Доступність посилання

ТОП новини

Польська нагорода для генсека НАТО.


Володимир Павлів Польська нагорода для генсека НАТО.

Варшава, 27 жовтня 2003 року.

Сьогодні у Варшаві президент Польщі Александр Кваснєвський вручив польську державну нагороду генеральному секретареві НАТО лордові Джорджу Робертсону. Великий Хрест Ордену Заслуги перед РП, якого отримав Джордж Робертсон, є найвищою державною нагородою, яку може отримати іноземець чи польський громадянин, котрий постійно проживає закордоном.

Генеральний секретар НАТО прибув до Варшави всього на кілька годин. Підчас урочистості вручення йому польської державної нагороди, лорд Робертсон сказав, що це для нього висока честь отримати нагороду від такої великої країни, якою є Польща.

У свою чергу президент Кваснєвський дякував Джорджові Робертсону за сприяння в процесі вступу Польщі до НАТО, а також за допомогу в інтеграції польських військових структур зі структурами Північноатлантичного альянсу. Відзначив польський президент і інші заслуги Джорджа Робертсона:

Говорить Александр Кваснєвський: Ми збережемо у пам”яті ті, хвилини, коли після трагедії 11 вересня Ви, як генеральний секретар, вперше в історії НАТО оголосили, що 19 союзників готові виконати своє фундаментальне зобов”язання. Атака на Сполучені Штати була визнана атакою проти усіх союзників, і з того моменту Альянс розпочав війну із міжнародним тероризмом.

Кор.: Польський президент також підкреслив, що ця найвища державна нагорода, яку може отримати іноземець, вручається за особливі досягнення в сфері міжнародних відносин, а зокрема за заслуги у цій сфері перед Польщею.

Щоправда, польська преса з цієї нагоди нагадала, як ще кілька років тому, перебуваючи у Варшаві, Джордж Робертсон у розмові з попереднім прем’єром Єжи Бузеком сказав: “... мені дуже приємно перебувати сьогодні тут, у Москві”. Цього разу Робертсон принаймні точно знає, що він у Варшаві, пишуть газети.

Польська преса підкреслює також, що візит Джорджа Робертсона насправді є прощальним, оскільки на посаді генерального секретаря НАТО він залишатиметься тільки до кінця цього року. Новим генеральним секретарем стане нинішній міністр закордонних справ Голандії Джаап де Хооп Шефтер, хоч до його призначення багато говорилося про кандидатуру Кваснєвського на цю посаду. Сам польський президент ніколи не коментував цих чуток і тільки у понеділок вперше публічно заявив інформаційному агентству ПАП, що йому дійсно пропонували цю посаду, але він вирішив добути до кінця терміну своїх президентських повноважень, що закінчується у грудні 2005 року, і тому від почесної пропозиції відмовився.

Після урочистості генеральний секретар НАТО ще прочитав доповідь для польської політичної еліти на тему майбутнього розвитку Альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG