Доступність посилання

ТОП новини

Чи буде в українському парламенті переворот?


Зиновій Фрис, Ганна Стеців Богдан Губський - народний депутат України, уповноважений депутатської групи “Народовладдя”, парламентська більшість.

Київ-Прага, 7 листопада 2003 року.

Зиновій Фрис

Говорить радіо “Свобода”!

Сьогодні п’ятниця, 7 листопада, 20-та година. У прямому ефірі “Вечірня Свобода”, передача про найактуальніші події очима гостями київської студії. Перед мікрофоном Зиновій Фрис. Ведуча в Києві сьогодні Ганна Стеців.

Вітаємо вас, шановні слухачі.

Тема нашої передачі така: “Чи можливий переворот у парламенті?”

В гостях у нас сьогодні Богдан Губський, народний депутат, уповноважений депутатської групи “Народовладдя”, парламентська більшість.

“Львівська газета” сьогодні написала, що парламент зависнув. Та ж газета підрахувала, що до розпуску парламенту залишилося 26 днів. І в мене запитання до Вас, пане Губський. Мої київські колеги, які сьогодні були в парламенті,передавали, що в парламентських кулуарах сьогодні дуже активно обговорювали якусь проблему - проблему про можливий переворот у парламенті. Я не знаю жодних деталей цього. Я гадаю, що Ви внесете якусь ясність. Що то за переворот готується в парламенті? Чи Ви знаєте щось про це, пане Губський? | Богдан Губський

Шановне панство, що стосується перевороту в парламенті, у ВР України, то я, чесно кажучи, не чув таких думок. Якщо під переворотом розуміється, що одна група хоче захопити владу, то я також не бачив би, що у ВР є якесь збройне протистояння. Зрозуміло, що сьогодні є відповідна дата: якась кількість років, яка пройшла з відповідного числа 17-го року, коли був збройний переворот в країні під назвою Росія, а потім був створений СРСР, то, можливо, під впливом цієї дати просто йдуть такі думки відносно збройних переворотів.

Ганна Стеців

Але, пане Губський, ще задовго до 7 листопада до цього колишнього радянського свята в парламенті не стихають розмови про те, що ймовірно може змінитися спікер один і другий, і може змінитися навіть голова парламенту. Чи Ви справді нічого не чули про це?

Богдан Губський

Це вже інше питання. Спікер в нас і один, і другий, він один. Зокрема, я особисто і депутатська група “Народовладдя”, яку я очолюю, ми на 100% підтримуємо Володимира Литвина і не просто як людину, як спікера ВР. Я вважаю, що він, як ніхто, багато зробив для того, щоб ВР справді була консолідована і працювала не сама на себе, а працювала б на українське суспільство, для людей. Тому я це підтримую.

Звичайно, ці думки серед різних людей ходять. Це не секрет. Ряд депутатів обговорюють це питання. Я думаю, що це питання пов’язане, з одного боку, з тим, що Г.Васильєв, перший віце-спікер, його кандидатура подана на затвердження ВР як Генерального прокурора. Якщо це станеться (я, у всякому разі, буду за це голосувати), то посада звільняється віце-спікера. Виходячи з цього, мабуть, дехто ставить для себе думку якось дестабілізувати ситуацію у ВР, поставити питання про пакетне голосування. Скажімо, якщо він відкликаний, то треба відкликати інших і призначати заново і спікера, і віце-спікерів.

Але я впевнений, що ми не дамо ходу цим подіям. Ці події не повинні бути. Я абсолютно впевнений в тому, і я, в усякому разі, буду за це боротися, щоб була стабільність у ВР. Зокрема, це стосується того, що ніякі дії стосовно зміни керівництва парламенту, зокрема голови ВР В.Литвина, ми підтримувати не будемо...

Ганна Стеців

Ви вважаєте, що це може внести нестабільність у ВР? Чому і кому сьогодні вигідно було б, щоб змінилося керівництво ВР?

Богдан Губський

Я думаю, що вигідність взагалі нестабільної ситуації роботи ВР вигідна тим силам і тим людям, які хочуть на хвилі деструктивності, на хвилі нестабільності показати свою потрібність, показати свою користь. Я не хотів би зараз називати якісь прізвища чи називати політичні сили, це було б, мабуть, не зовсім етично. Але я впевнений у тому, що керівництво ВР, зокрема Литвин, він повністю є тією особою, яка справді консолідує парламент і дає змогу йому працювати як законодавчому органу з позитивної точки зору.

Зиновій Фрис

Пане Губський, скажіть, будь ласка, якщо говорити взагалі про ситуацію, яка склалася на сьогоднішній день в парламенті,

чи можна вважати, що парламент переживає кризу? Будь ласка.

Богдан Губський

Насправді, не парламент переживає кризу, криза є в суспільстві. А парламент, який має у своєму складі 450 народних депутатів, яких обрали виборці, він повинен, звичайно ж, реагувати на ті кризові явища, які є в нашому суспільстві. І депутати, яких обрав народ, звичайно ж, реагують, і в тому числі на думки своїх виборців. Тому це ситуація не парламентська, вона, мабуть, більш загальна, а просто парламент,знаєте, як лінза, яка фокусує думки людей, але в концентрованому вигляді. І парламент – це політична інституція, в якій ті чи інші політичні партії повинні себе показати, адже йде політична боротьба і це нормально, коли політичні сили, партії, фракції в цій політичній боротьбі (адже не секрет, через рік вибори Президента України) різні політичні партії підтримують різних кандидатів. І кожна з них хоче показати і заявити свою позицію. Чому це сталося? Мабуть, у Вас буде інше питання?

Зиновій Фрис

Я хотів просто говорити, повернутися на день- два до подій у парламенті, які відбувалися, коли засідання просто переривалося, і це пов’язувалося з тим, що парламент, більшість не хотіли розглядати те, що трапилося в Донецьку.

Ви сказали, що зараз іде передвиборча боротьба і Ваша колега з парламентської більшості, лідер Аграрної фракції Катерина Ващук про події в Донецьку сказала, що це звичайна передвиборча боротьба.

Ви також вважаєте, що те, що трапилося в Донецьку, це боротьба, звичайна боротьба, яка паралізувала роботу парламенту вчора і позавчора, пане Губський?

Богдан Губський

На жаль, я в Донецьку не був, я про ці події знаю від учасників подій, від ЗМІ, від журналістів. І я не виключаю того, що події, які сталися в Донецьку , перейшли межі закону. Це можливо. Єдине, що я не хотів би брати на себе роль судді і визначати, хто правий, хто неправий. Я вважаю, що сторони, які брали там участь, мають різну точку зору. Хтось вважає, що закон був порушений, то мабуть, потрібно в цій ситуації розібратися. Об’єктивно розібратися для того, щоб порушення закону не було, адже ми ж не можемо собі дозволити , щоб хтось мав можливість( багатий ) порушувати закон, а бідний – ні. Це несправедливо.

Інше питання, що це потрібно розглянути. І я особисто вважаю, що розгляд на ВР цього питання, він можливий і позитивний. Ми знаємо, що вчора врешті –решт було таке рішення, яке запропонував Володимир Литвин, а саме: на вівторок майбутній розглянути це питання. І пропонувалося створити таку узгоджувальну комісію, до якої б увійшли комітети, які, до речі, очолюють члени опозиції. Це комітети, які очолюються панами Стретовичем, Мойсиком і Матвієнком, щоб ці комітети розібралися, дали порядок денний розгляду цього питання на вівторок, і дали пропозицію, кого саме запросити на це засідання, там з різного роду міністерств і відомств.

І виходячи з цього, ми б розглянули це питання і після того було б проведене закрите засідання ВР, не тільки з цього питання, а більш широко, а саме, з точки зору подій у суспільстві, ситуації в українському суспільстві. Тому я тут не бачу якихось проблем.

Інше питання, що було декілька днів політичне протистояння і, мабуть, різні депутатські групи, фракції не підійшли ще вчора до того, що от можна приймати таке зразу позитивне рішення, але я думаю, що це питання буде розглянуте і позитивно вирішене.

Ганна Стеців

Пане Губський, Ви згадували тут, що в суспільстві українському криза. Як Ви вважаєте, чи більшою є криза в верхах, чи більшою є криза в низах? Якщо криза в низах і є, то низи не мають такого люксусу, щоб дозволити собі припинити працювати - як у верхах, парламент. Бо у вас криза, і ви, знаєте, заблокували все, ви стоїте, ви не працюєте. Низи мусять заробляти на хліб насущний і не можуть собі цього дозволити. Якщо криза в верхах більша, ніж криза в низах, оскільки вона більше проявляється, в чому вона по-Вашому полягає зараз?

Богдан Губський

Звичайно, в низах є свої проблеми. І зокрема, коли я приїжджаю до свого виборчого округу, найголовніші питання, які мені ставлять,це не політичні. І справді людей дуже хвилює питання: зарплата і робота. Мається на увазі зарплати, пенсії, тобто доходи, і робота. Люди хочуть не просто працювати, щоб отримувати гроші. Людина не може животіти. І людина не хоче навіть просто отримувати якісь гроші і не працювати. І тому сьогодні це дуже складна проблема. І я абсолютно впевнений, що ми тут, у Києві (я і себе так називаю – “ми”) ми тут дуже багато вважаємо, що людей дуже сильно цікавлять тільки політичні реформи. Так, вони їх цікавлять, але в першу чергу їх цікавить рівень життя. Хоча це залежить від політичних реформ. Але вони так далеко не дивляться, вони просто кажуть: зарплату і роботу. І влада повинна це забезпечити.

Що стосується блокування роботи ВР, звичайно ж, на жаль, це сталося. Я, до речі, не блокував роботу якщо про мене особисто. Якби я блокував, я сказав би, що блокував, я ніколи не боюсь висловлювати відверто свої думки. Але блокувалося, я думаю, з цієї точки зору. От, ви розумієте, у кожної людини свій менталітет, своя точка зору. І я прекрасно розумію, що ті політичні сили, які блокували, вони вважали, що події в Донецьку або інші події, вони були проти них направлені. І я коли для себе просто аналізую, коли я вважаю, що проти мене щось зроблене негативне, я в таких випадках ніколи не піду на барикаду, як кажуть, зі зброєю в руках. Я буду боротися толерантними методами.

Ганна Стеців

А “Наша Україна” мала інший засіб боротьби? Вона мала інший вихід в даній ситуації?

Богдан Губський

Я їх не критикую і не підтримую. Я просто кажу: кожен для себе вибирає той чи інший шлях. Я б для себе такий не вибрав. Вони вибрали шлях боротьби більш екстремальний і екстремістський. Вони вибрали цей шлях, і цей шлях якраз і призвів до блокування. Інше питання, що при всіх обставинах ліві, праві, центристи, опозиція, більшість, вони повинні (адже ми всі в парламенті, 450 осіб) ми повинні врешті-решт, навіть після конфліктних ситуацій старатися знайти спільні думки для того, щоб ніякі треті сили на нас не впливали. Щоб не вийшло так, що хтось хоче нас ще й посварити. Тому ми повинні розуміти, що ВР як законодавчий орган повинна працювати. Так, хтось повинен чимось поступитися, але поступатися потрібно разом. Не потрібно так, і це не буде психологічно навіть сприйматися. Депутат – це ж теж людина, незалежно від того, в якому він таборі. І після кожного тиску потрібно все-таки знаходити спільну мову, двом, трьом іншим сторонам рухатись у напрямку, щоб знайти консенсус. Я вважаю, можливо, моя позиція комусь не подобається, але я за те, щоб знаходити більше спільного, ніж протилежного.

Зиновій Фрис

Пане Губський, то все-таки скажіть будь-ласка, от зараз заговорили про можливий розпуск. Я вже казав, що львівська газета підрахувала: 26 днів лишилося до розпуску парламенту. Вони виходять з того, що згідно з Конституцією Президент може розпустити парламент у тому випадку, якщо протягом 30 робочих днів однієї пленарної сесії засідання не можуть розпочатися. Ви сподіваєтесь, що засідання все ж таки нормальні розпочнуться і парламент не розпустять. А чи для цього знайдуть якийсь інший привід, пане Губський?

Богдан Губський

Ну, по-перше, той, хто пише, що можуть розпустити парламент, він, на жаль, не знає наших законів регламенту роботи Верховної Ради і Конституцію. На жаль. Справа в тому, що сьогодні парламент працює. І парламент можна розпускати лише тоді, коли 30 днів підряд не відкривалися засідання Верховної Ради. Кожен день на цьому тижні засідання ВР відкривалися. Спікер не має права не відкривати засідання. Навіть коли в залі є одна людина, засідання відкривається.

Ганна Стеців

Сьогодні було десь 6-7 людей.

Богдан Губський

Та нікого б не було, спікер зобов’язаний прийти відкрити засідання. Тобто якщо вже ніхто не ходить, жодна людина, тоді, мабуть, це засідання не буде відкриватись. Я вважаю, що сьогодні теоретично складно,я навіть не бачу як може бути так, щоб 30 днів підряд сесія не відкривалася.

Ганна Стеців

Скажіть, будь ласка, а чи сумісні з сумлінням депутатським отакі вчинки? Я сьогодні була в парламенті, там сиділо в залі десь 6-7 людей. Платники податків утримують депутатів. Де депутати? Чому вони не ходять на засідання? Чому вони свої якісь проблеми, міжпартійну якусь колотнечу, боротьбу за владу переносять на все суспільство? Чому суспільство, чому пересічний платник податків мусить терпіти, що там еліта бореться за владу? Чи опозиція, чи влада – це не має різниці.

Богдан Губський

Розумієте, сьогодні не можна критикувати...

Ганна Стеців

От чому Вас сьогодні не було на засіданні парламенту, пане Губський?

Богдан Губський

До речі, був, але не весь день. Справа в тому, що сьогодні були консультації між лідерами фракцій і депутатських груп стосовно того, щоб знайти все-таки спільну мову з приводу того, щоб почати реальну роботу в парламенті. Але якщо Ви справедливо критикуєте те, що депутати не ходять, тоді треба так само справедливо критикувати тих, хто блокує роботу Верховної Ради. І от зараз ми чули...

Ганна Стеців

Але блокують теж депутати. Я говорю про всіх депутатів.

Богдан Губський

Так, депутати. І тому, розумієте, якщо ми сьогодні кажемо, що в опозиції іншого виходу не було, ніж блокувати (а це зрив роботи), то, може, в тих депутатів, які не ходили, в них також якісь були інші мотиви. Це неправильно.

Ганна Стеців

Але, може, більшість теж могла поступитися і задля блага народу все-таки розглянути те питання Донецька, щоб продовжувалося засідання парламенту.

Богдан Губський

Я з Вами згодний абсолютно. Якраз те рішення, яке вчора Литвин пропонував (він пропонував у вівторок розглянути ці події в Донецьку), ми це розглядали з точки зору, щоб три комітети, які, до речі, очолюють депутати з опозиції, підготували це засідання.

Тому, звичайно ж, блокування трибуни, те, що депутати не ходять, це, мабуть, неправильно, з точки зору виборців. Але це політика, це робота політичних сил, які справді ведуть свою політичну “гру” (в нормальному розумінні цього слова). Це політика. Навіть якщо нам це не подобається, ми повинні сприймати, що так є і в інших країнах.

Зиновій Фрис

Пане Губський, от на цю справу в Донецьку, звичайно ж, реакція була дуже серйозна і на Заході. Представники країн НАТО висловили своє невдоволення. Ось тільки що мені до студії Мар’яна Драч, моя колега, принесла повідомлення, що ЄС занепокоєний подіями, що відбулися в Донецьку 29-31 жовтня навколо з’їзду “Нашої України” і закликає українську владу дотримуватися зобов’язань, взятих перед Європейським співтовариством щодо демократії та свободи слова. Про це говориться в заяві ЄС, поширеній у п’ятницю.

В прес-релізі зазначається, що з тим текстом трійка ЄС виступила з демаршем у Міністерстві закордонних справ України. “ЄС, його країни-члени та країни-кандидати із занепокоєнням розглядають перешкоди, які лежали на шляху політичного руху “Наша Україна” при спробі організувати свій з’їзд в Донецьку 31 жовтня. Свобода зібрання та свобода слова, зокрема, право виявляти свої політичні погляди публічно є принципами, на яких ґрунтується демократія та верховенство права, як це визначено та гарантується Конституцією України.”

Пане Губський, я це цитував із повідомлень ЗМІ. Скажіть, будь ласка, а що, тепер кожного разу буде в парламенті ось така криза, коли відмовлятимуть тому чи іншому представникові опозиції найняти якийсь зал для проведення з’їзду чи просто зібрання? Що, такі прецеденти тепер будуть звичними для України? Тоді на що перетвориться Україна в очах взагалі світової спільноти?

Богдан Губський

Якщо є порушення закону, якщо є утиски демократії і свободи слова, це, звичайно, негативно. Абсолютно. Наскільки мені відомо, у відповідних міністерствах, зокрема в Міністерстві освіти, наприклад, є звинувачення. Була створена відповідна комісія на чолі з заступником міністра, яка поїхала до Донецька розбиратися, чи справді (і наскільки) були задіяні в цих подіях студенти вищих навчальних закладів.

Я вважаю, що якщо були порушення, то треба знайти порушників з тієї чи з іншої сторони (це не має значення), адже порушивши закон, треба відповідати. Демократія – це найбільший пріоритет, це однозначно.

Стосовно того, чи потрібно блокувати роботу Верховної Ради, коли, як Ви справедливо сказали, кожен раз не дають зал – мабуть, це теж погано. Це має свій негатив. Ми ж, врешті-решт, як депутати, повинні працювати, ухвалювати закони. Але, як ми бачимо, це така дійсність наша в Україні. Сьогодні блокування роботи Верховної Ради можливе. І тому, саме виходячи з цього, я можу прогнозувати, що мабуть це не останнє блокування роботи ВР ,на жаль.

Ганна Стеців

Пане Губський, я дозволю собі таке “неправильне” запитання.

Богдан Губський

Так.

Ганна Стеців

Як Ви думаєте, якби з’їзд “Нашої України” в Донецьку відбувся тихо й спокійно, без ексцесів, без заборон, чи довідалися б про все це в ЄС? Чи був би такий широкий розголос всієї цієї справи, чи так зросла б популярність Віктора Ющенка, як опозиційного лідера? Чи не здається Вам, що, може, була спеціальна домовленість між Януковичем і Ющенком, щоб зробити Ющенку таку колосальну “рекламу” безкоштовну?

Богдан Губський

Я не знаю, які були домовленості. Але, виходячи з подій останніх днів, звичайно ж, донецькі події дали, наскільки мені відомо з оцінок соціологів, приріст рейтингу як Ющенку, так і загалом блоку “НУ”. З точки зору політичного рейтингу як в очах виборців України, так в очах закордонних спостерігачів, вони отримали суттєве збільшення рейтингу. Тому, я думаю, що для цієї політичної сили це був позитивний фактор, з точки зору їхніх...

Ганна Стеців

Ви хочете сказати, що більшість так неграмотно діє. Чи все-таки є домовленість між Януковичем і Ющенком?

Богдан Губський

Ні, по-перше, мені невідомі факти, що депутати більшості мали стосунок до тих подій в Донецьку. Може, просто це буде оприлюднено, тоді я зможу сказати.

Ганна Стеців

Я маю на увазі сили, які стоять за депутатською більшістю.

Богдан Губський

Знову ж таки, я ж кажу, що я не знаю, які сили стоять за подіями в Донецьку, взагалі які були події, чи були якісь домовленості. Але те, що ці події дали позитивні деякі рейтинги ряду політичних сил – це факт.

Ганна Стеців

Себто, можна сказати (якщо я Вас правильно зрозуміла), що навіть найгірші події, які відбуваються навколо Ющенка, дають йому позитивний для нього результат?

Богдан Губський

Я б хотів сказати, що найголовніше – це те, щоб в Україні демократія процвітала, щоб була свобода слова, щоб люди справді, і Ви, як громадянин, і я, як громадянин (не тільки як депутат), щоб бабця в селі могли справді мати чітку, послідовну інформацію стосовно тих чи інших подій, які відбуваються в Україні, і стосовно дій тих чи інших осіб як з опозиції, так і не з опозиції.

Виходячи з цієї правдивої інформації, та ж сама бабця з села зможе під час виборів зробити правильний вибір. І все-таки для неї, крім всіх тих політичних подій, значення яких для села ,для простих людей, як Ви сказали, “з низів”, ми перебільшуємо. Для них все-таки, дуже суттєвим є не стільки політика, скільки економічні проблеми їхні. І це не просто, як кажуть, такі прості слова, щоб можна було сказати, що от “замилюється” проблема. Ні! Справді, для них пріоритет – рівень їхнього життя. І вони для себе напряму не узгоджують, що політичні реформи змінять їхнє життя. Вони простіше дивляться. Це важливо.

Ганна Стеців

Я могла би з Вами погодитися, якби не одна деталь. Коли більшість намагалася поставити на порядок денний питання про вклади населення в банках, а “НУ” блокувала в той час трибуну – засідання не відбулося, то, здавалося б, що пересічні люди мали б бути проти “НУ”, вони повинні були сказати, що який той Ющенко поганий. Бо більшість нам хотіла добро зробити, а Ющенко не дав. А тут вийшло навпаки, рейтинг Ющенка зріс. Що ж це означає? Таки, мабуть, економічні проблеми не на першому місці в українців?

Богдан Губський

Абсолютно впевнений, що на першому. І те, що Ви сказали, воно не суперечить цьому.

Ганна Стеців

Зиновію?

Зиновій Фрис

Ганно, у мене є тут голос, така точка зору, який говорить про ці донецькі події. Він дуже цікаво підходить. Він не звинувачує ні в чому владу, і водночас він закликає ось до чого. Давайте послухаємо цього слухача. Це Рахіль Ісламов з міста Ізмаїл, що на Одещині.

Рахіль Ісламов

Я думаю, що, може, пан Ющенко зробить висновки і почне діалог з Юлією Тимошенко. Також, я думаю, що блок “НУ” згуртується в одну партію. Бо зараз це було б партією, бо вони є дуже слабкі. Треба якось консолідуватися, тоді будуть дії злагоджені, і вони зможуть протистояти Медведчуку, Кучмі, будь-кому.

Я зараз теж так думаю останнім часом, чому співчувають наші співвітчизники пану Ющенку. Бо цей образ пана Ющенка якось перегукується з образом середнього українця, теж такого нерішучого, трохи інертного. Треба виходити з цього образу. Треба показати свою рішучість. Треба показати майбутнього Президента. Ці події в Донецьку, можливо, будуть таким першим тестом Ющенку як майбутньому Президенту.

Зиновій Фрис

Пане Губський, у мене до Вас буде ось таке запитання. Я знаю, скажімо так, загалом позицію більшості до опозиції. Я знаю, що Ви не дуже охоче даєте характеристики, оцінюєте роботу опозицію. А от в світлі цього листа звукового Ви маєте якусь свою особисту думку щодо, скажімо, лідерів опозиції, зокрема про пана Ющенка? Могли б трішечки свої розкрити таємниці?

Богдан Губський

Я хотів би сказати, що до кожного народного депутата (їх 450, крім мене - 449) я ставлюся з великою повагою. Адже, якщо депутата обрано в парламент, то його обрав народ, його обрали виборці. Абсолютно кожен має повагу, адже, справді, він представляє український народ. Стосовно характеристик тих чи інших осіб, я думаю, краще, хай їхні піарщики це роблять. І з другої сторони, мені не дуже етично обговорювати поза очі не просто лідера опозиції, а народного депутата. Це неправильно.

Ганна Стеців

Підійдемо з іншого боку. Якби зараз Ви були не Ви, а пересічний виборець України, за кого Ви би хотіли голосувати на наступних президентських виборах? Ми не говоримо про тих людей, котрі вже сказали, що вони будуть кандидувати, а про всіх, хто навіть ще не сказав.

Богдан Губський

Я, звичайно, за ту саму людину, яка дасть можливість реалізувати програму побудови демократичного суспільства в нашій державі. І , зокрема, депутатська група “Народовладдя”, має свій погляд стосовно цієї кандидатури. Ми для себе окреслили дуже вузьке коло осіб, які, з нашої точки зору, в разі обрання могли б реалізувати стратегію побудови демократії, інтеграції до ЄС і справді побудови, як кажуть, нормального ринкового суспільства, яке відповідає стандартам світовим і європейським.

І саме ми, виходячи з цих критеріїв, я думаю, вже навесні оприлюднимо свою думку і будемо боротися за те, щоб і більшість, і меншість – всі депутатські фракції, всі політичні сили підтримали саме ту кандидатуру, яку ми будемо вважати в разі обрання, як кажуть, яка справді дасть Україні поштовх на майбутнє.

Ганна Стеців

Цікаво, Зиновію, хто ж може побудувати демократичний лад? Я завжди мала підозру, що пан Губський буде голосувати за Ющенка.

Зиновій Фрис

Пане Губський, Ви говорите дуже гарно, але місцями дуже загально. Все ж таки Ви не хочете назвати цієї кандидатури?

Богдан Губський

Ще рано.

Зиновій Фрис

Ви знаєте, Ви бачите...

Богдан Губський

Якщо ми назвемо кандидатуру, то проти неї всі почнуть боротися.

Ганна Стеців

Але, але...

Богдан Губський

Ми ж для неї зі знаком “мінус” зараз спрацюємо.

Ганна Стеців

Але ми сказали, що якби то були не Ви, а пересічний виборець український.

Богдан Губський

Ви зрозумійте, я зараз можу назвати, але якщо казати насправді, тільки ту кандидатуру, яку я хочу підтримати.

Ганна Стеців

І кого б Ви хотіли підтримати?

Богдан Губський

Якщо я назву прізвище, то проти неї всі почнуть боротися. Ми зробимо тактично “ведмежу послугу” цій людині, тому я вважаю, що після відповідного рішення депутатської групи ми ще раз повинні пройтися, як то кажуть, по якостях, по можливостях. І ми все-таки навесні дуже чітко сформулюємо своє бачення і будемо боротися за реалізацію цього бачення. Абсолютно однозначно. Ми будемо дуже чітко проводити свою лінію.

Ганна Стеців

Але як Ви будете кандидатом, то Ви прийдете до нас у студію для дискусії зі своїм противником.

Богдан Губський

Я не буду кандидатом у Президенти 2004 року.

Ганна Стеців

Хоч то знаємо.

Зиновій Фрис

Я думаю, Ганно, що не виключено, що пан Губський в нас у студії із пані Тимошенко ще побуває. До речі, Юлія Тимошенко сьогодні на сайті “Української правди” з’явилася зі статтею-рецензією на “Матрицю- 3”,з враженням від української політики, де вона запитує: де світ героя, де той герой, який зможе перемогти в Україні? Ну що ж? Будемо сподіватися, що відповідь на це запитання час сам дасть.

Ганна Стеців

Зиновію, знаєте, ще як в народі кажуть, “не будемо показувати пальцями”.

Богдан Губський

Це правильно. Не будемо показувати пальцями, хоча, бачите, проблема...

Зиновій Фрис

Це весь час підкреслював пан Губський. Я не знаю, пане Губський, чи Вам пощастило, що Ви сьогодні сам. Але Ви скажіть відверто, чи Ви сказали те, що Ви хотіли сказати, а чи в Вас ще багато того, що хотіли сказати, але не змогли з приводу тих подій, які ми обговорювали?

Богдан Губський

Найголовніше, я вважаю, те, що ми повинні розуміти: це ситуація, це ситуація, яка, справді, є сьогодні у ВР і в державі. І ми прекрасно розуміємо, що найголовніше сьогодні – зробити спілкування нас, депутатів, і загалом, щоб це б не просто стабілізувало роботу у ВР, а щоб ми могли приймати конструктивні кроки.

Адже справді, на сьогодні найголовніші кроки - це створити таку політичну ситуацію ,яка б дала можливість побудувати суспільство в державі, де б кожна людина могла реалізувати свої права і свободи. Це є найголовнішим. Отже, якщо ми подивимося на демократії, які є в цивілізованих країнах...

Зиновій Фрис

Пане Губський, вибачте. Ми мусимо закінчувати.

Ганна Стеців

Пан Губський – мрійник під куполом. Перефразуємо цю фразу.

Зиновій Фрис

Нашим гостем сьогодні був пан Губський, народний депутат, уповноважений депутатської групи “Народовладдя”, який не вірить, що готується якийсь переворот у парламенті, який не вірить, що буде розпущений парламент. Передачу вели Зиновій Фрис і Ганна Стеців. До зустрічі. Хай вам щастить.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG