Доступність посилання

ТОП новини

“Бомжі” з віськового міста Кіровоград – 25.


Славко Волинський “Бомжі” з віськового міста Кіровоград – 25.

Брюссель, 10 жовтня 2003 - Днями до бельгійського центру допомоги біженцям звернулось українське подружжя з проханням про допомогу одержати дозвіл для легального життя в Бельгії. Здається, що в цьому нового? Тисячі українських заробітчан їздять нині по світу, але історія, яку оповіли Олена та Іван виходить далеко не з простих. Сім’я приїхала до Бельгії із міста Кіровограда –25, Кіровоградської області. В центральному комісаріаті Бельгії довго не могли знайти на карті України такого міста. Врешті – решт усе з’ясувалось і бельгійська влада довідалась про ще один аспект життя людей в Україні.

Іван побоявся, щоб його голос звучав у ефірі і дав дозвіл процитувати інформацію, яка викладена в його зверненнях до бельгійських властей. Сміливішою виявилась його дружина Олена і погодилась на розмову.

Славко Волинський

Пані Олено, що це за таємниче місто Кіровоград-25 і чому і як ви опинилися в Бельгії?

Пані Олена

Ну, я скажу вам коротко. Кіровоград-25 за часів СРСР був найбільшим військовим секретним містом, яке розташоване неподалік Кіровограда. У документах Міноборони він зазначався як “об’єкт 341”. Там зосереджувалась стратегічна ядерна зброя. А коли в часи незалежності цю зброю вивезли, то у 2002 – му році згідно з наказом міністра оборони Шкідченка об’єкт був розформований. А нас лишили напризволяще: роботи немає, зарплати немає, квартири не ремонтуються від 61-го року, а найголовніше,що нас підштовхнуло тікати на захід, так це відчуття цілковитої невизначеності.

Славко Волинський

А яким чином Вам вдалось дістатись до Бельгії?

Пані Олена

Ну звісно, що ми приїхали до Бельгії нелегально, але найцікавішим є те, що ми й в Україні фактично були нелегалами!

Славко Волинський

Не розумію,чому? Як так? Ви проживали в Україні і були там нелегалами?

Пані Олена

А тому, що наше місто Кіровоград–25 було адміністративно підпорядковане 12-му Головному Управлінню Міноборони СРСР більш як 40 років і існувало в умовах суворої секретності, і паспорти з фіктивною московською пропискою, хоча ми жили в Україні, нам видавала Москва. Ось так і трапилось, що ми опинились у стані невагомості між Росією та Україною, та ще й без документів.

Славко Волинський

А чому Ви вибрали саме Бельгію?

Пані Олена

А в нас не було вибору! Мій чоловік через знайомих знайшов провідника нелегалів, який нас і доставив саме в Бельгію. На цьому наш вибір завершився.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG