Доступність посилання

ТОП новини

Чи справді Україна наближається до СОТ?


Сергій Кисельов Чи справді Україна наближається до СОТ?

Київ, 30 жовтня 2003 року.

Україна може стати членом Світової торговельної організації наступного року або ж на початку 2005-го. Про це, за повідомленням агентства Reuters, заявив голова переговорного комітету СОТ, офіційний представник Канади у цій організації Сергіо Марчі. Та чи не занадто оптимістичним є даний прогноз? І як виглядають успіхи на шляху до СОТ із самої України?

Прибічники вступу України до Світової торговельної організації неодноразово підкреслювали, що Україні слід стати членом СОТ до кінця 2004 року, або не вступати туди зовсім. На думку Володимира Сіденка, доктора економічних наук, директора економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, "...в принципі для України бажано завершити цей процес протягом 2004 року. Тому що йде зараз раунд переговорів про нові параметри торговельної системи міжнародної, які планується завершити на початку 2005 року. Я побоююсь, що коли Україні не вдасться в першій половині 2004 року завершити всі основні переговори, для того, щоб друга половина у нас була відкрита для прийняття остаточних рішень і для процедури ратифікації в парламенті, то цей процес може затягнутися".

Ідеться про те, що з 2005 року новий формат Світової торговельної організації ґрунтуватиметься на засадах ще більшої лібералізації торгівлі. І тоді Києву доведеться вести нові переговори з цілої низки нових параметрів та норм регулювання СОТ. За таких обставин дата вступу України до СОТ може бути перенесена приблизно на 2008-2010 роки. Окрім того, за словами Володимира Сіденка, після 2004 року на перешкоді швидкого вступу України до СОТ може стати "наша президентська компанія, яка навряд чи буде сприяти швидкому проходженню відповідних ратифікаційних процедур. Тому мені здається, що оптимальним варіантом було б те, щоб ми змогли в першій половині року закрити всі двосторонні переговори і узгодити основні параметри підсумкового протоколу про вступ України до СОТ".

Але з цими переговорами справа також просувається не надто швидко. На сьогодні Україна підписала 16 двосторонніх робочих протоколів з країнами – членами СОТ. А країн, з якими такі протоколи не підписано і без чого Україна не зможе вступити до Світової організації торгівлі, залишилося, відповідно, 146. Не важко підрахувати, скільки протоколів доведеться підписувати Києву щомісяця, аби вкластися у потрібні терміни.

Окрім того, виникли проблеми з підписанням аналогічного договору зі Сполученими Штатами Америки, які вимагають від України вдосконалити законодавство щодо інтелектуальної власності.

Володимир Сіденко: "... це питання про лазерні диски. Тобто, Сполучені Штати наполягають на прийнятті додаткових заходів, які б гарантували дотримання прав інтелектуальної власності у цій сфері".

І, за словами Володимира Сіденка, доктора економічних наук, директора економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова, поки Україна не виконає цих вимог США, про її вступ до Світової організації торгівлі можна забути.

Ще одна серйозна проблема щодо пришвидшення вступу України до СОТ – це її важкі переговори з країнами, які належать до так званої Кернської групи виробників сільськогосподарської продукції. Адже в останні роки Україна проводила протекціоністську політику щодо свого аграрного сектору. Деякі види сільгоспвиробництва квотувалися державою. Для СОТ подібне квотування є поза законом. Тим часом зниження в рамках СОТ імпортного мита може, на думку експертів, призвести до того, що українські товари стануть неконкурентноспроможні на внутрішньому ринку, причому найболючіше це позначиться саме на ринку сільськогосподарських продуктів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG