Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає підтримувати репродуктивне здоров’я молоді.


Марія Щур ООН закликає підтримувати репродуктивне здоров’я молоді.

Прага, 8 жовтня 2003 – Підлітки у світі потребують негайної уваги суспільства, особливо до їхнього здоров’я. Такого висновку доходить Фонд народонаселення ООН у своєму звіті ,присвяченому проблемам молоді. Половина з понад мільярда молодих людей на планеті живе в умовах бідності, їхнє здоров’я,особливо репродуктивне, погіршується.

Підлітком бути нелегко, незалежно від того, де ти живеш, умови деяких особливо скрутні. 16-літня Зогаль ще не хоче одружуватись. Вона б хотіла закінчити школу, навчитися якогось фаху, скажімо, в економіці, але якщо їй це вдасться, вона буде швидше винятком у своїй країні, ніж правилом. В Афганістані дівчата рідко ходять до школи, одружуються рано і дітей вони мають у підлітковому віці. Зогаль та її ровесникам у різних країнах присвячене нове дослідження Фонду народонаселення ООН, яке вийшло друком у середу.

Представник Фонду Омар Гарзеддіне пояснив: «Звіт концентрується на необхідності приділяти більше уваги репродуктивному здоров’ю підлітків та молоді. Одному мільярду двомстам мільйонів людей, тобто кожному п’ятому на Землі, є 10-19 років, це найчисленніше молоде покоління в історії».

Цій величезній масі молодих людей загрожують небезпечні підліткові вагітності, венеричні захворювання, насильство та СНІД. Близько 12 мільйонів підлітків уже хворі на СНІД або живуть із вірусом, що викликає хворобу. Для багатьох молодих жінок у бідних країнах гостро постає проблема раннього одруження та народження дітей, бо це стає причиною підвищеного ризику для життя немовлят та молодих матерів, наголошує Фонд народонаселення ООН. «Близько 14 мільйонів дівчат 15-19 років (одружених або ні) народжують дітей щороку. Ускладнення під час вагітності та пологів є головним чинником смертності для цих жінок. Також ранні одруження не дають дівчатам продовжувати свою освіту і зменшують їхні можливості».

У багатьох країнах ранні шлюби пояснюються бідністю, консервативними традиціями чи є свого роду запобіжним заходом для уникнення позашлюбних вагітностей. Натомість пізніші шлюби мають свої переваги, говорить Омар Гарзеддіне. «Коли люди відкладають народження дітей, то за власним вибором вони мають і менші родини. Внаслідок цього їхні родини здоровіші, краще забезпечені».

Дослідження ООН не дає чітких рецептів, як вирішити проблеми статевого здоров’я молоді, але наголошує, що інвестиції в нього дають не лише заощадження, але і прямі доходи для економіки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG