Доступність посилання

ТОП новини

Новий заборонений стероїд в американському спорті.


Юрій Дулерайн Новий заборонений стероїд в американському спорті.

Нью-Йорк, 28 жовтня 2003 - Як відомо, спортсменам заборонено вживати стероїди, ліки, що нарощують м’язи. Були випадки на Олімпіадах, коли золоту медаль відбирали в чемпіона, бо аналіз крові виявляв сліди стероїдів. Але нещодавно стало відомо, що американські фармацевти винайшли стероід, який досі не можна було виявити звичайним аналізом.

Новий стероїд, що уникає стандартного лабораторного аналізу, знайшли під час перевірки невеликої фармацевтичної фірми у Каліфорнії пару тижнів тому. Відповідно змінили метод перевірки, взяли нові аналізи в п’ятьох американских та британських провідних легкоатлетів і виявилося, що всі вони вживали заборонений стероід. Скандал шокував спортивний світ не самим фактом вживання стероїдів (це відомо здавна і боротьба з допінгом є глобальною проблемою великого спорту), а тим, що допінг вживали саме американські спортсмени. Адже Сполучені Штати упродовж багатьох років були лідером антидопінгової кампанії.

Рей Ратто, ветеран спортивної журналістики з газети “San Francisco Chronicle”, сказав у інтерв’ю радіо “Свобода”: “Протягом багатьох років Америка повчала решту світу, мовляв, наші атлети чисті, а от східні німці роблять таке, а росіяни – отаке, а китайці ще щось там роблять заборонене. І ось виявляється, що й ми маємо свою власну проблему. А люди упродовж 35 років слухали наші повчання. Так ми втратили свою моральну зверхність” , - вважає Ратто.

Справа в тім, що Федерація легкої атлетики Сполучених Штатів щойно проголосила так звану “нульову терпимість” щодо вживання стероїдів, але зроблене це було лише тоді, коли увесь світ дізнався, що провідні американські спортсмени вживали допінг. Між тим, стало відомо, що скандал заторкує не лише легку атлетику, а й професійний спорт, бейсбол і американський футбол.

Дейвид Боумен, генеральний директор Світової Антидопінгової Агенції, вітав рішення легкоатлетичної Федерації, яка досі ігнорувала допінгову проблему: “Те що вони тепер кажуть, принаймні, показує щось позитивне. Щоправда, трошки запізно, тож циніки запитають: “А чому саме зараз? Може тому, що й до вас дійшло лихо?” “Але краще пізно, ніж ніколи”, - вважає Боумен.

Одначе ніхто не може відповісти на головне запитання: скільки зірок легкої атлетики в усьому світі ковтали стероїд, якого не виявляли перевірки, і скільки чемпіонів отримали свої медалі завдяки саме цьому допінгові?

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG