Доступність посилання

ТОП новини

Британські та Ірландські журналісти лобіюють у справі Гонгадзе ЕС.


Олекса Семенченко Британські та Ірландські журналісти лобіюють у справі Гонгадзе ЕС.

Лондон, 29 жовтня 2003 - Британська й ірландська спілки журналістів змінюють тактику, аби домогтися від українських властей повного й незалежного розслідування справи про вбивство Георгія Ґонґадзе. Розчарувавшися у ефективності щодо цієї справи Ради Европи, британські й ірландські журналісти надалі лобіюватимуть передусім через Европейський Союз. Про це стало відомо на засіданні Британської національної спілки журналістів, яке мало промовисту назву “Відплатити за Ґонґадзе”.

Про те, що британські і ірландські журналісти втрачають надію на те, що Рада Європи може домогтися повного розслідування справи Гонгадзе з притягненням до відповідальності замовників і виконавців убивства, заявив голова робочої групи з проблем України Ірландської спілки журналістів Шеймус Мартін.

Пан Мартін, що багато років працював московським кореспондентом впливової ірландської газети “Айриш Таймс” сказав, що Рада Європи, що по суті вважається органом для захисту прав людини, скомпрометувала себе уже тим, що прийняла у свої члени Росію у розпал її чеченської кампанії (тобто коли російський уряд вів війну проти свого власного народу. Він сказав, що ірландські журналісти через це не довіряють висновкам Ради Європи про те, що нинішнє керівництво української прокуратури сумлінно розслідує цю справу.

Отже, журналісти діятимуть через Європейську Унію. При цьому вони покладаються на заяви офіційного Києва про намір стати членом ЄС. У зв’язку із цим журналісти Великобританії й Ірландії наполягатимуть через ЄС, що Україна не матиме жодних шансів на вступ туди, якщо не буде повністю розкрито справу Гонгадзе. В ірландському парламенті і уряді журналісти мають підтримку. Зокрема вони планують посилити тиск на офіційний Київ, коли 1 січня Ірландська республіка обійме президентство у ЄС.

Присутній на Заході журналіст і автор книги про справу Гонгадзе Ярослав Кошів заявив, що має підстави не вірити у щирість Генерального прокурора Піскуна. Цікавою інформацією поділився з присутніми гість з України головний редактор “Дзеркала Тижня” Володимир Мостовий, який виступив з доповіддю про стан свободи преси в Україні. Він сказав, що з особистої розмови зі слідчими із прокуратури переконався: ті уже близько року знають, хто фізично взяв участь у вбивстві Георгія.

А голова робочої групи з проблем України Британської спілки журналістів Кавін Найт поінформував присутніх про таке.

Кавін Найт

Власне, у Національній спілці журналістів для нас проблема Гонгадзе – це одна з найголовніших справ, що стосується преси в Україні. От недавно ми написали листа до прем’єр-міністра Тоні Блера, що його підписали редактор журналу “Економіст”, одні з найвідоміших презентаторів “Бі-Бі-Сі”, як-от Джеремі Ваксмен, Джон Гамфрі, депутати парламенту, провідні вчені британських університетів.

Блер відповів першому підписантові Джеремі Аксмену. Він сказав, що доручив Деннісу Макшейну, міністру у справах Європейської Унії взяти цю проблему під контроль. Денніс Макшейн заявив, що про будь-яке членство України в Європейській Унії не може йтися, поки український уряд не забезпечить свободи преси в Україні і не притягне до відповідальності замовників і виконавців убивства Гонгадзе. Це – суть кампанії Національної спілки журналістів і Міжнародної федерації журналістів, що невдовзі розпочнеться.”

А присутній на Заході голова Київської незалежної медіа-профспілки Сергій Гузь висловив подяку британським і ірландським журналістам за їхню невтомну кампанію.

Сергій Гузь

Це дуже важливо для України, тому що треба об’єктивно підходити до ситуації всередині країни. Незалежних мас-медіа дуже-дуже мало в Україні і більшість журналістів вимушені рахуватись з тим, на кого вони працюють, в якій ситуації є ті медіа, де вони працюють і організувати дуже великий, шалений тиск на владу України зсередини – це малореально. І міжнародний тиск... Якби всі спілки журналістів всього світу так само виступали, як Британська спілка, то я думаю, що прогрес був би вже набагато більший. Тому що все ж таки зараз Кучма і його уряд получив таку “амністію” від міжнародної спільноти, в першу чергу від американців, від британців в тому числі, за участь України в іракському конфлікті.

І вже в Україні йде розмова про те, що справа Гонгадзе не є актуальною, що це треба все “спустити на гальмах”. Тому дуже важливо, що Британська спілка журналістів піднімуть це питання і я маю надію, що і перед своїм урядом піднімуть це питання. Цю справу треба довести до кінця.

Олекса Семенченко

Це був голова Київської незалежної медіа-профспілки Сергій Гузь.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG