Доступність посилання

ТОП новини

НАТО на шляху нових перетворень.


Михайло Мигалисько НАТО на шляху нових перетворень.

Прага, 10 жовтня 2003 - Міністри оборони 19 країн-членів НАТО на зустрічі у американському штаті Колорадо повідомили, що почався процес перетворень Організації північно- атлантичного договору. Йдеться про пристосування дій НАТО до нових реалій та загроз.

Після дводенних переговорів міністри оборони НАТО повертаються із західно-американського штату Колорадо до своїх країн із чітким завданням - осмислити реструктуризацію збройних сил та формування сил швидкого реагування повідомив генеральний секретар альянсу Джордж Робертсон.

«Пряме послання із Колорадо зводиться ось до чого: ми потребуємо справжніх, готових до розташування солдатів, а не паперові армії».

Під час переговорів, мовиться у повідомленнях, 19 міністрів оборони домовилися, що справу реорганізації збройних сил та командних структур обговорять на рівні влад їхніх держав. Загальна мета перетворень стосується нової місії НАТО: протистояння загрозам глобального тероризму.

У розмові з журналістами Робертсон нагадав, що основа щодо реформування НАТО була покладена уже на саміті альянсу минулого листопада у Празі. А справа терористичних загроз стала очевидною після терактів проти Сполучених Штатів 11 вересня 2001 року, в результаті яких загинули 3 тисячі осіб. «Країни НАТО повинні завершити празький план дії та перетворити їхні збройні сили для більш відповідного використання у операціях розташування».

Як зазначив Робертсон, попри те, що Європа має великі збройні сили то найбільшою проблемою для НАТО є відсутність підрозділів швидкої передислокації у кризових випадках у різні точки світу. Зрештою, незважаючи на велику кількість збройних сил, країни НАТО зустрічаються із труднощами утримувати 19 тисяч миротворців у Косові, 12 тисяч у Боснії та понад 5 тисяч в Афганістані.

Як зазначив генеральний секретар НАТО, союзники, не враховуючи США, мають один мільйон чотириста тисяч військовослужбовців, проте усього 55 тисяч виконує службу поза межами тих країн. Щодо самих коштів на формування сил швидкого реагування серед військових експертів існують розбіжності в поглядах. Деякі вважають, що можна це провести в рамках теперішніх бюджетних асигнувань, а інші впевнені, що будуть необхідними додаткові затрати.

На зустрічі у штаті Колорадо міністри оборони НАТО обговорили також операції в Боснії та Афганістані. Глави оборонних відомств 19 держав альянсу провели також консультації з міністром оборони Російської федерації Серґеєм Івановим, за словами якого сторони наблизили позиції у питанні протиракетної оброни Європейського театру воєнних дій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG