Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН одностайно ухвалила резолюцію, що має на меті збільшити внесок міжнародної спільноти у відновлення безпеки в Іраку, у відбудову цієї країни


-- no author -- Це ухвалення привітав Генеральний секретар ООН Кофі Аннан: «Цей результат є чітким свідченням прагнення всіх членів Ради безпеки поставити інтереси іракського народу над усі інші міркування. Наша спільна мета – відновити мир і стабільність для суверенного, демократичного й незалежного Іраку якнайшвидше».

Це ухвалення привітав Генеральний секретар ООН Кофі Аннан: «Цей результат є чітким свідченням прагнення всіх членів Ради безпеки поставити інтереси іракського народу над усі інші міркування. Наша спільна мета – відновити мир і стабільність для суверенного, демократичного й незалежного Іраку якнайшвидше».

Три провідні держави – члени Ради безпеки: Німеччина, Росія і Франція- змінили свої попередні позиції й підтримали американський проєкт. Але раніше сьогодні керівники цих країн повідомили, що за нинішніх умов не нададуть до відновлення Іраку ані війська, ані фінансових коштів.

Посол Німеччини в ООН Ґюнтер Плойґер заявив після голосування, що в резолюції бракує низки важливих моментів: «Нам бракує чіткого сигналу, що передачу суверенітету самим іракцям буде прискорено. І роль ООН та особливо Генерального секретаря можна було б іще посилити. До того ж, Раду безпеки доволі скупо залучено до подій».

Натомість посол Великої Британії Емир Джонз Паррі, який є співавтором резолюції, заявляє навпаки: «У резолюції, яку ми ухвалили, цілком чітко йдеться про передачу контролю над Іраком його народові якнайшвидше. Але цілком правильно, що ця резолюція не приписує іракцям штучного розкладу цієї передачі».
XS
SM
MD
LG