Доступність посилання

ТОП новини

Нове кіно для режисера: Тюрма.


Юрій Дулерайн Нове кіно для режисера: Тюрма.

Нью-Йорк, 3 жовтня 2003 - Слухачі, які стежать за нашими програмами, вже, мабуть, чули про надзвичайні пригоди американського кінорежисера Даніеля Провен-зано. Він написав сценарій і зняв на підставі власного літературного твору фільм, зігравши в ньому одну з головних ролей. Фільм називається “Це наша справа”. Італійською “наша справа” перекладається як “коза ностра”. Так називають сицилійську мафію. Фільм Провензано гангстерський. Ну то що тут незвичайного, скажуть, подібними фільмами в Америці хоч греблю гати, вони й до нашого берега теж дістаються. Це правда, але незвичайність нової картини полягає в тому, що режисер показав там власні “подвиги” на полі насильства й злочинів. Фінальний епізод його пригод розіграно було цими днями. Даніель Провензано отримав тюремне ув’язнення, так би мовити, за мистецтво, що імітувало життя. Перефразовуючи великого гумориста Іллю Ільфа, “його творчий метод обговорювали у суді”.

Даніель Провензано, 39 років, письменник, кінорежисер, актор і, за сумісництвом, як виходить, рекетир, визнав себе винним. Уільям Міган,суддя Верховного суду штату Нью-Джерзі, проголосив вирок: 10 років тюрми за рекет і понад 111 тисяч доларів штрафу за ухиляння від податків за неоголошені прибутки. Провензано був власником друкарні “Едвайз” у містечку Форт Лі в Нью-Джерзі. Він особисто покарав бухгалтера своєї фірми, спійманого на крадіжці, розтрощивши йому молотком великого пальця на правиці. Провензано також відряджав бандитів, щоб вони кулаками вибивали гроші з боржників. Ці та інші подібні епізоди Провензано вніс до свого сценарію, за яким і створив кінофільм “Це наша справа”. Картина, щоправда, не прославила імені Провензано у мистецтві, хоча знімалися там разом з автором відомі актори Джеймс Каан і Френк Вінсент. Фільм іде другими екранами, як і належиться картинам, які відносять до категорії “Б”. Суддя Міган сказав: “Шкода, що такий інтелігентний, якоюсь мірою навіть винятково розумний чоловік втратив моральний компас”. Він запитав, чи кіномитець у стані розрізнити, де життя, а де вигадка. “Де справжній містер Провензано ,чи він існує лише в кіно, чи він є особистістю поза межами екрану?” – запитав суддя. Адвокати Провензано стверджували, що слідство так ревно взялося за Даніеля лише тому, що він є племінником Ентоні Провензано, відомого мафіозного ватажка типу “хрещеного батька”. “З цього вивели, що й я належу до організованої злочинності, хоча такого ніколи не було”, - казав Провензано-молодший. Проти нього, справді, спочатку висували звинувачення у керівництві організованим злочинним угрупованням, але згодом Роберт Коді, заступник головного прокурора штату Нью-Джерзі, визнав, що Провензано не пов”язаний з жодною мафіозною родиною. На захист Провензано виступив і Френк Вінсент. На суддю, одначе, він вплинути не зміг.

Вислухавши вирок, Провензано заявив, що після звільнення він виступатиме по школах, агітуючи проти насильства, додавши: “Втім, це не означає, що я відтак не зніматиму фільмів з епізодами насильства”. Але для цього митцеві доведеться відсидіти з десятьох років принаймні років чотири-п’ять, коли за зразкову поведінку його зможуть достроково звільнити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG