Доступність посилання

ТОП новини

Порушення прав робітників на трубних підприємствах Нікополя.


Геннадій Сахаров Порушення прав робітників на трубних підприємствах Нікополя.

Дніпропетровськ, 10 жовтня 2003 року - У Нікополі Дніпропетровської області незалежна профспілка робітників трубних підприємств веде нерівну боротьбу з корпорацією “Інтерпайп”.

Радіо “Свобода” вже повідомляло, що 11-го вересня у Нікополі розпочав безстрокове голодування голова незалежної профспілки Закритого акціонерного товариства “Нікотьюб” Сергій Протасов. Після тринадцятиденного голодування Сергій Протасов був шпиталізований до реанімаційного відділення місцевої лікарні. Відчайдушний вчинок голодувальника, котрий протестував проти переслідувань членів незалежної профспілки, порушень Закону про професійні спілки в Україні та невиконання закону про працю, зокрема, положення про оплату за роботу у вихідні та святкові дні, не мав помітних наслідків. Місцева преса та телебачення осліпли і оглухли, показ відеоматеріалів про голодовку був заборонений. Як стверджує голова незалежної профспілки Юрій Кузнецов, він отримав інформацію про заборону інформування нікопольчан не лише про голодовку Сергія Протасова, а й про будь-які негаразди, пов''язані з підприємствами, де господарює корпорація “Інтерпайп”. Інформація надана журналістом, котрий з причини зрозумілих побоювань не хоче розкривати своє ім''я.

Голова Незалежної профспілки робітників нікопольських підприємств Юрій Кузнецов вважає, що переслідування керівників і членів незалежної профспілки та інформаційна блокада інспіровані керівництвом корпорації “Інтерпайп”, очолюваної Віктором Пінчуком. Юрій Кузнецов каже, що у Нікополі корпорація “Інтерпайп”, якій належать контрольні пакети акцій закритих акціонерних товариств “Нікотьюб” і “Нікопольська трубна компанія”, поводиться як можновладний господар. Він вважає, що неуспішність судових позовів, звернень до місцевої і обласної прокуратури, обласної адміністрації з приводу порушень трудового законодавства і переслідувань членів незалежної профспілки прямо пов''язана зі впливом корпорації “Інтерпайп” на все життя міста. Він звинувачує місцеві суди, прокуратуру та інші інстанції у корумпованості і прямо говорить про змову Віктора Пінчука з київськими високими посадовцями, котрі сприяли встановленню контролю “Інтерпайпу” над нікопольськими трубними підприємствами.

Говорить Юрій Кузнецов: "Сьогодні ті підприємства, які належать до корпорації “Інтерпайп”, порушують законодавство, основний закон держави - Конституцію, 36-ту статтю Конституції, порушують Кодекс законів про працю, Закон про профспілки, про колективний договір та угоди. Прокуратура міста і регіональна інспекція праці нічого не роблять для того, щоб відстоювати закон і захищати громадян Нікопольського регіону, особливо на підприємствах ЗАТ “Нікотьюб”, ЗАТ “НТК”. Ця ситуація настільки вже набридла у місті, що люди вже не знають, до кого звертатися по захист своїх прав. Суди не працюють, тому що вони паралізовані , багато позовів та скарг громадян надходять до суду, суддів немає. Тому ці скарги лежать роками, цивільні справи не розглядаються. Люди не знають, куди їм звертатися. Інформація не виходить за межі Нікопольського регіону. Була вказівка усна ( чи від облдержадміністрації, чи від самого “Інтерпайпу”), щоб ЗМІ, ніколи і ніхто, не давав інформацію, що відбувається на тих підприємствах. Голодовка - вони не дали жодного фрагменту щодо цієї справи, що люди зробили акцію протесту з приводу невиконання чинного законодавства. Ця ситуація триває, і ніякого руху в напрямі, щоб усунути порушення прав, немає".

Якщо Юрій Кузнецов у своїх звинуваченнях об''єктивний хоча б наполовину, висновок може бути тільки один: у Нікополі приватний капітал захопив провідні позиції і містом керує не обрана жителями влада, а корпорація “Інтерпайп”, яка і закони, і мораль розуміє з точки зору власних комерційних інтересів. Юрій Кузнецов повідомив, що очолювана ним профспілка готує масову акцію протесту, метою якої є привернення уваги громадськості до порушень трудового законодавства, інших законів і Конституції України на трубних заводах Нікополя.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG