Доступність посилання

ТОП новини

Білоруський президент зіпсував собі інтернет-сайт трансляцією своєї прес-конференції.


Юрій Свірко Білоруський президент зіпсував собі інтернет-сайт трансляцією своєї прес-конференції.

Мінськ, 24 жовтня 2003 - Масова реклама інтернет-трансляції вранці цієї п’ятниці прес-конференції президента Білорусі Олександра Лукашенка на тему інтеграції з Росією призвела до того, що офіційний сайт білоруського лідера зіпсувався й трансляції не було кілька годин.

Після того, як інтернет-конференції організували президенти Росії та України, білоруський лідер теж вирішив скористатися сучасною технологією. Проте працювати в режимі онлайн відповідні служби Олександра Лукашенка не спромоглися. Доступу до сайту Презідент.Гов.Бай не було ані в Білорусі, ані за кордоном – на моніторах читалося тільки слово “помилка”. Державний інтернет-провайдер “Бєлтелеком” каже, що проблеми були саме на сервері сайту Олександра Лукашенка, який має дуже малу потужність. Спецслужби не виключають, що могла бути гакерська атака на сайт президента Білорусі. Лише в кінці прес-конференції, після двох з половиною годин чекання, в Інтернеті можна було почути президента Лукашенка. Але зрозуміти – навряд чи.

Щодо змісту прес-конференції, на яку кореспондентів радіо “Свобода” не пустили, стало відомо, що Білорусь і Росія “вирішили зупинитися й подумати, що робити далі, оскільки жодних прогресивних рішень не ухвалено”.

Однак Олександр Лукашенко спростував заяву одного з анонімних співробітників Кремля про те, що тепер склалася патова ситуація з російсько-білоруською інтеграцією. Білоруський лідер навіть викрив кремлівських анонімів, сказавши, що цю заяву зробив заступник керівника адміністрації російського президента Сергій Приходько, а зрежисував усе це сам керівник адміністрації Олександр Волошин. Президент Білорусі заявив, цитую: “Російське керівництво не хоче поділитися повноваженнями або побоюється”.

Тому Олександр Лукашенко почав підсумовувати рахунки. За його словами, Росія має платити Білорусі за транзит 1 мільярд доларів, ще 800 мільйонів – за втрати від несплати податків за міжнародними принципами, а до того ж Росія мала на цьому економію на суму 21 мільярд доларів. Отож, позиція Мінська залишається наступною (Лукашенко): “Ми за рівноправний союз. Кожен учасник якого є державою. Білорусь була, є й залишатиметься такою державою. Іншого не буде, тому що так просто бути це не може. Це взагалі не може бути, тому й не буде”.

Олександр Лукашенко додав, що керівництво Росії не бажає розмовляти про союзну конституцію, але активно домагається ухвалення валютної угоди. Білоруський президент назвав національну валюту найважливішим елементом державності та незалежності.

Лукашенко: “... запроваджуючи валюту іншої держави , чужу валюту, Білорусь повинна мати гарантії як економічні, так і політичні.

Президент Білорусі хоче також мати гарантії для себе, тому й не може продати “Бєлтрансгаз” російському “Газпромові” за низьку ціну, бо пізніше за це його, на думку Лукашенка, можуть посадити у в’язницю.
XS
SM
MD
LG