Доступність посилання

ТОП новини

Франкфуртський книжковий ярмарок – суперечка навколо мемуарів Дітера Болена.


Надія Кандиба Франкфуртський книжковий ярмарок – суперечка навколо мемуарів Дітера Болена.

Німеччина, 10 жовтня 2003 - У Франкфурті-на-Майні триває найбільший у світі книжковий ярмарок. Цього року його почесним гостем виступає Росія, однак, найбільшу увагу публіки привернули до себе автобіографічні мемуари Дітера Болена, колишнього члена відомого німецького поп-дуету “Modern Talking“. А найпоширенішим стилем письма цьогорічних творів, кажуть, є бульварна журналістика.

У цьогорічному Франкфуртському книжковому ярмарку беруть участь понад 6600 експонентів із 104 країн світу. Таким чином кількість учасників у порівнянні з минулим роком зросла на 4%. Вони привезли до Франкфурта-на-Майні близько 330 тисяч новинок. Для Гольґера Елінґа, представника ярмарку, такі дані свідчать про те, що у людей ще зберігся інтерес до книжок:

“Люди й надалі читають. Останні дослідження, проведені в Німеччині, засвідчили, що тут відбулися дуже незначні зміни, навіть незважаючи на те, що книжки отримали серйозну конкуренцію з боку компакт-дисків, комп’ютерних ігор тощо.”

Почесним гостем ярмарку цього разу виступила Росія. Її представляють не тільки численні видавництвами, але й майже 150 письменників. Багато книжок сучасних російських авторів вже перекладені німецькою і користуються досить великою популярністю серед читачів. Однак книжкова індустрія Німеччини робить ставку не на переклади з російської і навіть не на німців Зігфріда Ленца або Гюнтера Грасса, а на романи про “Гаррі Поттера” та автобіографінчі мемуари Дітера Болена, колишнього члена відомого німецького поп-дуету “Modern Talking“.

“Я дуже довго думав, чи варто розкривати факти про “Modern Talking“. Намагався все зважити, оскільки те, про що йтиметься, буде зле, навіть можна сказати дуже зле”, - так Дітер Болен представив публіці власні мемуари, прочитавши уривки зі свого опусу “За лаштунками”. У книжці він виливає багно не тільки на свого колишнього мистецького партнера Томаса Андерса, але й оприлюднює інтимні факти про інших представників шоу-бізнесу, що викликало справжю хвилю обурення серед його колег. Вони звинуватили Дітера Болена в брехні та через суд домоглися вилучення з продажу його мемуарів. Кращої реклами автор навіть не міг собі уявити. Видавництво “Random-House“ вирішило закреслити суперечливі місця, але навіть у такому виді було продано вже майже 200 тисяч екземплярів. На “чорному” ринку можна придбати й повний варіант книжки, але тоді за неї доведеться викласти кругленьку суму грошей. Представник видавництва “Hoffmann und Camper“ Райнер Моріц критично зауважив:

“На Франкфуртському ярмарку переважають книжки, які власне навіть не можна назвати книжками. Вони швидше є продовженням бульварної журналістики.”

До речі, свою книжку Дітер Болен написав не сам. У цьому йому допомогала Катя Кесслер, колишній редактор газети ”Bild”, а сьогодні дружина головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG