Доступність посилання

ТОП новини

Прямий ефір 26 жовтня 2003 року.


Данило Яневський Прямий ефір 26 жовтня 2003 року.

Київ, 26 жовтня 2003 року.

Данило Яневський

Добрий вечір! Сердечно вітаю всіх, хто зараз на хвилі радіо “Свобода”. В Києві 20 година та 5 хвилина, 26 жовтня. Це означає, що для нас прийшов час пригадати найважливіші події минулого тижня, обмінятися думками, поставити деякі запитання, які, можливо, не встигли впродовж тижня, що минув. Нарешті, це час для того, щоби спробувати зазирнути в майбутнє, бодай один тиждень наперед.

Запрошую вас до участі в нашій програмі. Телефон не змінився – 490-29-05. Ваші дзвінки прийматиме мій колега Сергій Балабанов після 30-ї хвилини на 9 годину. А запитання ви можете ставити до шановних гостей: голови Комітету ВР з питань оборони та національної безпеки Георгія Крючкова, політичного аналітика та технолога Костянтина Малєєва. Добрий вечір, шановні гості!

Наприкінці минулого тижня в черговий раз підтвердилася геніальність Вільяма “Стрясаючого Списом”. Так перекладається в українську мову псевдонім “Shakespeare”, який обрали собі подружжя Роджера Меннерса та Єлизавети Сідні. В п’єсі “Як вам це сподобається?” вони написали зокрема такі слова: “Весь світ – театр. І чоловіки, і жінки – всі в ньому актори, і кожний грає відведену для нього роль.”

Минулої п’ятниці навіть оця студія, в якій ми зараз з вами, шановні Георгію Корнійовичу і Костянтине Сергійовичу, знаходимося, мимоволі перетворилася на таку собі театрально-аналітичну майстерню. Обговорюючи (в черговий раз) ситуацію навколо острова Тузла, мій колега Зиновій Фрис та моя колега Ганна Стеців поінформували про підготовку в Києві мюзиклу з простою і вже добре відомою кожному українцеві назвою. Гостями студії тоді були народний депутат України Олександр Баранівський (він представляє в парламенті Соцпартію) і народний демократ Сергій Шевчук. Послухаємо уривок з розмови.

Зиновій Фрис

Ви нагадали, панове, про виставу, коли все те, що відбувається, назвали виставою. А до речі, в листопаді в Києві на сцені театру “Сузір’я” поставлять мюзикл "Тузла", присвячений подіям навколо будівництва Росією греблі в Керченській протоці.

Про це на прес-конференції в Києві сьогодні повідомив автор лібрето і один з авторів створення проекту, російський тележурналіст з українського каналу ICTV Дмітрій Кисельов. У прес-релізі мовиться, що театральний проект "Тузла" – це "трагічна любовна історія, витримана в класичних канонах".

Панове, як ви дивитеся на те, що з’явиться ось такий мюзикл?

Сергій Шевчук

Я думаю, що сатира – це найкраще, що може (і найдошкульніше) впливати на таких нерозумних політиків. Бо дійсно, історія про любов російського екскаваторника до милої кримчанки, яку, в свою чергу, палко кохає український прикордонник, є надзвичайно цікавою. Я впевнений, що це буде багатосерійний спектакль.

Ганна Стеців

А може це з тієї серії, що російські політики кажуть: “Все одно у них незалежність “опереточна”, то давайте остаточно оперетку з того всього зробимо”, пане Баранівський?

Олександр Баранівський

Мені здається, що російський журналіст Кисельов займається плагіатом, тому що цей сценарій дуже нагадує фільм, де грав головну роль Богдан Ступка (по-моєму, “Вогнем і мечем” він називається). Якби таку заяву зробив не Кисельов, а Богдан Ступка, то я був би, так сказати, радий. А в тому плані, що запропонує Кисельов, то я не думаю, що воно покаже українця і велич українського народу. Я не думаю.

Ганна Стеців

Аби лише не було “Норд-Осту”.

Сергій Шевчук

Буде продовження мюзикла, я маю на увазі. Коли цей екскаваторник буде родом з України, а цей український прикордонник, може так статися, що він служив на Далекому Сході, а ця мила дівчина може бути кримською татаркою.

Олександр Баранівський

Але обере обов’язково російського екскаваторника.

Данило Яневський

Мені залишається лише процитувати слова художника-постановника мюзиклу Олега Кулика: “Молодий росіянин, хлопець-екскаваторник риє землю, щоб по косі наблизитися до прекрасної острів’янки. Прекрасна острів’янка бачить його в бінокль, подарований їй закоханим у неї командиром української прикордонної застави. Зупинивши роботи на мілководді у світлі ранкового сонця, русич з піснею відправляється убрід. Прекрасна острів’янка бачить у прибульці Христа, що йде по хвилях, виконує арію романтичного чекання. До вечора прекрасна острів’янка вчиняє легеричне убивство чужинця. Патріотична арія острів’янки зі словами “Ти зміг взяти мене, але не Тузлу!” на схилах Дніпра оживає батьківщина-мати.” Музику до мюзиклу написав композитор Володимир Соляник, режисер-постановник Андрій Жолдак.”

Цитував я з “Української Правди”.

Шановні гості, хто, на вашу думку, і головне, навіщо написав сценарій, музику, слова до фарсу, який поки що не перетворився на трагедію? Яка мета переслідувалася? Скільки це коштуватиме грошей, нервів і, не дай Боже, крові (я вже не говорю про елементарну політичну і людську гідність)? Пане Крючков.

Георгій Крючков

Я не знаю. Вперше чую про цей проект. Не знаю, хто його фінансує, хто його створив. Але ситуація, мабуть, не така, щоб ставитись до неї з гумором, бо ідеться про дуже серйозні речі.

Данило Яневський

Так. Але всеодно в цих серйозних речах мусили бути люди, які би планували це. Воно не могло, вибачте мені на грубому слові, на пустому місці виникнути. Я можу вам зацитувати “Комсомольську правду” від 25 жовтня. Кореспондент ставить таке запитання: “А який бюджет Тамані?” – питаю вже у Таманського голови Родіона Остапенка. “Ну, за рік мільйонів десять рублів,” – відповідає він. Виходить, будівництво в 30 разів дорожче утримання самої Тамані.”

Гроші не беруться з повітря, правда, Георгію Корнійовичу?

Георгій Крючков

Звичайно. Абсолютно зрозуміло, що це не є проект одного якогось там Таманського губернатора.

Данило Яневський

А чий це проект?

Георгій Крючков

Це проект більш широкого масштабу і створили його люди, які, на мій погляд, просто є “пігмеями” в політиці, тому що робити такі проекти, які нашкодять і Україні, і Росії можуть або люди, які на чомусь або, як кажуть, “помєшалися”, або незрозуміло, на кого вони працюють. Тому це гроші великі і без центру вони не з’явилися, і всі ці розмови, що це витвір тільки пана Ткачова – я думаю, це абсолютно несерйозно. Ми вступили в дуже таку неприємну фазу.

Мені сьогодні, наприклад, видається найважливішим уже не те, що сталося (воно вже сталося, його вже не повернеш), а які будуть від цього наслідки і якими повинні бути дії. Для мене сьогодні це головне. Що хтось там хоче “потоптатися” і якісь робити комедії – то це все буде, це зараз вигідно, бо ми зараз започаткували процес (не ми, а ті, хто організовував це), який, по суті, зробить Україну і Росію не ворогами, але недружніми державами. І вже це повернути буде дуже й дуже важко. Я боюсь, що принаймні, за мого покоління цього вже не станеться, можливо за вашого покоління станеться. Але і в цьому я не впевнений. Тому це дуже й дуже серйозно.

І якщо такі люди, як, скажімо, здавалося б, розумний політик Рогозін, вони стали на таку “стезю”, то це дуже небезпечно.

Данило Яневський

Добре. Якщо Ви згадали Рогозіна, ще одна цитата з нього. Він в газеті “День”, відповідаючи на питання журналіста, сказав дослівно так: “Ви вживаєте вислів “душити в обіймах”, але якщо ми так “любимо” Україну, то чому б нам і не задушити її в обіймах?”

Рогозін належить до тих “пігмеїв”, про яких Ви говорили?

Георгій Крючков

Так. Як політик (з його мисленням) – це “пігмей”, бо він робить на шкоду Росії. Росія навіть якщо б захопила Тузлу, навіть якщо б вона взяла і Таманську оцю протоку, вона ж нічого від цього не виграє, вона програє набагато більше, ніж виграє. І тому це можуть наробити тільки “пігмеї” від політиків. При всьому тому, що це голова Комітету, що це людина, яка постійно працює у Парламентській асамблеї Європи. Від цього нічого не міняється.

Данило Яневський

Добре. Зрозуміло.

Георгій Крючков

Він недалеко пішов від “клоуна” Жириновського!

Данило Яневський

Ткачов, Рогозін, Жириновський. Ще хто ці “пігмеї” і звідки гроші з бюджету?

Георгій Крючков

Не знаю.

Данило Яневський

Не знаєте?

Георгій Крючков

Гроші? Я не знаю і не хочу знати. Це не має значення, оскільки я розумію, що це не був проект навіть якогось там Рогозіна, це обговорювалось, я переконаний, на досить високому рівні, вироблялась якась стратегія, люди на щось розраховували. Але на що вони розраховували, збагнути неможливо.

Данило Яневський

Я Вам можу...

Георгій Крючков

Ні, я знаю. Я все це читав, і для мене це не є новиною.

Відштовхнути таку країну (сусіда, брата), як Україна – це треба бути або самогубцем, або людиною, яка вижила з розуму. І просто не віриться, що політики Росії могли піти на такий крок.

Данило Яневський

А от Вадим Густов, голова Комітету у справах СНД Ради Федерації Федеральних Зборів, газета “Ізвєстія”, 23 жовтня: “Українці самі повинні просити, щоб їм дамбу побудували.”

Георгій Крючков

Ну, можливо й так. Я не знаю цього. Хай скажуть екологи, хай скажуть фахівці. Але якщо українці повинні попросити, то чого ж ви робили собі, не чекаючи, поки цього українці попросять? Так же сусіди не роблять!

Данило Яневський

Зрозуміло. Пане Малєєв, Ваша точка зору.

Костянтин Малєєв

Я хочу тут дві речі сказати. По-перше, дуже серйозні мабуть такі є внутрішні проблеми в самій Росії, щоб вона робила такі речі. І це проблема більше внутрішньої російської політики, на мій погляд. Вона просто вийшла на міжнародний масштаб.

А по-друге, Україна так довго дозволяла росіянам робити все, що я думаю, зараз вони здивовані реакцією України. Вони не очікували, що ця дамба викличе таку реакцію з українського боку, бо вони вважали, що якщо можна ЄЕП робити, робити все що завгодно з нафтогазовою трубою, так і можна тоді дамбу насипати.

Данило Яневський

А хто ці сили, які Ви маєте на увазі?

Костянтин Малєєв

Я думаю, що у Президента Путіна є опозиція справа, яка його, скажімо так...

Георгій Крючков

Штовхає на це.

Костянтин Малєєв

...робить кроки, від яких він не може відмовитися, бо це лежить десь в його руслі, якому він проводить.

Данило Яневський

Яка це “опозиція справа”? Хто це? Жириновський? Комуністи? Хто правіше Путіна?

Костянтин Малєєв

Я не знаю. Це всередині його державного апарату.

Данило Яневський

Московська бюрократія?

Костянтин Малєєв

Московська бюрократія. Так.

Данило Яневський

Зрозуміло Вашу думку. Яка підставила президента Путіна...

Костянтин Малєєв

Близька до Лужкова, до всіх тих...

Данило Яневський

Яка мета?

Костянтин Малєєв

Мета? Поставити його в незручне становище і мабуть щоб він йшов на поступки цій бюрократії в якихось внутрішніх питаннях.

Данило Яневський

Сьогодні, шановні слухачі і шановні гості, на сайті “Українська правда” була надрукована стаття відомого українського політолога і політтехнолога Віктора Небоженка. Стаття називається “Україна, Тузла і Кучма як заручники війни проти Путіна”. Загальний зміст цієї статті є такий: Тузла – це є наслідок конфлікту між Путіним (з одного боку) та його команди та опонентами російського президента серед інших груп еліт. Наслідок конфлікту, зокрема, це було усунення Березовського від влади, позбавлення його, наскільки я розумію, майна всередині РФ. Потім від учора, від вчорашнього дня – Ходорковського, голови компанії “Юккос”. Іншими словами, вважає пан Небоженко, якщо я правильно його зрозумів, Тузла – це спроба “підставити” Путіна, показати всім його слабкість і невпевненість як державного керівника цієї (безперечно важливої, великої і так далі і тому подібне) країни, 80% громадян якої перебуває за межею бідності, між іншим.

Георгій Крючков

Як і у нас.

Данило Яневський

У нас – 40%.

Георгій Крючков

80. Це Президент не знає...

Данило Яневський

Ага. Дуже добре.

Георгій Крючков

Так. А 10 млн. злиденних.

Данило Яневський

Добре. Навіщо злиденним об’єднуватися із злиденними? І чи взагалі це схоже на правду? Може бути така комбінація?

Георгій Крючков

Логіка, як я розумію, у цьому є. Дійсно, Президент Росії зараз поставлений у таке становище, що йому важко якось з нього виходити. Його мабуть “підставили”...

Ну, я хотів би сказати так: я спілкувався за час свого життя і з Горбачовим, і з Єльциним, і з іншими керівниками. Я жодного з них не знаю такого, хто б добре розумів, що таке Україна. І мені здається, що вони в своїх відносинах, маючи контакти в основному з Президентом України, не враховували що таке Україна, що таке цей народ, як він реагує на це. Вони вважали, що якщо з Президентом вони до чогось домовились, то це буде сприйнято тут так, як сказав він. А воно ж не так. Не так! Це ж не можна робити! Є ж речі, за які не вийде ніхто, за межі цього. От так трапилось.

І мені здається, що і в Путіна таке становище, що він думав: “Ага! Тим паче, що я простяг руку Президенту України, коли в нього було таке безвихідне становище...” І по суті, він же його урятував тоді, коли американці по суті “списали” Президента. І він вважав, що вони там щось поговорили-поговорили і вони можуть робити все, що завгодно.

Я не знаю, чи була розмова в українського Президента з російським відносно цієї злополучної Тузли, чи не була. Її могло і не бути. Але мабуть контакти переконували Путіна, що це можна робити. І коли йому сказали “Ми хочемо це зробити!”, він сказав “Робіть!” Я не виключаю саме отакого ходу, і його “підставлянь”. І в нього дійсно зараз таке...

Що вчора такий шабаш влаштували? Чубайса ж показували (присвятили йому майже півгодинну передачу) і він обурювався відносно Ходорковського. При цьому, він не може заперечити, що це злодій. Але оскільки у нього майнові злочини, то його не треба саджати в тюрму. Ось про що йшлося. І це теж його “підставили”.

Тому, те, що говорить колега Небоженко, я думаю, що логіка у нього є. Але мабуть і цього задосить. Я б виходив знаєте з чого? Я б виходив з того, хто виграв із усього цього конфлікту.

Данило Яневський

Я знаю, що Ви скажете: виграли націоналісти, виграв Віктор Ющенко який хоче розколоти Україну, тягне її на Захід, “американський зять”... Я це вже все чув, Георгію Корнійовичу.

Георгій Крючков

Ні-ні!

Данило Яневський

Не від Вас, очевидно.

Георгій Крючков

І я про це казав. Для мене це дуже дрібний момент. Це абсолютно похідне. Хто виграв?

Данило Яневський

Хто виграв?

Георгій Крючков

Виграв Захід.

Данило Яневський

Так, знову ЦРУ. Я так і знав.

Георгій Крючков

Ні, не ЦРУ.

Данило Яневський

А хто?

Георгій Крючков

ЦРУ – примітивно. Я просив би, щоб Ви не розглядали мене як оце примітива такого. У Вас це вже “просквозило”.

Данило Яневський

Ви чудово знаєте, що я Вас надзвичайно особисто поважаю.

Георгій Крючков

Та не про це! Ось я спостерігаю реакцію Заходу. Вона класична. Я ж кажу: Заходу сьогодні нічого робити. Коли до них звертаються: “Це ваша справа!” Їм робити нічого! Як оці всі дурні влаштували, так чого Заходу вмішуватися в цю справу? І виграв Захід. І тут можна все бачити. Або люди нерозумні, їм хтось підказав... Але давайте виходити з цього.

Данило Яневський

Зрозуміла мені Ваша думка. Тут я встановлюю правила. 490-29-05. Шановні радіослухачі, за 9 хвилин чекаємо ваші запитання. Тепер, пане Костянтине, прошу Вашу точку зору.

Костянтин Малєєв

Я просто хочу сказати, що за такою логікою війна, яка була між, наприклад, Англією та Аргентиною, то виграв Радянський Союз за цією логікою.

Георгій Крючков

Ну, це різні ситуації.

Костянтин Малєєв

Та ж ситуація.

Георгій Крючков

Я бачу це трошки інакше. Це абсолютно інше.

Данило Яневський

Ви – люди, тямущі в політиці. Я собі дозволю одну цитату із статті пана Небоженка. Він пише таке, що “Політичні перспективи президента Росії Путіна стали заручниками запеклих московських конфліктів за владу. Конфлікт на Тузлі є відлунням протистояння між трьома провідними політичними групами Росії: Путіна, олігархами і російською бюрократією.”

Ви погоджуєтесь з такою точкою зору?

Георгій Крючков

Логіка є.

Данило Яневський

На чиєму боці будуть комуністи в такому випадку?

Георгій Крючков

Це справа російських комуністів.

Данило Яневський

Ага! А Ви з ними, ні?

Георгій Крючков

Ну, це наші однодумці, але це їхня справа. Втручатись в їхні справи ми не будемо.

Данило Яневський

Я би це прийняв, цю точку зору, якби не два факти, високоповажний Георгію Корнійовичу. Факт номер один (зараз знайду папірець). На папірці написано (між іншим газета “Комуніст”, 22 жовтня): “17 жовтня перший секретар ЦК Компартії України був прийнятий у Москві Святішим Патріархом Московським Олексієм ІІ. Він вручив пану Симоненко орден Сергія Радонежського, вищу нагороду РПЦ. Так відзначено активні та довголітні зусилля лідера комуністів України в боротьбі за єдність православних народів, зміцнення традиційних братерських стосунків України і Росії.”

Вам не здається, що це якось не монтується між собою?

Георгій Крючков

Абсолютно не здається. А що тут?

Данило Яневський

Комуністи і Господь Бог.

Георгій Крючков

Так це ж різні речі. Якщо співпадають якісь інтереси, то що, хіба не можна...?

Данило Яневський

А які у вас спільні інтереси із Російською Православною Церквою?

Георгій Крючков

Які спільні інтереси? Це єдність наших народів, це справедливість, яку сповідує у релігія, це протистояння навалі Заходу. Тут ми маємо спільні інтереси. Я абсолютно до цього б не чіплявся.

Данило Яневський

Ага. Я не чіпляюсь, Боже борони! Я тільки питаю. Між іншим, пан Симоненко сказав, що якщо це не зупиниться все (“Комсомольська правда” цитує його слова), то “подальший розвиток ситуації навколо Тузли в тому ж дусі може призвести до того, що натівські танки будуть під Воронежем”. Ви серйозно в це вірите?

Георгій Крючков

Абсолютно.

Данило Яневський

Прошу, пане Малєєв. Отже, два запитання: як цей конфлікт вплине на розклади серед російських політичних партій і відповідно, тих політичних сил (а в Україні інших немає), які виступають за розвиток нормальних добросусідських відносин Росії і України?

Костянтин Малєєв

Я думаю, що на сьогодні відсотків вісімдесят російських партій (незалежно від їх “кольору”) будуть підтримувати позицію, що Тузла – це російський острів і його треба відібрати в України. Це дуже серйозні настрої всередині самої Росії. І більшість політиків (публічних в тому числі) ідуть на поводу в цих настроїв. І це теж треба враховувати, бо це не просто примхи того чи іншого політика. Такі речі дуже легко почати (взяти і почати сипати косу) і дуже важко зупинити і потім пояснити своєму народу, що “Ми вибачаємось, ми подумали і вирішили, що це все-таки не наше.” Особливо це буде важко зробити росіянам.

Тому я думаю, що претензії на Тузлу будуть наростати (і на Тузлу, і далі на Крим), бо це проблема вже відносин російських політиків з їх власними виборцями.

Є соціологічні дослідження, згідно з якими, наприклад, навіть ті українці, які проросійсько налаштовані, вважають, що і Каспійське, і Азовське моря, і Керченська протока повинні бути спільними. А росіян 78% вважають, що вони повинні бути російськими. І це дуже суттєва різниця.

Данило Яневський

Тобто Ви вважаєте (якщо я правильно зрозумів), що наслідком цього конфлікту абсолютно, як сказав Георгій Корнійович (і я з цим абсолютно погоджуюсь), обом народам не потрібного, і більше того, надзвичайно небезпечного, пане Костянтине, стане що? Консолідація російських еліт навколо президента Путіна чи навпаки, дисперсія, піднімуться його політичні “акції”, якщо можна так сказати, чи ні?

Костянтин Малєєв

Політичні “акції” його піднімуться, але це буде залежати від його власної поведінки. На сьогоднішній день вона дуже невизначена. Його будуть штовхати багато дуже сил, і ситуація з громадською думкою буде штовхати на радикальні дії проти України. Наскільки він зможе з цієї ситуації вийти – я не знаю. І сьогодні це, мабуть, не знає ніхто.

Данило Яневський

Ну, може, останнє запитання. Враховуючи, що 20 година 27 хвилина, а ми за телефоном 490-29-05, власне, не ми, а мій колега Сергій Балабанов приймає дзвінки від слухачів, то я встигну вкластися. Ви згадали про соціологію, пане Костянтине. “Київські відомості” цитують експрес-опитування радіостанції “Ехо Москви”: 82% вважають Тузлу важливішим за дружбу з Україною, 18% заявили, що добросусідські відносини важливіші Таманської дамби.

Експрес-опитування киян, проведене в ті самі дні центром “Імідж-Контроль”: 53% вважають дамбу замахом на територіальну цілісність України, 25% вважають “ні”, 22% вагалися з відповіддю. На питання “Чи скористається Росія можливістю приєднати до себе Україну, якщо така можливість з’явиться?” 61% відповіли “Так”, 24 – “Ні”, 15 –вагалися з відповіддю.

Підкреслюю, що останнє опитування – Київ, перше опитування – Москва. Яка тут може бути дружба між народами?

Георгій Крючков

То ви зрозумійте, що це епізод. Глибини ж інші. Шовіністичну хвилю здійняти дуже-дуже легко. Дуже легко. І потім, ми маємо одну інформацію, а росіяни ж мають іншу інформацію. Вони ж кажуть, що всі карти свідчать про те, що це наша територія. Ось про що свідчать. Це минуще, але наслідки будуть набагато глибші.

Тому, от я на підставі цих цифр не робив би такі далекосяжні... Народи були і будуть вважати себе близькими (принаймні, в Україні тут є свої, але основна маса буде так). Але в політиків це зовсім інше, і між державами тут наслідки будуть дуже серйозними.

Данило Яневський

Дякую. Пане Костянтине, Ваша хвилина.

Костянтин Малєєв

Я хочу просто сказати, що я вважаю, що дуже по-різному дружбу і єдність між народами розуміють в Києві і в Москві. І якщо ми не будемо зараз враховувати і московську точку зору на цю саму єдність, то у нас будуть дуже великі проблеми в майбутньому, бо треба гідність свою мати. Дружба – дружбою.

Данило Яневський

Так. А Тузла?

Костянтин Малєєв

А Тузла – Тузлою.

Данило Яневський

Я сьогодні, до слова, бачив на одному з сайтів, що вже оголошено конкурс плакатів. Георгію Корнійовичу, якщо хочете, після програми дам Вам адресу подивитись. Так вже є плакат, де така соковита українська жінка, такі поросята навколо, і написано “Ані грама сала москалям!”

Георгій Крючков

Вже наїлись сала нашого і їм м’яса після 90-го року!

Данило Яневський

Ні-ні, це я до того, що дуже легко розбурхати людей. Ми напевно, розбурхали вже слухачів своєю розмовою. Слухаємо дзвінок. Добрий вечір.

Слухачка

Добрий вечір.

Данило Яневський

Так, будь ласка.

Слухачка

У мене таке запитання за Тузлу. Це ж пенсіонери. Чого Кучма їздить із Путіним і ніколи вклади не потребує наші? Вони собі “жирують”, вони там за Тузлу “Нам Тузла!”. І там у вас сидить і каже, що Росія так само бідніше, ніж ми. В Росії пенсія більше, і вклади віддали 70%. У мене брат живе в Москві. А нас за дураків считає Кучма. Він сам гуляє і п’є, ходить і каже: “Хто хоче, хай сто грам приїде сюди й вип’є!” (показує на дачу). Що він нас за дураків считає? Хай нам дасть на лікування, пенсіонерам! Нас обікрали, а собі літаки та на “Мерседесах”... Собаки в них краще живуть, ніж ми, пенсіонери, інваліди!

Данило Яневський

Добре. Я зрозумів Вашу точку зору. Дякую Вам сердечно за те, що Ви подзвонили до нас.

Пане Георгію, що ви скажете?

Георгій Крючков

По-перше, Ваше обурення, шановна слухачко, справедливе мабуть. Але президентом Ви обрали цю людину. Я не голосував за цю людину. Так що, як кажуть, “бачили очі”... Це перше.

Друге: відносно трудових заощаджень. В Росії не така ситуація, як Ви кажете, що 70% повернули. Сьогодні передача з радіостанції “Свобода” (російськомовне видання) саме обговорювала цю проблему. Там вона так ж проблема, як і в Україні, приблизно. Це треба звернутись до тих, хто валив радянську державу і хто при цьому не вирішив оцих питань. Це до цієї нинішньої влади.

Данило Яневський

Дякую. Я для довідки лише скажу, що цифру 80% росіян, які живуть нижче межи бідності я взяв вчора з програми аналітичної російського телеканалу “ТВЦ”.

Георгій Крючков

У них тільки межа трошки інша, ніж у нас.

Данило Яневський

Ну, в кожному разі, як казав класик, “маємо, що маємо”. Ми маємо черговий дзвіночок. Представтесь, Ви в ефірі.

Слухач

Добрий вечір.

Данило Яневський

Дай Боже здоров’я.

Слухач

Мене звати Ярослав. Я із Києва. Я хотів би нашим панам, скажімо, Крючкові і Малєєву...

Георгій Крючков

Тільки я не пан!

Слухач

Я кажу: нашим панам Крючкові і Малєєву.

Георгій Крючков

Ну я не пан!

Слухач

А, пан Крючков не пан, так? Товариш? В мене і товаришів нема... Значить, питання таке: чи не здається вам, що по Тузлі Росією переслідуються два питання – політичне і економічне? Політичне – підняти Путіну імідж і, скажімо, ті люди, які його підтримують, а економічне – ті, хто вклав гроші в ту “дамбочку”, намірені отримати щось трошки більше за те, що вони вклали. Дякую, якщо можете підтвердити.

Данило Яневський

Дякуємо. Георгію Корнійовичу, що Ви скажете?

Георгій Крючков

Безперечно.

Данило Яневський

Хто же ж на цьому заробив?

Георгій Крючков

Безперечно, що тут є і політичні інтереси, і економічні інтереси. Я думаю, що тут дискусії якоїсь не потрібно вести.

Данило Яневський

Будь ласка, пане Костянтине

Костянтин Малєєв

Навіть в тому мюзиклі, про який розповідали, спочатку український начальник застави дарує своїй коханій бінокль. То він його вкрав на складі, мабуть, так? Економічні інтереси є завжди (чого він бінокль повинен дарувати?). І я теж думаю, що економічні інтереси там є, але політична складова цього набагато більша.

Данило Яневський

А в чому політична складова? Ще раз скажіть.

Костянтин Малєєв

Складова політична – що російські внутрішні проблеми намагаються вирішити за рахунок України.

Данило Яневський

...за рахунок України. Зрозуміло.

Добрий вечір! Слухаємо Вас. Ало!

Слухач

Ало!

Данило Яневський

Говоріть, будь ласка. Добрий вечір!

Слухач

Добрий вечір. Я можу говорити?

Данило Яневський

Будь ласка, просимо!

Слухач

Юрій, Київ.

Данило Яневський

Дуже приємно, пане Юрію.

Слухач

Я би хотів Крючкову задати таке питання, пану Крючкову. Він щось про дружбу народів... У Києві таки була історія... Ну, дружба народів дружбою, а була на Україні і Коліївщина, і Волинь.... Чи не думаєте, що якщо так далі піде і керівники України не зможуть тих росіян поставити на місце, то виникнуть такі події на Україні знов (як Коліївщина або Волинь)?

Данило Яневський

Дякуємо.

Георгій Крючков

Я думаю, що ні Коліївщини, ні “кармолюдчини” у нас не буде. Для цього я сьогодні таких підстав не бачу. А поставити на місце росіян – це, мабуть, забагато сказано. Треба створити нормальні відносини між двома державами. Це обов’язок політичних лідерів і політичних діячів. Оце сьогодні найпершочергове завдання.

Не роздмухувати пожежу, а все зробити для того, щоб її загасити. Бо наслідки того, що трапилося, уже подолати, я боюсь, що за багато десятиліть не вдасться.

Данило Яневський

Пане Малєєв?

Костянтин Малєєв

Щодо “не роздмухувати пожежу” я так розумію, що якби на Україні цю пожежу не роздмухували, то дамба була б зараз вже на Тузлі. А може ще й далі пішла б. Тобто, треба теж говорити, якщо проблема є і говорити...

Георгій Крючков

Роздмухується і в Росії, не тільки в нас.

Костянтин Малєєв

Зараз вона і в Росії.

Георгій Крючков

І тоді в Росії було.

Костянтин Малєєв

Але спочатку вони тихо це робили...

Георгій Крючков

Це ми не знали, що вони робили.

Костянтин Малєєв

Так-так. А потім...

Данило Яневський

Знали-знали, Георгію Корнійовичу. Сьогодні в газеті “Дзеркало тижня” Юлія Мостова написала: “розвідка доповідала Президенту про те, що там щось таке робиться.” Але зазвичай, за українським звичаєм (це я вже від себе додам) мабуть всі подумали, що якось-то воно буде. Але це приватна думка громадянина, а не журналіста радіо “Свобода”.

Ми Вас слухаємо, добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Це Олександр з Києва. В мене питання до Георгія Крючкова. Як Ви вважаєте, в тих умовах, коли історія з Тузлою, по суті, це така “свиня” більшовикам, комуністам, які весь час ратують за дружбу з Росією, чи не буде розвиватись в рядах українських комуністів (такий прогноз, можливо, Ваш) такий варіант націонал-комунізму, лінія Олійника, скажімо так?

Данило Яневський

Дякуємо. Я якраз, з Вашого дозволу, пане Георгію, хотів би тут пригадати. У нас був високоповажний Борис Ілліч Олійник, так він сказав, між іншим, що “Я перш за все українець, а вже потім комуніст.”

Георгій Крючков

Я хотів би сказати таке, що дійсно, те, що трапилося, це звичайно, не на користь нашій партії і нашій позиції, бо ми завжди обстоювали ідею дружніх, братерських відносин між Україною і Росією, між нашими народами. Те, що зроблено, це завдало великої шкоди.

Що стосується націонал-комунізму, Ви розумієте, Комуністична партія України – це партія патріотів України. І тут нам вести якусь розмову про якийсь націонал-комунізм не доводиться. І Борис Ілліч займає таку ж позицію, яку займаю я і мої однодумці. І не треба нас протиставляти один одному.

Данило Яневський

Дякую. Зрозуміло. Пане Малєєв, це може посилити відцентрові тенденції всередині Комуністичної партії за умови, що такі відцентрові тенденції там існують?

Костянтин Малєєв

Думаю, може, але незначно.

Данило Яневський

Незначно...

Георгій Крючков

А що таке “відцентрові”?

Данило Яневський

Відцентрові? “На розрив” коли йде.

Георгій Крючков

“На розрив”?

Данило Яневський

Так. “На розрив”... Від центру до периферії, коли відколюються групи. Насправді за цим стоїть певна річ. Наприклад, теж Ваш однопартієць, наскільки я розумію, член Вашої фракції, пан Грач якось так підтримав те, що в Сімферополі відбувалося. А там відбувся “мітинг, учасники якого (біля 300 осіб) заявили про готовність передати Росії разом з Тузлою весь Крим. Акцію організували “Русская община Крима”, “Руський блок”, а також реском Компартії України.” Реском є складова частина...

Георгій Крючков

Вчора на передачі “П’ятого каналу” поправили це (не я, а ведучий, якого я не можу запідозрити у симпатіях до комуністів, а може навіть навпаки). Він сказав, що не про це йшлося, а йшлося про те, щоб ми об’єдналися (не передали Крим і так далі) в єдину державу, як колись було. Тоді знімається ця проблема. Так що тут трошки інший акцент. Але про це говорилося і цитувалося. І потім ведучий сказав, що це не так.

Данило Яневський

Дякую, що Ви уточнили.

Георгій Крючков

Я цього не знав взагалі, але ось хочу вам передати про вчорашню розмову на телеканалі.

Данило Яневський

Дякую за уточнення. Я цитував газету “День”.

Наступний дзвінок. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Анатолій, Київ. У мене два питання. Перше питання: чи не вважаєте ви, що стопроцентно мав рацію Євген Гуцало в книжці “Менталітет орди”? Бо ці події з Тузлою підтвердили: от москвичів 82% вороже поставилися до українців (їм важливіша Тузла, аніж хороші стосунки). Якщо так, то це підтвердження того “менталітету орди”.

І поки, мені так здається, росіяни не позбавляться імперського синдрому, вони нічого не збудують у себе. І дуже небезпечно з ними оце мати стосунки, бо вони сплять і бачать Україну знову “під собою”. В цьому разі ми повинні відстояти свій суверенітет і свою гідність.

А друге питання: чи можна такі нагороди одержувати, скажімо, від Патріарха російської церкви, який благословляв зброю омоновців, щоб здійснювати геноцид у Чечні (і зброю, і омоновців)?

Данило Яневський

Дякуємо Вам. Тут є серйозна одна проблема. Я, Георгію Корнійовичу, перед тим, як надати Вам слово, зачитаю одну вийомку з статті пана Небоженка. Він пише так: “Зараз Росія відмовляється від ролі третьосортної демократичної країни і активно відновлює свої позиції як другорозрядна імперія. Недарма навіть такі прозахідники, як Чубайс, відверто заговорили про російську версію ліберальної імперії. З точки зору класичної політології, це нонсенс типу “гарячий сніг”, або “демократія Єльцина”, або “мир в Чечні.”

Що Ви думаєте?

Георгій Крючков

По-перше, хотів би сказати, що народ російський абсолютно не мислить такими категоріями, що “Давайте ми всіх до себе!” Там люди працюють, а сьогодні бідують, багато в чому так, які ми. І вони не хочуть ніякого загострення у відносинах між нашими країнами. Вони хочуть дружніх відносин. Є шовіністи там, як у нас. Русофобів – скільки завгодно! І я скажу, що одні грають на користь інших і навпаки.

Тому, я був на цій позиції і залишаюсь, що нам треба робити все, аби цього не було. Це відносно того, що стосується менталітету. Ми завжди були як брати, а потім все настільки змішалося за роки радянські...

Данило Яневський

Ні. Я ніколи не був...

Георгій Крючков

Ну, це Ваша справа. Настільки все змішалося, що розглядати як ворога одному народу іншого – це не потрібна справа і такого немає. Я працював і в Москві, і об’їздив всю Росію, і бачив, як там живуть, як там ставляться, так що я про це знаю.

А відносно того, що про позицію патріарха – у Вас таке ставлення до подій в Чечні, я їх бачу дещо по-іншому. І я б не пов’язував одне з іншим.

Данило Яневський

Дякую, Георгію Корнійовичу. Пане Малєєв, що Ви думаєте з приводу цієї ідеї, яку висловив пан Небоженко, про “третьосортну демократичну країну”, “другорядну імперію”, про те, що питав нас шановний слухач?

Костянтин Малєєв

Я думаю, що такий синдром постімперський (чи імперський) в Росії дуже сильний. Якщо б Україна допомогла якось Росії його позбавитися, як свого часу колонії англійські допомогли самій Англії позбавитися цього ж синдрому, то те було б краще. Але в найближчі роки, я думаю, що це буде один із найбільш вирішальних мотивів взагалі в російській політиці.

Данило Яневський

Не можу в цю хвилину не процитувати за 22 жовтня “Вечірні Вісті”. Андрій Шкіль, народний депутат України: “Вже на місці відпало від серця. І можна сказати, що сил в Україні для захисту буде достатньо.”

Так і у мене відпало від серця після Ваших слів. Наступний дзвінок. Добрий вечір.

Слухачка

Здрастуйте!

Данило Яневський

Прошу говорити.

Слухачка

Я з міста Вишневого. До Георгія Корнійовича запитання.

Георгій Крючков

Будь ласка.

Слухачка

Я Вас дуже поважаю, як розумну людину, хоч і не поділяю комуністичних поглядів Ваших. Але справа не в цьому. Я хочу, щоб Ви відповіли мені на питання: яка нам зараз вигода (з точки зору комуністичної) мати зв’язки з Росією більш тісні в той час, коли там дикий капіталізм панує?

Данило Яневський

Дякуємо. От в Вишневому теж розумні люди!

Георгій Крючков

Так. Дуже хороше питання, і правильне питання.

Данило Яневський

Як і всюди в Україні!

Георгій Крючков

Так. Ми розуміємо, що й там влада антинародна, як і у нас, і там капіталісти сьогодні існують, як і у нас. Але одна річ – капіталісти, інша річ – це народи. І ми за те, щоб трудящі згуртувалися і щоб вони діяли спільно.

Данило Яневський

Я хотів би Вас особисто запитати, Георгію Корнійовичу. От я – трудящий чи ні?

Георгій Крючков

Трудящий.

Данило Яневський

Трудящий? Я належу до тієї категорії людей, яка не лежить нижче риси цієї бідності...

Георгій Крючков

Так.

Данило Яневський

...але я так само є за нормальні і політичні...

Георгій Крючков

Ну так про це ж і йдеться.

Данило Яневський

Ага! Але Ви весь час кажете “трудящі, трудящі”, у мене таке враження, що я... В кожному разі, дякую.

Георгій Крючков

Капіталісти, якщо хочете, то вони більше зв’язані з Росією, ніж трудящі. Трудящі зараз роз’єднані, а капіталісти... Чий капітал прийшов в Україну?

Данило Яневський

Я не знаю...

Георгій Крючков

Захід побоявся йти із своїм капіталом...

Данило Яневський

Ну, може не пустили, ми не знаємо.

Костянтин Малєєв

Отож.

Георгій Крючков

Так. А російський прийшов, хоча і західний капітал через російський теж прийшов сюди. Так що там вони більш зараз з’єднані, ніж трудящі. Бо трудящі роз’єднані.

Данило Яневський

За допомогою радіо “Свобода”, Сергія Балабанова, гості студії з’єднуються з трудящими України в прямому ефірі. Добрий вечір! Ваше запитання. Прошу.

Слухач

Пане Крючков, чи можна Вас спитати, чиї Ви інтереси захищаєте, коли представляли наших хлопців у Кувейті: чи це інтереси імперіалістичної Америки, чи комуністичної України?

Георгій Крючков

Спасибі. Ви мабуть не знаєте, що я виступав проти направлення наших хлопців і в Кувейт, і в Ірак. І послідовно займав свою позицію. Мені приємно, що Ви її підтримуєте теж. Спасибі Вам.

Данило Яневський

Дякуємо. У студії “Вечірньої Свободи” – Георгій Крючков, голова Комітету ВР з питань оборони і національної безпеки та політолог Костянтин Малєєв. Наступне запитання. Добрий вечір. Прошу Вас говорити.

Слухачка

Добрий вечір. Я хочу запитати у гостей студії, зокрема у пана Георгія Корнійовича. Я працюю в трьох вузах Києва і дуже часто спілкуюся з студентами на такі політичні теми. Ось студенти ті, хто сам слухав засідання ВР в четвер і, можливо, їхні родичі слухали, вони просто дуже обурені діями кількох фракцій. І пропонують перейменувати їх. Наприклад, фракцію “Європейський вибір” – на “Імперський вибір”, фракцію “Трудова Україна” – на “Трудова Росія”, фракцію “Комуністична Партія України” – на “Комуністична Партія Росії”. Як Ви до цього ставитесь?

Данило Яневський

Дякуємо.

Георгій Крючков

Шановна слухачко, які підстави для перейменування “Компартії України” у “Компартію Росії”? Компартія України обстоює послідовно інтереси народу України і української держави. А в тих, я не можу сказати, що вони обстоюють теж інтереси Росії. У кожного є своя позиція і вони її дотримуються.

Данило Яневський

Георгію Корнійовичу, на минулому тижні Ваш колега, пан Сташевський, виступаючи як голова Комітету ВР у закордонних справах з трибуни Верховної Ради, сказав, що “рівень двосторонніх стосунків ще далекий від бажаного” (маючи на увазі двосторонні стосунки між Росією і Україною). “І це не влаштовує наші держави, зокрема Україну. Але у політичній сфері це зокрема прагнення Російської Федерації забезпечити цілковиту підконтрольність нашої держави у всіх сферах діяльності.”

Він має рацію чи ні?

Георгій Крючков

Ми будемо всіляко виступати проти таких намагань.

Данило Яневський

Яким чином?

Георгій Крючков

Займаючи послідовну позицію.

Данило Яневський

Яку позицію?

Георгій Крючков

За дотримання і повагу суверенітету України.

Данило Яневський

Пан Малєєв хоче пояснити, я думаю, позицію Вашої партії...

Костянтин Малєєв

Ні, я...

Данило Яневський

...чи хоче поставити запитання.

Костянтин Малєєв

Запитання. То Ви розрізняйте лозунг “Пролетарі обох країн єднайтеся!” від лозунгу “Бюрократи обох країн єднайтеся (в єдину бюрократичну систему)!”

Георгій Крючков

Ну для чого ж так перекручувати позицію?

Костянтин Малєєв

Ні, я запитую, чи тут треба розрізняти позицію Росії як держави і позицію Росії як народу російського.

Георгій Крючков

Звичайно, тут треба розрізняти.

Костянтин Малєєв

Бо дуже великі заклики. 4 жовтня було голосування (де Ви не підтримали, фракція комуністична) постанови Верховної Ради. І я підозрюю, що Ви працюєте і на руку російській бюрократії.

Георгій Крючков

Ні, ми не працюємо. Ми, дійсно, за дружбу і за добрі стосунки між нашими народами і нашими державами. Але ми розуміємо, яку позицію займає правляча верхівка і українська, і російська. Тому це ми відрізняємо.

А відносно нашої позиції під час голосування, то ми, дійсно, не голосували за цю резолюцію, бо ми там мали два суттєві моменти, з якими ми не були згодні і зокрема, наш колега Мороз вніс пропозицію внести одну поправку, яку відкинула Верховна Рада і тому ми не могли підтримати цю резолюцію.

Данило Яневський

Дякую, Георгію Корнійовичу. Часу все менше й менше. Наступний дзвінок. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір.

Данило Яневський

Говоріть, будь ласка.

Слухач

В мене така думка. Дійсно, я з вами згодний – Путіна підставили. Ця підстава має історію: пам’ятаєте, десь рік чи пару років назад казали, щоб будувати міст між Таманню і Кримом. Значить, гроші вже тоді збиралися на ці справи. Тобто, праві туди вклалися, а “включили” цю дамбу праві тоді, коли вигідно було. Тепер Україна має прикордонний конфлікт. Другий вже, бо на Дністровській ГЕС стоять молдавські прикордонники. Про Зміїний я вже не кажу.

Могли наші шановні депутати і взагалі наша влада зробити демаркацію кордону ще тоді, коли Єльцин казав “Беріть демократію скільки влізе!” З Єльциним могли робити легко і швидко. На сьогодні ми маємо те, що маємо. А чому? Тому що демократи наші (депутати, Верховна Рада) боролися за владу – хтось в президенти, хтось в депутати, хтось в голови комісій. Вони не займалися справою.

Думаєте Ви, шановний пане Крючков (не “пан”, так “товариш”, бо я поважаю Вас як особистість), що це так, що тоді ми прогаяли час і прогаяли через боротьбу за владу в Києві?

Данило Яневський

Дякуємо Вам сердечно.

Георгій Крючков

Дякую за Ваше запитання. Я б сказав, що я в принципі з Вами згоден. Але – деякі уточнення. Перше: острів Зміїний. Ми чітко заявили свою позицію. Я був там, там наші прикордонники стоять. Зміїний – питання відпало.

Що стосується ситуації в Новодністровську, то молдавські прикордонники діяли на тій території, яка їм належить. Не було, з точки зору такту, зроблено те, що вони встановлювали пост. Оскільки там наше підприємство було на їх території. Мабуть треба було все-таки якось з нами... Але там конфлікту як такого не було. Тому давайте знімемо.

Що стосується острова Тузли, нашої Тузли злополучної, то я з Вами абсолютно згоден, що коріння всього цього полягає в тому, що коли по п’янці розвалювали в Біловезькій Пущі радянську державу (яка рушилась і без того), ті, хто це робив, не подбали про головне – домовитись про кордони, домовитись про збройні сили, домовитись про трудові заощадження громадян, домовитись про активи і пасиви і про безліч інших речей. Вони про це не думали. Сталося так, що союзна держава припиняє своє існування – треба обговорити абсолютно всі питання, щоб вони не достались нам. А зараз це все отруює нам уже 12 років і ще буде довго отруювати.

Так що я з Вами абсолютно згоден, коли Ви сказали, щоб думали не про те, як треба бути з народом і з людьми нашими, а думали про те, які собі лички начепити на погони і як себе влаштувати. Я з Вами абсолютно згоден.

Данило Яневський

Георгію Корнійовичу, Ви, як голова комітету поважного з питань оброни національної безпеки, вважаєте, що процес делімітації кордону буде пришвидшено, призупинено? Він буде в латентній фазі?

Георгій Крючков

Я вважаю, що будуть довгі, нудні і непрості переговори.

Данило Яневський

Краще переговори...

Георгій Крючков

Але це краще, ніж протистояння. І краще, ніж застосування збройної сили, до чого деякі “гарячі голови” закликають.

Данило Яневський

Я навіть не хочу думати про це. Наступний дзвінок. Добрий вечір.

Слухач

Добрий вечір. Це Юрій із Києва.

Данило Яневський

Приємно.

Слухач

Якби гарантом територіальної цілісності був пан Крючков і пан Малєєв, то що б вони зробили в даний момент? Бо я скажу, що я б зробив. Я би по-перше, звернувся до США, о Ради Безпеки ООН і до всієї світової спільноти, що порушуючи гарантію, яку Росія дала Україні, коли вона звільнялась від ядерної зброї, Росія зазіхає на територію України. Це по-перше.

По-друге, я денонсував би одразу ж договір про ЄЕП. І по-третє, викинув би Чорноморський флот і усі російські війська з території України. А якби зробили ви?

Данило Яневський

Дякуємо. Я до Вашого запитання додам. Вчора прочитав в журналі “ПіК” цікавий матеріал, як на Чорноморському флоті Російської Федерації ґвалтують українських дівчат, від 12 років починаючи. В будь-якій армії світу був би трибунал і дисциплінарний батальйон на багато років.

Георгій Крючков

Пане Данило, якщо Ви про це згадали, про цей випадок, який неоднозначно дуже детально описала “Комсомольська правда”, і там йде слідство і ще важко сказати, що там було. Говорити, що там ґвалтують дівчат, не треба. Це був там випадок такий, який потребує...

Данило Яневський

Треба встановити, очевидно, правду.

Георгій Крючков

Так. І це вже 2 місяці як замовкло все. У нас в таких випадках не замовкають, якщо щось там серйозне.

А відносно відповіді на питання...

Данило Яневський

З огляду на час, Георгію Корнійовичу, півтори хвилини Ваші.

Георгій Крючков

Так. То що б я сказав, будь я гарантом? По-перше, б не допустив до цього. Це перше, що я б зробив. Я б не відмовчувався 20 днів і не шукав би через 20 днів президента сусідньої держави, з якою виник конфлікт а загасив би його в той же день. Чи полетів, чи запросив, чи десь зустрівся б і вирішив таке питання.

А кидатися такими словами “викинути російський флот” – це несерйозно. Звертайтесь туди! Будемо ми сильні, багаті, розумні, з нами будуть рахуватися. А коли ми бідні, бо дурні і дурні, бо бідні, з нами ніхто рахуватись не буде. Не треба нам сьогодні роздмухувати. Я ще раз хочу сказати, що сьогодні треба робити все для того, аби загасити полум’я і забезпечити нормальні добросусідські відносини. Вони вже не будуть ніколи такими, якими вони колись були, бо це, що сьогодні зроблено, це поклало навіки таку прірву між нашими державами і народами, що наші “доброзичливці” можуть тільки радуватися, тому, що сталося.

Данило Яневський

Дякую. Пане Малєєв, Ваша хвилина.

Костянтин Малєєв

Про віки Ви мабуть перебільшуєте, все ж таки, а щодо...

Георгій Крючков

Це Ваша думка.

Костянтин Малєєв

...флоту російського, то його треба таки буде вирішувати рано чи пізно, бо це іноземна воєнна база на нашій території, що суперечить нашій Конституції, до речі.

Георгій Крючков

Не суперечить Конституції!

Данило Яневський

Давайте. У нас одна хвилина залишилась. Ми після ефіру продовжимо.

Георгій Крючков

Ну так якщо неправильно!

Данило Яневський

Ваші 30 секунд.

Георгій Крючков

Конституції не суперечить! Конституція допускає таке. Але за договором.

Костянтин Малєєв

А якщо буде такий факт порушення українських кордонів, то треба звертатись до світової спільноти.

Данило Яневський

Дякую вам сердечно, дорогі гості і шановні слухачі. Я хочу подякувати всім, хто взяв участь у нашій сьогоднішній програмі. Вам нагадаю, що завтра, в понеділок, 27 жовтня, відкриється симпозіум Україна-НАТО у формі євроатлантичного партнерства. Він називається “Економічні аспекти євроатлантичної інтеграції”. У вівторок, 28-го, країна відзначатиме 59-ту річницю визволення з-під нацистського ярма. 29 жовтня, в середу, ми станемо свідками відкриття, здається, вперше в Україні 15-ої Всесвітньої конференції українських постових організацій. На цей же день припадає 85-та річниця комсомолу.

Георгій Крючков

З чим я поздоровляю всіх слухачів!

Данило Яневський

Відсвяткувавши як слід, в четвер Київ зустрічатиме міністра закордонних справ РФ Ігоря Іванова. В п’ятницю очікуємо на ключову внутрішньополітичну подію – з’їзд блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”. Форум відбудеться 31 жовтня в Донецьку.

Мої колеги і я, Данило Яневський, постійно будемо інформувати вас про всі найважливіші події в Україні і світі. Отож, слухайте “Свободу” і почувайтеся вільними! Дякую за ваші питання, дякую за відповіді моїм співрозмовникам Георгію Крючкову і Костянтину Малєєву. Кохайтеся!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG