Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень регіонів”. 1. Що ж відбувається на південних кордонах України, і чому президент Л. Кучма відбувається “загальниками”, оцінюючи будівництво росіянами дамби у Керченській протоці в бік державного кордону України? 2. Представники львівської влади намагалися владнати конфліктну ситуацію в області у Києві, однак цього разу нічого не вийшло. 3. Організатори зустрічей керівника блоку “НУ” Віктора Ющенка з виборцями остерігаються різних провокацій з боку влади. Для цього є серйозні підстави.


Володимир Ляшко “Тиждень регіонів”. 1. Що ж відбувається на південних кордонах України, і чому президент Л. Кучма відбувається “загальниками”, оцінюючи будівництво росіянами дамби у Керченській протоці в бік державного кордону України? 2. Представники львівської влади намагалися владнати конфліктну ситуацію в області у Києві, однак цього разу нічого не вийшло. 3. Організатори зустрічей керівника блоку “НУ” Віктора Ющенка з виборцями остерігаються різних провокацій з боку влади. Для цього є серйозні підстави.

Київ, 18 жовтня 2003 року.

Володимир Ляшко

Говорить радіо “Свобода”!

Ранкову програму продовжить оглядова передача “Тиждень регіонів”.

З київської студії вас, шановні слухачі, вітають автор і ведучий програми Володимир Ляшко, звукооператор Михайло Петренко.

Серед основних тем тижня, що минає, зосередимо вашу увагу, шановні слухачі, на таких:

Що ж відбувається на південних кордонах України, і чому президент Л. Кучма відбувається “загальниками”, оцінюючи будівництво росіянами дамби у Керченській протоці в бік державного кордону України?

Представники львівської влади намагалися владнати конфліктну ситуацію в області у Києві, однак цього разу нічого не вийшло. Отож голова обласної ради Михайло Сендак прийшов у студію радіо “Свобода”…

Організатори зустрічей керівника блоку “НУ” Віктора Ющенка з виборцями остерігаються різних провокацій з боку влади. Для цього є серйозні підстави.

Отже – до подій у Керченській протоці.

Лідери України і Росії уникають вмотивованих і переконливих понять тому, що відбувається на південних кордонах України.

А звернення ВР до Федеральних Зборів РФ викликало у деяких російських політиків неприховане роздратування.

Заступник голови Комітету у справах СНД і зв’язках з співвітчизниками Держдуми Росії С.Апатенко заявив, що згадане звернення ВР є дестабілізуючим фактором, котре завдає шкоди розвитку двосторонніх відносин. На його думку, до тих пір, поки немає угоди між РФ і Україною щодо розподілу території Азовського моря, “не можна говорити ні про яку “недоторканність кордонів” України в цьому районі. Що стосується коси Тузла, то вона завжди була частиною Таманського півострова,” – заявив С.Апатенко (повідомляє російський сайт “Україна.ру”).

Докладніше про ситуацію довкола російської дамби і погляд на події з Кримської автономії – у матеріалі Володимира Притули, нашого кореспондента у Симферополі. Минулого четверга він докладно повідомляв:

Володимир Притула

Найбільш чітку і принципову позицію у конфлікті довкола Тузли зайняв кримський спікер Сергій Куницин, який відвідав острів і розпорядився перекинути на неї інженерну техніку, щоб поглибити протоку між Тузлою і споруджуваною дамбою.

За даними прикордонників, техніка вже прибула на острів, але використовуватиметься лише у випадку, якщо росіяни перетнуть лінію державного кордону.

Кримський прем’єр також зробив кілька різких заяв і зажадав від росіян припинення будівельних робіт, що проводяться без повідомлення української сторони і на шкоду екології регіону.

А в Керчі мер цього міста Олег Осадчий відзначив, що йому незрозуміла позиція росіян щодо Тузли. За його словами, йому так і не надійшла відповідь на телеграми, відправлені на адресу крайової і районної влади на російському боці протоки.

За словами керченського мера, у випадку конфліктної ситуації з островом значних збитків зазнає Керченський морський торговельний порт, якому належить Керч-Єнікальский канал, що є джерелом зборів за проходження ним суден. Крім того, на острові функціонує база відпочинку Керченського порту, де щороку відпочивають близько 4-х тисяч осіб.

Але основною проблемою, за словами пана Осадчого, є вплив будівництва дамби на екологію, зокрема на міграцію риби.

Сьогодні ж наукові співробітники Південного науково-дослідного інституту морського рибного господарства та океанографії, розташованого в Керчі, поширили заяву, в якій стверджують, що спорудження дамби з боку Краснодарського краю Росії в напрямку українського острова Тузла, є жорстким втручанням в екосистему Керченської протоки. Вчені переконані, що спорудження дамби призведе до зміни водообміну і циркуляції води в Керченській протоці, до посилення розмиття кримського узбережжя в районі Керчі.

Будівельні роботи також можуть серйозно позначитися на міграції і нересті промислових видів риб, що завдасть шкоди рибальству у цій зоні. Перш, ніж ухвалювати рішення про спорудження дамби, російській стороні необхідно було б обговорити всі аспекти цієї проблеми із фахівцями, - вважають вчені.

А вчора Керченська міськрада закликала українське керівництво якомога швидше вирішити цю проблему. У зверненні, зокрема, мовиться, що зведення дамби загрожує непередбачуваними наслідками в екологічному, іхтіологічному та гідрологічному аспектах. Результатом цього будівництва може бути зменшення кількості і загибель цінних порід риб.

На думку керченських депутатів, збільшиться вірогідність замулення суднохідної частини Керченської протоки, виникне загроза розмиття острова Тузла.

Водночас місцеві спостерігачі звертають увагу на те, що досі зберігають мовчанку і не висловили свого ставлення до будівництва дамби спікер кримського парламенту Борис Дейч і постійний представник Президента України в Криму Олександр Діденко.

А ось екс-спікер, лідер місцевих комуністів Леонід Грач вітав дії росіян. За його словами, ініціатива таманців здатна прискорити реалізацію перспективного проекту транспортного переходу „Крим-Кубань”. Цитую: „Прокладення по дамбі автомобільної дороги і залізниці, їхнє продовження тунелем або мостом до Тузли з боку Кримського півострова, стали б ще одним важливим доказом міцності і непорушності двосторонніх відносин між Україною і Росією”.

А на самій Тузлі тим часом тривають тактичні навчання українських прикордонників. Розповідає представник командування Азово-Чорноморського напрямку Прикордонних військ України майор Сергій Піддубний.

Сергій Піддубний

Прикордонники задіяли під час тижневих навчань морські сили, авіацію і спеціальні підрозділи. Вони відпрацьовують методи запобігання порушенню державного кордону України.

Володимир Притула

Сьогодні ввечері до Криму прибула група народних депутатів України, які представляють фракції більшості, правої і лівої опозиції. За рішенням Верховної Ради, у п’ятницю вони відвідають острів Тузла.

Володимир Ляшко

І ось повідомлення, яке надійшло в п’ятницю:

“Група народних депутатів України відвідала острів Тузла, де на місці ознайомилася із ситуацією навколо будівництва російською стороною дамби в Керченській протоці і готовністю прикордонників захищати державний кордон.

Депутати зустрілися з начальником Азово-Чорноморського напрямку Державної прикордонної служби України Віктором Назаренком, який проінформував про ситуацію, що склалася, та відповів на запитання.

Парламентарі на власні очі побачили плакати, виставлені на острові Тузла: “Граждане! Перед вами представитель братского славянского народа ! Не допустите кровопролития и ненужных жертв”, “Україна! Контрольний прикордонний район – острів Тузла”, “Увага! Державний кордон України!” (поряд те саме російською мовою).

Як зазначив в інтерв’ю журналістам голова парламентської делегації Анатолій Матвієнко, мета приїзду депутатів – на місці зустрітися з місцевою владою, представниками прикордонної служби, місцевою громадою Керчі, острова Тузла.

Матвієнко зазначив, що “депутати стурбовані ситуацією, що склалася з будівництвом дамби, що загострює україно-російські стосунки”. “Нас хвилює, чому немає самоповаги, чому в односторонньому порядку і так таємниче здійснюється будівництво дамби,” – зазначив депутат. За його словами, депутатів хвилює, “чому мовчать президенти, відсутня офіційна позиція урядів України і Росії, чому мовчать офіційні особи Краснодарського краю, а також таємничими залишаються координати закінчення будівництва дамби.”

Також українські парламентарії стурбовані відсутністю експертно-екологічної експертизи з боку Росії і хотіли б дізнатися, чому така експертиза зволікається з боку України. “Ми хочемо продемонструвати нашу небайдужість, зацікавленість і солідарність з тими, хто захищає територіальну цілісність України,” – сказав А.Матвієнко.

Група народних депутатів, які відвідували Тузлу, налічує 10 депутатів. Віктор Назаренко повідомив, що на сьогодні від дамби до буїв, які позначають державний кордон України, залишилося 826 метрів.

Продовжимо тему…

Колишній голова ВР АРК, народний депутат України Леонід Грач, очолює тепер Всеукраїнське об’єднання “Спадкоємці Богдана Хмельницького”. Саме він взявся прояснити ситуацію довкола дамби і передав агентству УНІАН відповідну заяву.

Як зазначає Л.Грач, президенти Л.Кучма та В.Путін під час дніпропетровської зустрічі 12 лютого 2001 року схвалили ідею громадськості і підприємницьких кіл України і Росії про спорудження транспортного коридору між двома країнами через Керченську протоку.

Далі – цитата із заяви Л.Грача. “Про підтримку цієї ідеї , зокрема у фінансовому відношенні, висловився також мер Москви Ю.Лужков. Я як голова ВР АРК підтримав його, і ми разом зробили все для того, щоб перевести ідею в площину практичної реалізації”.

На думку Грача, ініціатива таманців здатна прискорити реалізацію цього вельми перспективного проекту. Цей транспортний коридор мав би стати основною ланкою найкоротшої автостради Європа-Середній Схід і далі до Південної і Східної Азії. До того ж, збільшився б потік відпочиваючих в Криму з Росії, зріс би товарообмін між двома сусідніми регіонами.

Важливо зрозуміти, зазначає Грач, що будівництво дамби з боку краснодарців викликане екологічними і економічними міркуваннями. Йдеться про припинення розмиву низьких західних берегів Таманського півострова морською течією, запобігання підвищенню засоленості орних земель і збереження морських рибних ресурсів.

Далі – ще одна цитата із заяви Л.Грача. “На територіальну цілісність України ніхто не робить замаху. Про це чітко й однозначно висловилися офіційні особи як у Краснодарі, так і в Москві. Відповідне роз’яснення російської сторони одержане українським МЗС під час останніх консультацій в Москві,” – підкреслює Л.Грач.

Як бачимо, заява Л.Грача і висловлювання заступника голови Комітету у справах СНД і зв’язках з співвітчизниками Держдуми Росії С.Апатенка, про які йшлося раніше, взаємосуперечливі і містять діаметрально протилежні оцінки подіям у Керченській протоці.

Багато спостерігачів пояснюють активність Росії у Керченській протоці намаганням по-новому “перекроїти” кордон з метою якнайшвидшого доступу до нафтових покладів, які виявленні у шельфі Азовського моря.

Голова Львівської обласної ради Михайло Сендак так і не домігшись (вкотре!) аудієнції в президента Л.Кучми, прийшов у студію радіо “Свобода”. Пану Сендаку не хотілося, щоб про Львівщину в Україні склалося враження як про нестабільний, передбачуваний і заполітизований регіон. А саме цього прагнуть ті політичні сили, котрі безпосередньо впливають на інформаційну політику провідних телеканалів України.

З Михайлом Сендаком у студії розмовляє керівник Київського бюро радіо “Свобода” Ганна Стеців.

Ганна Стеців

Пане голово, Ви знову в Києві. З якими проблемами на цей раз приїхали, чи Вам вдалося дістати аудієнцію у президента, чи Вам вдалося переконати Київ у львівських раціях?

Михайло Сендак

Я дякую Вам за можливість зустрітися і поспілкуватися, бо мета і ціль нашого приїзду… Я не один приїхав, а й приїхали голова Львівської обласної державної адміністрації пан Сендега, його заступник по фінансах. Ми сьогодні мали зустріч з М.Я.Азаровим. Вже підганяються певні цифри для затвердження бюджету на 2004-й рік. Це була головна мета нашого приїзду.

Мені дуже імпонувало те, що ми мали можливість поспілкуватися з М.Азаровим, який об’єктивно віднісся до проблем, які є сьогодні на Львівщині (а їх дуже багато: капіталовкладення – не добудований онкоцентр, кардіологічний центр і центральна частина Львова, на реконструкцію якої постановами Кабміну повинні виділитися кошти, але надходжень ніяких немає)…

Ганна Стеців

Львів валиться…

Михайло Сендак

Львів валиться. На сьогоднішній день можна вкласти порядку 30-50 мільйонів гривень, а через декілька років нам і 150 мільйонів не допоможе, тому що будинки прийдуть у “непригодний” стан – буде важко реконструювати.

Ганна Стеців

Пане голово, але так виглядає, що не ці проблеми у Львові цікавлять офіційний Київ.

Михайло Сендак

Зараз важко, що ЗМІ дають інформацію про Львівщину, про Львівську обласну раду викривлену, однобоку. Я думаю, що відчувають всі жителі нашої України і східні області, де намагаються зробити, що Львів заполітизований, і Львів займається тільки політикою. Це насправді не так, адже ми не стихійно і не сумбурно… Це питання вже 2 роки розглядалося і вивчалося, і робиться все можливе, щоб розвиток бізнесу, бізнесових структур не розвивався. А вина всього цього - нашої славної податкової адміністрації.

Я не хотів би повертатися до цього питання, бо було вже багато висказано…

Ганна Стеців

Чи не затихла та історія?

Михайло Сендак

Повірте мені, я Вам щиро кажу, що вона не затихне, тому що зараз вже бізнесмени малого, середнього і великого рівнів перестають мовчати, перестають боятися, вони вже починають говорити відкрито. Я дуже жалкую, що президент не знайшов можливості зустрітися зі мною. Я не хотів чогось просити, а просто доповісти йому як Гаранту Конституції… Я з повагою відношуся до Президента України, тому що його обрав народ України…

Ганна Стеців

Якби Президент України Вас прийняв, то що б Ви йому сказали?

Михайло Сендак

Я його просто попросив: Леоніде Даниловичу, повірте, що Галичина була є і буде. Галичина завжди була більш такою практичною, не заполітизованою, вона була щирою, привітною, і навіть другі президентські вибори показали, скільки відсотків голосів дала Галичина. Але коли є певна структура, яка прикривається державними посадами, використовує службові положення, і йде відмивання “брудних грошей”, і коли ніхто не хоче зрозуміти, де є кримінал, а де є політика – це є різні речі.

І це, що доповіли і показали президенту, то Ви знаєте, це мені дуже неприємно і мені соромно як голові обласної ради, що на сьогоднішній день я не можу попасти до президента і доповісти йому, щоб він знав не викривлену, не однобоку інформацію, а знав дійсно, що зараз відбувається на теренах Львівщини і на теренах Галичини.

Володимир Ляшко

У різних областях України тривають зустрічі лідера блоку “НУ” В.Ющенка з активом партійних осередків та громадськістю міст і сіл регіонів.

14 жовтня у Рівному відбувся форум національно-демократичних сил. У його роботі взяли участь представники й інших партій: БЮТ, СПУ, КПУ.

Репортаж з Рівного Валентини Одарченко.

Валентина Одарченко

16-й регіональний форум, організований “нашоукраїнцями”, невипадково проходив у Рівному на свято Покрови. Приїзд В.Ющенка до нашого краю саме цього дня вже став традицією. Минулого року у Березнівському районі за його участю відкривали Меморіал слави УПА, а позаминулого – освячували престол новозбудованого Покровського собору.

Нині ж, яскравою ниткою народного віча та самого форуму проходила тема визнання учасників національно-визвольних змагань. З цього приводу учасники віча ухвалили чергове звернення до Президента України, уряду та ВР, а вже на форумі говорили про злободенне.

Віктор Ющенко, зокрема, привітав присутніх у залі представників “Батьківщини”, СПУ, КПУ, міських голів Рівненщини і наголосив на необхідності створення єдиної програми дій з усіма опозиційними силами.

Віктор Ющенко

Я високо ціную ті контакти, які в нас відбуваються сьогодні в блоці Юлії Тимошенко та Олександра Мороза. Не можу сказати жодного заперечення відносно цієї поведінки. Я бачу цю діяльність як перспективну, яка абсолютно чітко однозначно приведе до формування спільної позиції, спільної програми і спільних дій.

Валентина Одарченко

Серед самих учасників блоку ще існують розходження стосовно того, якою повинна бути “НУ” перед виборами президента. Скажімо, лідер рівненської обласної організації УНП Василь Червоній бачить її тільки партією, а сам В.Ющенка вважає цю ідею помилковою.

Віктор Ющенко

Єдиною умова: структуризоване суспільство політичне, в якому працюють 2-3 політичних сили, повинне йти абсолютно правильно на формування партії європейського типу, яка консолідувала б навколо себе політичних партнерів і була досить висококонкурентним політичним проектом на виборах. Маючи на увазі, що опозиційні політичні сили ні в телебачення не йдуть, ні в пресу не йдуть, розказують байки, що це – фашисти.

Валентина Одарченко

Серед 2-х десятків народних депутатів, котрі взяли участь у форумі, найбільше оплесків дісталося землячці рівнян Оксані Білозір, котра наголосила, що форум відбувається на батьківщині УПА в день її 61-ї річниці.

Оксана Білозір

Мені надзвичайно трепетно стояти сьогодні перед вами, тому що це моя земля, кожен клаптик якої скроплений кров’ю української доблесті. Мені прийшла на думку фраза, яка є, напевне, визначальною сьогодні на цій землі, яку сказав дуже давно один грецький полководець, і звучить вона так: “Якби ми не гинули – ми загинули б”.

Валентина Одарченко

Далі В.Ющенко відповідав на запитання учасників форуму.

Віктор Ющенко

Про наклепницькі виступи Джангірова і Корчинського... вирішити через суд... Шановні, якщо хто вірить, що через суд можна виграти цю справу сьогодні... Ми знаємо, що в цій країні є один суддя, є один прокурор, один прем’єр і один президент, і в нього прізвище одне. Я надіюсь, що ви це знаєте.

Валентина Одарченко

В ухвалі форуму національно-демократичних сил Рівненщини наголошено на тому, що 80% населення області на минулих парламентських виборах проголосували за опозиційні сили. І зазначено, що нині в області найвищий рівень безробіття, зросли ціни на усі продукти харчування, під гаслами аграрної реформи йде пограбування селян, тисячі земляків виїхали на заробітки.

Учасники форуму висловили незадоволення зовнішньою політикою українських високопосадовців і оголосили про своє бажання об’єднатися на майбутніх президентських виборах заради єдиного кандидата.

Володимир Ляшко

До речі, у Рівному проти В.Ющенка готувалася серйозна провокація, яку вдалося попередити. Голова Рівненської обласної організації УНП, що входять до блоку “НУ”, народний депутат В.Червоній виступив з офіційною заявою. Її він передав начальникам обласних Управлінь МВС та СБУ, нагадавши про спроби спровокувати конфлікти на форумах у Львові та Одесі.

Василь Червоній

Як стало відомо нашому представництву, до міста Рівного кілька днів тому прибула з Києва група людей з метою вчинення подібних провокацій, хуліганських дій проти народного депутата України В.Ющенка під час проведення масових заходів, присвячених Дню міста та святу Покрови.

Двох з них я вказав імена, номера мобільних телефонів. Вони оселилися в 308 номері готелю “Україна”. Вони вербують для вчинення хуліганських дій місцеву непрацюючу молодь і обіцяють привести групу підтримки молоді із Тернополя. Обіцяють по 20 гривень за сьогоднішню брудну роботу.

Прикриття цих людей здійснює колишній начальник 7 відділу Рівненського УМВС полковник Ведлярський Микола Федорович. Він прописаний у Новому Дворі, але мешкає у Києві. Фото провокаторів і Ведлярського з напарником я додав. Ось ви можете познайомитися з цими матеріалами.

Володимир Ляшко

А свій Всеукраїнський з’їзд блок “НУ” проведе у Донецьку наприкінці жовтня. Таке рішення несподіване, бо цей край дав блоку В.Ющенка найменше голосів виборців. Повідомляє Сергій Гармаш.

Сергій Гармаш

Лише 2,6% дала Донеччина переможцю останніх парламентських перегонів в Україні блоку В.Ющенка “НУ” (це останнє місце серед областей держави). І ось тепер нещодавно призначений голова Донецького обласного виборчого штабу “НУ” Павло Жовняренко повідомив кореспонденту радіо “Свобода”, що 31 жовтня в Донецьку має відбутися з’їзд блоку В.Ющенка “НУ”.

Треба визнати, що це дуже сильний піар-крок: провести з’їзд блоку на, так би мовити, ворожій території – батьківщині Партії регіонів.

Павло Жовняренко

Саме тому, що Донецька область - це дуже складний регіон для “НУ”, що показують результати останніх парламентських виборів, де блок В.Ющенка “НУ” отримав всього 2,6% голосів, тобто менше, ніж в будь-якому іншому регіоні України, включно з Кримом і Севастополем.

Сергій Гармаш

П.Жовняренко вважає, що саме після з’їзду почнеться прорив інформаційної блокади “НУ” на Донеччині. До того ж, умови проведення з’їзду, якщо вони будуть витримані в межах законодавства з боку донецької влади, покажуть рівень стосунків між “НУ” і тими, кого зараз називають “донами”.

“Взаємостосунки із владою ми будемо оцінювати за результатами проведеного з’їзду,” – наголосив пан Жовняренко.

На минулих парламентських виборах П.Жовняренко керував виборчою кампанією партії “Яблуко” на Запоріжжі. І саме там “Яблуко” отримало найбільший для себе результат.

Аналізуючи провал “НУ” на Донеччині, начальник штабу дійшов до висновку, що до нього спричинив тотальний контроль донецької влади над перебігом виборів і підрахунком голосів. А створила владі таку розрізненість слабкість місцевих організацій партій, що входили до блоку.

Втім, підготовка до з’їзду, за словами ж П.Жовняренка, активізувала ці партійні осередки. Тож позитивні зрушення, на його думку, вже є. Залишилося почекати 31 жовтня.

Володимир Ляшко

16 жовтня Президент України Леонід Кучма привітав главу держави Ватикан Папу Римського Іоанна Павла Другого з нагоди національного свята – Дня Обрання Святого Отця.

З нагоди 25-річчя понтифікату Іоанна Павла Другого Синод єпископів УГКЦ оприлюднив спеціальне послання.

Зі Львова – репортаж Галини Терещук.

Галина Терещук

263 наступник Апостола Петра Іван Павло Другий уже 25 років виконує волю Спасителя – пасе його вівці. Він є Всеселенським пастирем у повному смислі цього слова, адже “відвідав найвіддаленіші куточки світу, навчаючи, благословляючи, потішаючи та утверджуючи” (сказано у Єпископському посланні УГКЦ).

Папа-слов’янин має особливий зв’язок з УГКЦ та з українським народом. Через місяць після обрання на папський престол він прийняв у себе ієрархію УГКЦ, яка просила у нього благословення на підготовку ювілею тисячоліття хрещення України.

Невдовзі після того у 1979 році він написав листа до кардинала Йосипа Сліпого, заповідаючи ювілей і запрошуючи весь Божий люд взяти участь у підготовці до цієї історичної урочистості. У липні 1988 року Святіший Отець очолив Божественну літургію у Базилиці святого Петра, яка стала найважливішим моментом святкувань. Цим Папа Римський виявив визнання переслідуваній УГКЦ.

Іван Павло Другий захищав і обороняв греко-католиків і в часи жорстоких переслідувань радянською владою. Легалізація УГКЦ була умовою візиту у 1989 році у Ватикан Генерального секретаря КПРС Михайла Горбачова. Відразу після цього візиту УГКЦ вийшла із підпілля.

Святіший Отець Іван Павло Другий видав і оприлюднив Кодекс Канонів Східних Церков. Усі східні церкви, серед них і українська церква, мають тепер впорядковані закони, відповідно до яких можуть виконувати своє служіння.

Папа-слов’янин завжди хотів відвідати Україну. У червні 2001-го року сповнилася його мрія – він побував у Києві і Львові. Упродовж свого візиту у місті Лева Святіший Отець відправив Божественні літургії у латинському та українсько-візантійському обрядах. Папа Римський оголосив у Львові блаженними 27 мучеників за віру українського народу.

Іван Павло Другий

Нехай їхнє свідчення не залишиться для нас тільки причиною до виховання. Нехай радше стане запрошенням до того, щоб їх наслідували.

Галина Терещук

Нині Святішому Отцю 83 роки. Разом із ним 25-ліття його понтифікату у Ватикані єпископи УГКЦ на чолі із главою церкви кардиналом Любомиром Гузаром.

А Львів’яни у ці дні оглядають експозицію виставки, яка представлена у Музеї історії релігії і розповідає про життя і діяльність Святішого Отця, Папи-слов’янина. А ще пригадують червневі дні 2001-го року, проведені у молитвах із Папою Римським.

Володимир Ляшко

З побажаннями тепла у ваших оселях, здоров’я і усякого благополуччя з вами, шановні слухачі, прощаються ведучий програми Володимир Ляшко і звукооператор Михайло Петренко.

До зустрічі в ефірі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG