Доступність посилання

ТОП новини

До Білорусі з черговим візитом приїхала депутат німецького Бундестагу Ута Цапф, якая очолює спеціальну робочу групу з питань Білорусі Парламентської асамблеї ОБСЄ. Приїзд Ути Цапф викликаний погіршенням ситуації в Білорусі, передусім у галузі прав людини.


Юрій Свірко До Білорусі з черговим візитом приїхала депутат німецького Бундестагу Ута Цапф, якая очолює спеціальну робочу групу з питань Білорусі Парламентської асамблеї ОБСЄ. Приїзд Ути Цапф викликаний погіршенням ситуації в Білорусі, передусім у галузі прав людини.

Мінськ, 30 жовтня 2003 – Ситуація в Мінську має стати предметом для обговорення в європейських організаціях, заявила представниця ОБСЄ Ута Цапф після приїзду до Білорусі: “Я сподіваюсь, що на зустрічах з білоруськими чиновниками я зможу домогтися якогось прогресу, але останні місяці не показали жодного прогресу – навпаки, неурядові організації закриваються.

Ута Цапф мала на увазі закриття правозахисного центру “Вясна” Верховним судом Білорусі. Голова робочої групи ПА ОБСЄ зустрілася з керівником адміністрації білоруського президента Уралом Латиповим та іншими чиновниками, але також і з родинами зниклих політиків, яких білоруська влада не може відшукати вже кілька років.

Один із учасників таких зустрічей – опозиційний депутат парламенту Володимир Парфенович наголосив, що білоруська влада справді нічого не зробила заради поліпшення ситуації: “Це можна взяти повторення будь-якої минулої зустрічі – і все. Які можуть бути підсумки, якщо нічого не відбулося за цей час?”

Насправді за цей час було ліквідовано депутатську групу “Республіка”, яку створив Володимир Парфенович. Можливо, наприкінці року буде закритий також офіс ОБСЄ в Мінську, його мандат дійсний лише на 2003 рік. Також білоруський уряд ліквідував єдиний в країні Національний державний гуманітарний ліцей імені Якуба Коласа. Директора закритого ліцею Володимира Коласа теж запросила на зустріч Ута Цапф.

Увечері цієї п’ятниці Ута Цапф зустрілася з міністрами юстиції та інформації, до яких міжнародні структури мають найбільше претензій щодо погіршення ситуації в Білорусі. Підсумки свого візиту представниця ОБСЄ оприлюднить на прес-конференції у суботу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG