Доступність посилання

ТОП новини

У Лондоні обговорюють нові міжнародні ініціативи у справі Гонгадзе.


Мар’яна Драч У Лондоні обговорюють нові міжнародні ініціативи у справі Гонгадзе.

Прага – Лондон, 28 жовтня 2003 року.

Мар’яна Драч

За всім, що відбувається в українському медіа-просторі, уважно стежать у Національній спілці журналістів Великої Британії, яка активно співпрацює з Україною. У вівторок увечері в Лондоні британці зустрілися з українськими колегами, вони розповідали про стан мас-медіа напередодні форуму журналістів України, який заплановано на 11- те листопада, і з огляду на нову президентську кампанію на берегах Дніпра. Зараз у Лондоні перебуває головний редактор тижневика "Дзеркало тижня" Володимир Мостовий, який розповість нам детальніше про свої перші зустрічі в британській столиці.

Володимир Мостовий

У Спілці журналістів вже відбулася одна зустріч. Вона була присвячена тому, як Національна спілка журналістів Великої Британії бере участь у відстеженні розслідування справи Гонгадзе. Нас ознайомили з листом міністра закордонних справ Ірландії до спілки, в якому він проінформував про те, що депутати Європарламенту від Ірландії цікавилися під час перебування в Україні на найвищому рівні про хід розслідування. Також про зустріч, яка планується у Брюсселі 4 листопада (там збереться широкий загал американських, англійських, та інших європейських журналістів з цього приводу). І там думатимуть, які подальші ефективні кроки могла б прийняти журналістська спільнота Європи...

Мар’яна Драч

Перепрошую. Дійсно, ми вже не раз про це нашим слухачам розповідали, що британські журналісти дуже ретельно стежать передовсім за справою Гонгадзе. Але, як Ви думаєте, чи мають великий резонанс всі ці їхні заклики і заяви? Чи все це впливає на українську владу?

Володимир Мостовий

Британські журналісти виходять напряму на українську владу із своїми зверненнями, запитами і таке інше. Крім цього, вони дуже тісно працюють з Моніторинговим комітетом Ради Європи, який відстежує ситуацію і з справою Гонгадзе, і з іншими порушеннями прав журналістів і створення всіляких перешкод у їхній діяльності. Це ми відчули досить конкретно, тому що найсвіжіші факти вони знають не з наших вуст, а знають з різних джерел.

Мар’яна Драч

Але чи це впливає на українську владу?

Володимир Мостовий

Відповіді української влади досить обтічні. Ми знаємо, що, наприклад, депутат Європарламенту Окіфі від Ірландії безпосередньо президенту при зустрічі задавав запитання про розслідування, але теж отримав дуже обтічну відповідь.

Звичайно, що такі відповіді не задовольняють їх, вони ці питання ставитимуть знову і знову. У всякому разі зараз розглядається питання про створення такого міжнародного трибуналу журналістського. Буде він створений чи ні – це вирішуватиметься 4 листопада в Брюсселі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG