалені низка законів, постанов та інших документів про соціалізацію бюджету. Видатки на соціальні цілі мусять сплачуватись з місцевих бюджетів. Наступного року ці видатки суттєво зростуть, проте у зв''язку з податковою реформою очікується зменшення доходів бюджету, а бюджетом у повному обсязі передбачені видатки тільки на соціальні допомоги для малозабезпечених сімей і допомога на дітей. Решта соціальних видатків не забезпечені. У бюджеті області соціальні видатки мають бути збільшені на 132 мільйони гривень, для збільшення заробітної плати бюджетникам потрібні 200 мільйонів гривень. Впровадження єдиної тарифної сітки потребує ще понад 300 мільйонів. Такого ресурсу для області державний бюджет виділити не може.

Бюджетні витрати наступного року на освіту, охорону здоров''я, культуру зменшуються в області на 55 мільйонів гривень. Незважаючи на зменшення вилучень з бюджетів низки міст області, з бюджету Дніпропетровська вилучення зросли на 10 мільйонів гривень. З кожної додатково заробленої гривні до держбюджету вилучаються 50 копійок.

Якщо в Україні в середньому вилучення з місцевих бюджетів зменшилися на 10 відсотків, то у Дніпропетровській області вони на 20 відсотків зросли. Як сказав Володимир Яцуба, за рахунок доходів Дніпропетровської області компенсується недостатнє фінансування інших областей.

Дніпропетровські фінансисти вважають, що існуюча практика стимулювання суб''єктів бюджетного фінансування за перевиконання бюджетного плану призводить до диспропорцій у фінансуванні місцевих бюджетів і пропонують не зменшувати вилучення з бюджетів на суми, визначені помноженням певного коеффіціенту на приріст доходів відносно плану, а залишати у місцевих бюджетах частину фактичного приросту доходів у абсолютних числах. Відтак, залишки планової економіки доби соціалізму у Дніпропетровську пропонують знищити та перейти до визначення абсолютних показників стимулювання місцевих бюджетів, залишаючи регіонам половину абсолютного приросту доходів.

Саме це завдання і вирішуватиме дніпропетровське парламентське лобі найближчими днями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG