Доступність посилання

ТОП новини

“Інтернет-майдан”


Андрій Охрімович “Інтернет-майдан”

Київ, 6 жовтня 2003 року.

Андрій Охрімович

Шановні слухачі, вітаю вас. В ефірі “Інтернет-майдан”. Перед мікрофоном автор та ведучий передачі Андрій Охрімович.

Політику багато хто схильний бачити, як щось маніакальне, елітне і дуже прибуткове. Але більш таки маніакальне. Бо як роззявлять рота у Верховній Раді, то відлуння “щепить” хвилю аж до Німеччини.

Скажімо, у городі Ремштейд мешканців розбудили відчайдушні крики. З перестраху, що хтось когось замочить, люди покликали поліцію, і та вкайданила двох вредних і матюкливих папуг з Росії. Ну а здала цих пташок сточотирилітня бабця з Норвегії. Все життя вона мріяла стати політиком і цього вересня перемогла на муніципальних виборах у своєму окрузі.

Щоправда, обійняти посаду старенькій не судилось. Минулого тижня Елен Соермланд віддала Богові душу. Царство їй Небесне і дяка за приклад життєлюбності та ясності мислення в екстремальних ситуаціях. Цього якраз не вистачає нашим мислителям у Верховній Раді. Недавно їден знайомий казав мені, що з цих людей не тільки “гвозді”, а й дубові меблі можна “дєлать”.

Далі - Надія Шерстюк. Огляд віртуальної преси.

Надія Шерстюк

“Рада Європи засуджує Україну за брутальні порушення прав людини”, - інформує сайт “Подробностей”. Особливе занепокоєння у західних експертів викликають жорстоке поводження із засудженими, переслідування суддів, а найголовніше – обмеження свободи преси. Правозахисники звернули увагу на висновки Комітету РЄ проти тортур. Експерти Комітету стверджують, що до в’язнів застосовують катування, тюрми переповнені, а медичне обслуговування у них погане. Відтак, ПАРЄ ухвалила рішення і надалі відвідувати Україну і спостерігати, як вона виконує взяті на себе зобов’язання.

Це рішення “Українська правда” прокоментувала так: “Кучмісти програли Страсбурзьку битву”. Далі видання продовжує: домогтися, щоб ПАРЄ на цій вересневій сесії зняв моніторинг України, було для них принципово. “Про те, що сталася серйозна поразка влади, свідчить і таке: щоб змінити текст резолюції ПАРЄ, до Страсбургу минулого тижня навіть приїздив Генпрокурор Піскун. Але ця місія провалилася.”

“Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін спровокував новий політичний скандал,” – інформує російський сайт “Время новостей”. “В Україні ніяк не можуть звикнути до прямолінійності Віктора Степановича”, - поблажливо зітхає російське видання. На одній з прес-конференцій російський дипломат у категоричній формі зажадав від українських журналістів ставити запитання не українською, а російською мовою.

“Між тим МЗС Російської Федерації збирається добитися того, щоб російська мова на СНД-івському просторі здобула статус офіційної,” – інформує “Кореспондент.нет” з посиланням на російський віртуальний часопис “RBC-daily”.

Мотиви цього рішення звучали вже неодноразово – це й велика кількість етнічних росіян у колишніх радянських республіках, які нібито упосліджені у своєму невід’ємному праві здобувати освіту рідною мовою, і приклади європейських держав, у яких функціонують кілька державних мов.

“Найпростіше буде з Киргизією і Молдовою”, - пише віртуальний часопис, а от щодо України і особливо країн Балтії, то тут ситуація складна, доведеться попотіти.

Андрій Охрімович

Припустимо, сталося те, про що так багато снили “собіратєлі зямєль русскія”, і ми з вами, ратифікувавши ЄЕП, впали у повну залежність від Москви, і проблеми наші “рєшают” нащадки “барадьончатих” бояр тіпа Жірєновського, і обрій наш вкотре заступає італійська архітектура тіпа Кремля, і вагони телячі знову вибрязкують напрямок Кієф-Магадан, а вертухаї дерев’яними молотками по спинах “вєдут учьот хахлов, чтоб нє сбєжалі”...

Словом, кожен, хто дивиться на світ Божий через чарівне скельце з блакитною назвою ЄЕП, бачить там своє, рідне і непроминальне. Зазирнув у того мікроскопа мій колега Сергій Грабовський і на сайті www.1tv.ru, ніс до носа зіткнувшись з Анатолієм Чубайсом. Тут же вхопився за перо і ну штрикати його і в хвіст, і в гриву.

Сергій Грабовський

Зараз Чубайс є номером третім виборчого списку Союзу правих сил, відповідно головним фінансистом та ідеологом цього номінально демократичного політичного руху. І от 28-го вересня у програмі Владіміра Познера “Времена” пан Чубайс відверто висловився із кількох засадничих політичних питань. По-перше, олігарх-демократ вважає, що місією Росії на найближчі 50 років є побудова такої собі “ліберальної імперії”. На запитання Познера, чи не є це словосполучення чимось на кшталт “людожера-людинолюба”, Чубайс цілком серйозно кивнув головою: так, людожер мусить любити людей, бо він же їх їсть.

Пісня

“А Чубайс от злости вновь крутит толстой ... шеей...”


Сергій Грабовський

По-друге, початковим кроком до створення такої імперії є підписання угоди про Єдиний економічний простір. По-третє, місія російської влади – це забезпечення агресивної експансії російського капіталу.

Чубайс зазначив: Грузія щойно взята під економічний контроль, на черзі – Вірменія та Україна. Північну Півкулю Чубайс пропонує поділити між чотирма “великими демократіями” - Сполученими Штатами, Європою, Японією і не менш демократичною Росією.

Плани, справді, наполеонівські. Але при цьому на слушне запитання ведучого Позера: а куди ж ви поділи Китай? Чубайс відповів: “Я ж говорю про Північну півкулю”. Виходить, на думку російського олігарха-демократа, Китай лежить десь глибоко на Півдні, поряд із Австралією та Мадагаскаром, тоді як насправді північні кордони Китаю розташовані на тій же паралелі, що і Брянськ із Курськом.

Що ж, Наполеон, творячи свою імперію, бодай умів орієнтуватися на карті. Зате Чубайс, на думку російських співаків, добре знає, де лежать гроші.

Пісня

“...и житья Чубайсу нет, он едва не плачет, что за солнечный за свет люд ему не платит...”


Андрій Охрімович

Тільки-но на форумах зав’яжеться сяка-така геополітична буря, як тут же злітається зграя спеціально тренованих мопсів, які з бультер’єрівською залізнощелепністю погризають прокисле тісто політичних сподівань. Сподіваються, як правило, замовники, а ланцюгові пси клавіатури свято вірять, що саме вони є провідниками історичних процесів. Вони твердо переконані, що Індійський океан Господь сотворив виключно для того, щоб “русскій чєлавєк” мав де чоботи помити.

Горді “орли” братань та об’єднань у передвиборчі Переяслави заправляють такі тези, за які кармічний молоток бляху в голові рівнятиме їм до четвертого коліна. Хто-хто, а санітар “Палати номер шість” Віктор Недоступ про це знає точно. Робота у нього така.

Віктор Недоступ

Відвідувачі інтернет-видання “Форум” вибрали тему “Танки”. Коментуючи рекламу українського танку, такий собі “Бєздєльнік” заходиться в пафосі: “Збройні Сили України послідовно готуються до боротьби з головними ворогами України, “как завєщал Главний Бандіт України Бандера”.

Респондент на ім’я Паша: “Я, як професійний танкіст, можу засвідчити: російські танки в порівняні з українськими - повний відстій. Танкова галузь здеградована. Мине десять років і українське танкобудівництво витіснить російське з ринку.”

Тим часом на форумі видання “Обозрєватель” препарують євроромантизм, євроідіотизм, а заразом, і “месіанство” Росії. Один з відвідувачів пояснив, чому Кучма сунувся у ЄЕП: йому нема чого втрачати, крім чотирьохвідсоткового рейтингу. “Весь цей ЄЕП, придумана на кухні в Путіна, дешева дурилка одноразового використання. Так що, коли хочемо обслуговувати інтереси Росії з перспективою переносу Нацбанку до Москви – “мілості просім в ЄЕП”. Що, триста років мало було, щоб зрозуміти?”

Перспектива переносу Нацбанку до Москви не влаштовує і Бацьку Лукашенка. На форумі “Глобалрус” візитер з Білорусі на ім’я Григорій пише: “Дури дурних, в народі кажуть. Спочатку вони варили бабки на роз’єднанні, а тепер на об’єднанні. Не знаєте, де поживитись? Пропонуєте тепер з білорусів три шкури дерти. Народи брати, так ви співаєте, аж заливаєтесь. І це ж треба – на зиму ціни на енергоносії підняли. Тепер ваш Газпром народ прокляне, як тільки почне мерзнути.”

Останні великодержавні галюцинації вивітрюються після прочитання сентенції з того ж таки українського інтернет-видання “Форум”: “У кожної держави є майбутнє. Скінчиться ера злих старих пердунів-коммі у 2004-му році. Почнемо підніматися з колін”.

Андрій Охрімович

І про погоду. На перший погляд ніби все спокійно, тепло і м’якенько... Листя, згідно з Божим задумом, жовтіє і кружеля собі додолу; хмарка, вряди-годи, небесами пробіжить; де-не-де волоцюга брязне чесно підібраною пляшкою; байкери ширяють містом осіннім; футбольні фанати дмуть у дудочки; професійні дівчата вдосконалюють діло; професійні українці не дають собі покласти пальця в рота...

Словом – ідилія, сонячні кларнети. Але це доти, поки ти, братіку, до “Павутини” не заглянув. Там екстрема, а порає її Павло Вольвач.

Павло Вольвач

Про ризикованих людей і про їхні “діла” – трохи пізніше. Спочатку про тих, хто їм протистоїть, тобто про правоохоронців, зокрема українських. У них, схоже, настали часи великих змін і нововведень. Новий міністр внутрішніх справ не лише планує перейменувати “міліцію” на “поліцію”, а й по-новаторському підходить до самого процесу охорони правопорядку.

Як повідомляє “Кореспондент.Нет”, відтепер міліціянти, принаймні столичні, будуть працювати і в позаурочний час. Вони шугатимуть криміналів на дозвіллі з розрахунку 120 годин на кожного працівника в рік.

А роботоньки правоохоронним орлам таки вистачає. За повідомленням “Форуму”, до Запорізької області вирушила ціла спецбригада МВС, яка тиждень допомагатиме колегам поборювати тамтешню “братву”.

Пригадуються 20-ті роки і невигадлива мелодія про губернський розшук, “темний елемент” і “критичеський момент”. До того ж, критичний не у вузько-регіональному розумінні.

“Українська правда” наводить слова Президента України, котрий у зверненні до нації з нагоди Дня незалежності згадує про корумпованість міліції. Картина справді невесела, якщо ж додати ще й потяг колишнього шефа МВС Смірнова до оковитої, про що теж йдеться на сайті, то виходить повний “аут”. Але що це ми все про Україну? В Росії он затримали чиновника, який вкрав і хотів продати цілий чемодан урану. “Лента.ру” повідомляє, що радіоактивних речовин цілком вистачило б для створення “брудної атомної бомби”. Водночас двоє співробітників австралійської авіакомпанії затіяли бійку з ножами прямо під час польоту, ще й двох пасажирів по запарці “пописали”. Так що не так воно в Україні все й погано... Андрій Охрімович

Іноді я відчуваю себе зубатим вовком, який доганяє зайця, іноді – зайцем, який од того вовка утікає, у години депресії бачу себе їжаком, який продирається туманами смислів, а в години “конченого” оптимізму перетворююсь на малого ведмедя, який хоче нажучити світ, прикинувшись безневинною хмаркою з дощем...

Усі ці алюзії торкаються чарівного світу анімаційного кіно, яке відносно недавно вигулькнуло в Інтернеті. Суто українську “Павутину” чудо це сподобило вперше. “Сім’я Грищенків” - комп’ютерний мультсеріал. А створили його сценаристи Ян Таксюр та Олександр Володарський, режисери Адріан Сахалтуєв і Степан Коваль. Ватажком компанії став творець телепроекту “Куклы” Віктор Шендерович.

Ідея така: на прикладі одної сім’ї у форматі тривалого серіалу показати гумористичну реакцію на те, що відбувається в Україні. Перші серії з життя Грищенків переглянула Наталка Кудрик.

Наталка Кудрик

Фільм назвали “анімаційно-аполітичним”, хоча ... діалог членів сім’ї, коли вони виявили, що їх затопили.

Грищенки дивляться по телевізору не мексиканський серіал і не трансляцію футбольного мачту, а на голубому екрані - сесійний зал Верховної Ради.

Художній керівник проекту Віктор Шендерович стверджує, що до політичного контексту цього мультфільму він не причетний.

На презентації серіалу найменше йшлося про творчість. Присутні цікавились для кого і під кого стартував цей дотепний, як кажуть автори, неполітичний проект. Відповіді українських організаторів, а це компанія “Суспільний діалог” та Інтернет-видання “Форум”, були розмиті. А Віктор Шендерович прізвище одного українського політика таки назвав...

Віктор Шендерович

Зараз я Януковича забезпечую, на вашу думку.

Наталка Кудрик

Нові серії мульфільму демонструватимуться на сайті видання “Форум” 2-4 рази на місяць. Зараз його можна переглянути на окремій сторінці за адресою: 7ya.org.ua. Там вже з’явилися перші відгуки Інтернет-аудиторії. “Супер! Класний флеш-серіал маємо! Свій! ” – вигукує один з глядачів. “Який мультик? – не второпав інший, - вам пропонують передвиборну кампанію, пахне наїздом на опозиційні сили.”

Декого дратує мова фільму. “Русько-українське вариво-базариво смішно виглядає”, - пишуть користувачі на форумі. “А Україна – не Росія,” - цитують вони українського президента.

Андрій Охрімович

І на завершення “Мрія” від Михайля Семенка.

“Я буду великим скрипником І поїду в Японію Місяців два проживу на золотім прибережжі А може буду вести Секунду оркестру симфонії І всі мої скрипницькі мрії – прості подвійні ноти і арпеджі. Якби довелось мені буть скрипником мандрівним І зазнати багато-багато гострих І барвистих пригод! В океанськім параході Брати участь в квартеті елегійнім, Загубитися десь в Чікаго чи Мельбурні Й брати десять су за вихід”.

На цьому все. Всього вам доброго. Зустрінемось через тиждень. Андрій Охрімович. Радіо “Свобода”. Київ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG