Доступність посилання

ТОП новини

“Тиждень реґіонів”


Тарас Марусик “Тиждень реґіонів”

Київ, 8 листопада 2003 року.

Тарас Марусик

Ви слухаєте оглядову програму “Тиждень реґіонів”. З київської студії радіо “Свобода” вас, шановні слухачі, вітає ведучий Тарас Марусик. Оператор у студії – Михайло Петренко.

Цей тиждень пройшов під знаком подій 31 жовтня в Донецьку.

Нагадаю, що на цей день виборчий блок “Наша Україна” запланував проведення свого з’їзду, однак цього зробити численним представникам блоку не вдалося. Донецькі події стали головною причиною блокування опозицією засідань Верховної Ради.

Лише 5 листопада голова Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Володимир Стретович одержав можливість зачитати звіт про те, що діялося в Донецьку. На думку Стретовича, там мали місце масштабні і брутальні порушення чинного законодавства. Далі цитую за парламентською стенограмою: “Наша Україна” вимагає від Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ створення міжвідомчої оперативної слідчої групи для адекватного реагування відповідно до закону за кожним фактом правопорушень, що відбулися в Донецьку, а також заслухати звіти керівників з цієї парламентської трибуни”.

7 листопада голова Верховної Ради України Володимир Литвин видав розпорядження про створення міжкомітетської робочої групи, яка готуватиме розгляд питання, пов''язаного з подіями в Донецьку 31 жовтня поточного року. Сьогодні він планує зустрітися з членами цієї групи.

Своє занепокоєння зривом з''їзду блоку Віктора Ющенка “Наша Україна” висловили акредитовані в Україні дипломати. 7 листопада на засіданні “круглого столу” “Євроатлантичний поступ України: висновки та перспективи” Надзвичайний та Повноважний посол Французької Республіки в Україні Філіп де Сюрмен сказав (цитую за агентством УНІАН): “Інциденти, що мали місце у Донецьку, викликають занепокоєння з нашого боку”. Посол висловив сподівання, що в Україні будуть створені умови для внутрішньої демократизації. Він наголосив також, що головним тестом для бажання України наблизитися до вступу в НАТО будуть президентські вибори 2004 року.

Надзвичайний та Повноважний посол США в Україні Джон Гербст вважає, що події в Донецьку були “поганим сигналом” для України. Він наголосив, що наступні президентські вибори мають вирішальне значення для євроатлантичної інтеграції України.

Однак влада поки що не зробила для себе висновків з донецьких подій, а, навпаки, вирішила спробувати завадити проведенню аналогічного форуму у Львові.

1 листопада, в день 85- річчя утворення Західноукраїнської Народної Республіки, форум демократичних сил Львівщини таки відбувся, і без ексцесів, за участи лідера “Нашої України” Віктора Ющенка. В ньому взяли участь від 20 до 25 тисяч осіб. Цікавими виявилися розходження щодо кількості учасників форуму.

Наша колега Галина Терещук запитувала в правоохоронців, скільки людей прибули на форум? У відповідь почула: “Понад 10 тисяч”. Провладні телеканали подали цифру 4-5 тисяч осіб. Працівники управління СБУ, обмінюючись інформацією по рації, повідомляли про цифру понад 20 тисяч людей, які йшли в колоні. А ще близько 5 тисяч львів’ян у той час зібралися біля стін облради, щоб послухати виступ лідера “Нашої України”.

Власне, неправдивість інформації про форум не обмежувалася лише цифрами щодо його учасників. Оббріхували його упродовж вихідних майже всі телеканали.

Послухайте матеріал Галини Терещук.

Галина Терещук

З самісінького ранку на станції перед головним вокзалом від потяга Київ –Львів були відчеплені два вагони, у яких їхали на форум провокатори із відповідними агітлистівками. Не перешкодила влада і автопаркам надати автобуси для перевезення учасників форуму до Львова. Такі дії силових структур парламентарі пояснили тим, що влада програла у Донецьку, адже брудними провокаціями їй таки не вдалося довести до кровопролиття.

Коли розпочалась прес-конференція лідера “Нашої України”, то охорону біля приміщення велотреку, яке військові відмовились надавати в оренду, зняли. Тому люди, котрі прибули з районів, без перешкод зайшли у зал. Ніхто з народних депутатів замків із дверей не зривав. Зрештою, таких великих колодок, як показували провладні телеканали( а це були зйомки з Донецька) на велотреку немає. Втім, лідер опозиції Віктор Ющенко запросив людей до пішої ходи, і вона була більш ефективною, аніж сидіння 4 тисяч у приміщенні велотреку.

Такої великої за довжиною колони, яка крокувала центром, у місті Лева не бачили давно. Львів’яни і гості міста були вражені. Вони вітали Ющенка, а той, попри заборону власної охорони, виринав з колони, давав автографи і фотографувався з галичанами.

Учасники пішої ходи скандували: “Ющенко, Ющенко, Ющенко! Геть Кучму!”

Люди закликали львів’ян приєднуватися до них, викрикаючи: “Приєднуйтесь до нас. Геть Кучму! Ця влада нас знищить!”

Біля приміщення облради відбувся форум. Віктор Ющенко говорив чітко і закликав політичні сили до об’єднання у блок з єдиною програмою виборів 2004 року, який дав би можливість сформувати спільний план дій, висунути єдиного кандидата у президенти, забезпечити командну перемогу. Лише тоді можна змінити нинішню владу.

Віктор Ющенко

Ми маємо злочинну українську владу.

Галина Терещук

Віктор Ющенко заявив, що відставка Генпрокурора Святослава Піскуна має політичний характер, в останні місяці в Україні спостерігається тенденція політизації силових відомств. Влада ставить собі за мету перетворитися на караючий меч партії, як це було в 1937-му році,” – заявив лідер опозиції. Віктор Ющенко не виключає, що відставка Піскуна пов’язана з новими обставинами у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. Коментуючи постійні намагання влади розділити Україну на Схід і Захід, Віктор Ющенко зазначив, що нинішня злочинна влада переслідує мету показати українській громаді, що вона різна, що це отара овець, яку не можна зібрати до купи через різне ставлення до мови, церкви, Тузли.

Про те, які сценарії готує Банкова напередодні президентських виборів, Віктор Ющенко розповів в інтерв’ю радіо “Свобода”:

Віктор Ющенко

Ще до виборів в жовтні 2004 році в Україні буде новий прем’єр-міністр з повноваженнями президента. Прізвище його вам дуже відоме. На мій погляд, влада не покинула спроби ревізії Конституції. Це буде один із сценаріїв, з якого, очевидно, парламент на наступному тижні почне свою роботу.

Все, що відноситься до чорного арсеналу і до чорних методів, буде вживатися цією владою. Вона доживає останні місяці, і вона гидувати не буде нічим.

Галина Терещук

І насамкінець повторю анекдот, який на форумі розповів народний депутат України Іван Плющ.

“Відбувалась зустріч Бога із президентами США, Росії та України. Буш запитав: “Як ви думаєте, Боже, коли я закінчу із тим ганебними явищем як тероризм?” Бог відповів: “Нескоро”. Путін запитує: “Коли я покінчу із війною у Чечні?” Бог каже: “Нескоро”. Леонід Данилович Кучма запитує: “Боже, коли український народ уже почне жити заможніше?” Бог подумав, сказав, що ніколи і заплакав. А мораль, за словами Івана Плюща, така, що політичні сили мають об’єднатися довкола “Нашої України” і повинні допомогти Богові, щоб він не плакав.

Тарас Марусик

До донецького з’їзду представники блоку “Наша Україна” провели подібні заходи в Харкові та Луганську. І всюди був той самий почерк, який досяг свого апогею в Донецьку 31 жовтня. Луганські провладні засоби масової інформації і зараз поширюють чутки про те, що під час проведення форуму демократичних сил у Луганську, в роботі якого взяв участь і лідер блоку “Наша Україна” Віктор Ющенко, його організатори нібито не оплатили оренду залу палацу культури. До того ж, виявляється, про приїзд народних депутатів нічого не знала луганська обласна влада, а тому й не надала керівникові найбільшої парламентської фракції можливості виступити на місцевому телебаченні.

Що ж насправді відбувалося в переддень приїзду до Луганська, і намагався з’ясувати наш кореспондент Василь Соколенко.

Василь Соколенко

За декілька днів до проведення форуму луганські журналісти одержали інформацію про те, що у палаці культури тепловозобудівників раптом виникла аварійна ситуація: мала ось-ось впасти величезна люстра. А тому дирекція палацу повідомила організаторів форуму про неможливість проведення його у їхньому залі. Але двері цього закладу опечатала чомусь пожежна інспекція, яка так і не пояснила, чому Ющенко раптом став вогненебезпечним. Правда, форум, не дивлячись на всі ці перепитії, відбувся на площі Т.Шевченка з набагато більшою ефективністю, аніж планували “нашоукраїнці”. А вже після цього провладні ЗМІ почали поширювати чутки, що нібито зал у палаці культури тепловозобудівників взагалі не був оплачений.

Щоб прояснити ситуацію, кореспондент радіо “Свобода” звернувся до керівника луганського штабу блоку “НУ” Олексія Данилова.

Олексій Данилов

Перш за все, я хочу сказати, що у нас навіть платіжка на руках про ту оплату залу, яка була узгоджена з керівництвом цього палацу. Це було три тисячі гривень. Ми їх проплатили в той же день, коли була підписана ця угода.

Василь Соколенко

Одночасно із цими чутками у Луганську, так би мовити, експлуатується тема некомпетентності влади, яка виявляється взагалі не знала і не чула про приїзд В.Ющенка і групи народних депутатів та про проведення форуму демократичних сил. З цього приводу Олексій Данилов зауважив:

Олексій Данилов

Це – нісенітниця. Те, що буде приїзд Ющенка, те, що в обласній раді з цього приводу проходило декілька нарад, - це знають всі, хто працює в даній обласній раді і обладміністрації. А говорити про те, що цього не відбувалося, то я просто не можу цього коментувати. Вони взагалі не розуміють, що вони кажуть. Як вони не знали, якщо у них були наради з цього приводу: що робити, як робити, де ховатися, куди їхати, їхати на полювання в цей день чи у відпустку. Хтось з них взяв лікарняне, когось відправили з облдержадміністрації в Крим відпочивати. В мене вже немає слів, щоб пояснювати ці дурниці, які вони самі собою представляють, відповідаючи таким чином на це питання. Вони не знали, що буде Ющенко. Бог, ти мій, вся Україна знала, що 19 відбудеться у Луганську форум, а вони не знали!

Василь Соколенко

Разом з тим влада поширює свою версію про те, чому Ющенку не надали, у відповідності з законом, можливості виступити по місцевому телебаченню. Виявляється, для цього лідер блоку “НУ” повинен був особисто попросити голову обласної ради Віктора Тихонова. А оскільки Ющенко не звернувся до обласного керівництва, то і не одержав доступу в ефір. Але в Олексія Данилова зовсім інша точка зору на цю ситуацію.

Олексій Данилов

Домовленість була такою, і вони повинні були надати не півгодини, а 20 хвилин прямого ефіру. Така домовленість була, згідно чинного законодавства. Був особисто лист В.Ющенка як народного депутата до керівника облтелекомпанії, але потім той отримав вказівку, ні в якому разів цього ефіру не давати.

Василь Соколенко

Цікаво, що у палаці культури, який був визнаний пожежниками аварійним, вже через день після форуму відбувся концерт Вєрки Сердюки, не дивлячись на те, що люстру ніхто не здіймав і не укріплював.

Тарас Марусик

Це була оглядова програма “Тиждень реґіонів”. Її підготував і провів Тарас Марусик. Зі мною в студії працював Михайло Петренко. На все добре, шановні слухачі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG