Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Самміт лідерів країн ОАТС в Бангкоку. США і міжнародний тероризм.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Самміт лідерів країн ОАТС в Бангкоку. США і міжнародний тероризм.

Прага, 21 жовтня 2003 – Західна преса коментує дводенний самміт лідерів країн Організації Азійсько-Тихоокенанського співробітництва, який сьогодні закінчується в Бангкоку і головну увагу учасників якого знову зосереджено на посиленні боротьби з міжнародним тероризмом. При цьому західні коментатори зупиняються на ролі США в боротьбі з тероризмом. Перед мікрофоном Василь Дарчук.

Коментуючи самміт лідерів країн Азійсько-Тихоокеанського басейну в Бангкоку, німецька газета «Франкфуртер альґемайне цайтунґ» підкреслює, що головною метою цього форуму мали стати економічні проблеми країн-членів організації. Проте насправді нарада стала політичним форумом. Боротьба з міжнародним тероризмом фігурує на першому місці порядку денного самміту. Може постати враження, веде далі німецька газета, що тему боротьби з тероризмом накинули учасникам наради Сполучені Штати, але хто може заперечити, що міжнародний тероризм є головною загрозою і для економіки? Нині нема жодного сенсу живити ілюзії минулого, підкреслює «Франкфуртер альґемайне цайтунґ». Тому ніхто не повинен замовчувати або ігнорувати цю тему. Навпаки, слід шукати шляхів ефективного вирішення цієї проблеми.

Газета «Бостон ґлоуб» містить коментар свого оглядача Ґрінвея, в якому автор аналізує низу помилок, яких допустилися Сполучені Штати в боротьбі з комунізмом, починаючи від часів «холодної війни», а нині допускаються аналогічних помилок в боротьбі з тероризмом. Як першу помилку, коментатор наводить розпочату сенатором МакКарті нагінку на акторів і продюсерів Голівуду, багато з яких часто без жодних доказів зараховано до прихильників комуністичних ідей. Далі, у рамках боротьби з комунізмом, пише коментатор газети «Бостон ґлоб», Вашингтон організував зміну урядів в Ірані, Чилі, Гватемалі та інших країнах. Водночас США, на думку автора, допустилися низки помилок щодо лідерів інших країн, бо вони належали до табору прихильників США.

Автор закінчує історією затримання запідозрених у приналежності до терористичної організації Аль-Кайда і режиму талібан в Афганістані, які тепер перебувають в американському військовому таборі Гуантанамо на Кубинських островах. Автор зазначає, що запідозрених затримано без суду і на невизначений час. Таким чином, як вважає коментатор, міністр юстиції США серйозно обмежив громадянські свободи. Звичайно, підкреслює автор, терористичні акти 11 вересня 2001-го року змінили у США погляд на проблеми безпеки. Проте, на його думку, страх перед тероризмом, нині породжує в Сполучених Штатах симптоми, притаманні часам боротьби з комунізмом, і породжує помилки, на які в майбутньому дивитимуться зі здивуванням. Страх, закінчує коментатор газети «Бостон ґлоб», є потужною мотивацією жорстокої і репресивної поведінки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG