Доступність посилання

ТОП новини

У Парламентi Сербiї розпочалися дебати про довiр’я Кабiнету мiнiстрiв. На думку бiльшостi оглядачiв, влада буде змушена подати у вiдставку й призначити достроковi парламентськi вибори.


Михайло Рамач У Парламентi Сербiї розпочалися дебати про довiр’я Кабiнету мiнiстрiв. На думку бiльшостi оглядачiв, влада буде змушена подати у вiдставку й призначити достроковi парламентськi вибори.

Белград, 21 жовтня 2003 – Парламентськi дебати розпочалися 16 жовтня й могли б тривати кiлька тижнiв або навiть кiлька мiсяцiв. Отож i влада i її опоненти мають широкi можливостi для процедурних та iнших маневрiв. Опозицiя вимагає звiльнення спiкера Парламенту Наташи Мичич й вiдставки уряду прем’єра Живковича. Панi Мичич одночасно є виконуючою обов’язкiв президента Сербiї. У разi її звiльнення виникла б абсурдна ситуацiя: виконуючим обов’язкiв спiкера став би той його заступник, котрий найстарший за вiком, а це депутат вiд Соцiалiстичної партiї екс-президента Слободана Мiлошевича. Вiн же став би тимчасовим виконуючим обов’язкiв керiвника республіки й таким чином здобув би право розпустити Парламент, призначити кандидата на нового прем’єра та ухвалювати iншi рiшення.

Президентськi вибори призначено на 16 листопада. У разi якщо буде обрано нового президента, він приступить до виконання своїх обов’язків наприкiнцi грудня. Проте бiльшiсть оглядачiв припускає, що в першому турi проголосує менше половини електорату та, що вибори будуть визнані недiйсними, так як це сталося минулого року. Отож, Сербiю упродовж парламентської кризи очолюватиме виконуючий обов’язкiв президента, незважаючи на те, чи ним буде Наташа Мичич чи хтось iнший. А виконуючий обов’язкiв немає авторитету обраного президента!

Авторитет Кабiнету мiнiстрiв також розхитаний. На початку осіннього засiдання депутати зняли з порядку денного низку законопроектiв, що стосуються перебудови економiки. Європейський союз й Мiжнародний валютний фонд попередили белградських урядовцiв, що полiтична криза могла б вiдкласти надання Сербiї допомоги на суму, для Белграда велику й конче потрiбну, 150 мiльйонiв євро. Падiння уряду сповiльнило б i переговори про вступ Сербiї i Чорногорiї до Європейського союзу та до програми НАТО Партнерство заради миру. Економiсти також зауважують, що закордоннi iнвестори не поспiшають до полiтично нестабiльних країн. Вони говорять, що парламентська криза могла б сприяти лише белградським фiнансовим олiгархам, котрi спроможнi шантажувати як нинiшню, так i котру-небудь майбутню владу.

Окремi оглядачi у зв’язку з парламентськими дебатами ставлять таке запитання: чому проти уряду разом з Мiлошевичевими соцiалiстами та ультранацiоналiстами виступає й Демократична партiя Сербiї Воїслава Коштунiци? Чи годиться тим, хто називає себе демократами, виступати спiльно з прихильниками авторитарного режиму? Запитань й дилем є ще чимало. Через це ймовірно i влада й опозицiя затягуватимуть парламентські дебати доти, доки не будуть упевненi, хто здобуде перемогу та чи вона не стане Пірровою перемогою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG