Доступність посилання

ТОП новини

Євреї з України в Нью-Йорку проти спорудження у Києві комунального центру біля Бабиного Яру.


Юрій Дулерайн Євреї з України в Нью-Йорку проти спорудження у Києві комунального центру біля Бабиного Яру.

Нью-Йорк, 30 вересня 2003 - Українські євреї в Нью-Йорку протестують проти спорудження у Києві громадського єврейського центру біля Бабиного Яру.

Демонстрація протесту, в якій взяли участь євреї-імміганти з України, відбулася у Нью-Йорку біля приміщення Американського єврейського об’єднаного допомогового комітету, скорочено його називають “Джойнт”. Цей Комітет має намір фінансувати спорудження єврейського громадського та меморіального центру. Розташувати центр планують у Києві на Сирці, поруч Бабиного Яру, де під час Другої світової війни нацисти знищили близько 100 тисяч євреїв. Лише упродовж двох днів у вересні 1941 року були розстріляні приблизно 33 тисячі євреїв Києва. Церемонія символічного закладення наріжного каменя Центру відбулася 30 вересня 2001-го року, але будівництво ще не почалося. Передбачається, що Центр включатиме меморіал і дослідницький та освітній осередок єврейської історії та культури. Прихильники проекту, серед яких чимало єврейських та українських діячів у Києві, вважають спорудження громадського центру важливим кроком до увічнення пам”яті жертв нацизму. Але є й критики, як українці, так і євреї. Як подає “The Ukrainian Weekly”, англомовний український тижневик у Нью-Йорку, певні українські діячі невдоволені тим, що планується суто єврейський меморіал. Вони нагадують, що у Бабиному Яру було розстріляно чимало українців та людей інших національ-ностей. Серед євреїв-опонентів Йосип Зісельс та Семен Глузман, колишні радянські політв”язні та Леонід Файнберг, директор Інституту єеврейських студій у Києві. Вони закликають до створення єдиного меморіалу для всіх жертв Бабиного Яру. Тим часом в Нью-Йорку виник Американський єврейський національний ініціативний комітет для збереження Бабиного Яру. Він організував протест. Голова Комітету Джулін Рапопорт, іммігрант з України, сказав кореспондентовіі міської газети “Daily News”: “Цвинтар є цвинтар.Там мусить бути меморіал, куди могли б приходити люди з усього світу, вшановуючи пам”ять (жертв), а не громадський центр”. Цю думку поділяє 70-річна Фіра Стакельман, чия мати загинула в Бабиному Яру.

Роберт Соколоф, представник організації “Джойнт”, підкреслив, однак, що місце для спорудження Центру обирали лідери єврейської громади у Києві. Контроверсія триває.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG