Доступність посилання

ТОП новини

До Києва з дводенним візитом прибув Комісар з питань зовнішніх відносин Європейської Комісії Крістофер Паттен.


Сергій Кисельов До Києва з дводенним візитом прибув Комісар з питань зовнішніх відносин Європейської Комісії Крістофер Паттен.

Київ, 10 листопада 2003 року.

1 травня 2004 року східний кордон Європейського Союзу стане західним кордоном України. ЄС складатиметься з 25 країн замість 15, як нині. Його сукупний ВВП становитиме 10 мільярдів євро, а населення сягне 450 мільйонів чоловік. Питання про те, чи зможуть приєднатися до них іще 49 мільйонів українців і коли вони зможуть це зробити, дедалі більше цікавить не лише політиків, але й пересічних громадян. Наразі студенти київського Національного університету імені Тараса Шевченка, які чекали з лекцією на застряглого в дорожній пробці комісара з питань зовнішніх відносин Європейської Комісії Крістофера Паттена, про європейський вибір України розмірковували цілком, сказати б, по-дорослому.

Вікторія Брежня, факультет філософії, 2 курс: "На мою думку, Україна повинна йти до того, щоб європеїзуватися і вступити – це дасть значні переваги для розвитку".

Другокурсник Андрій Казанцев, відділення релігієзнавства: "Я вважаю, що це дуже добре, що ми повинні інтегруватися до європейського союзу Це єдиний можливий шлях до успіху нашої країни в світі. Нас, я думаю, на даний момент не дуже чекають, бо ми не маємо чітких економічних, політичних основ, які потрібні для вступу в Європейський Союз. Але ми повинні зробити все, аби ці основи в нас були, щоб все-таки розвинутися до рівня справжньої європейської країни. Ще час є, мені здається".

Юлія Васильєва, майбутній політолог, 2 курс: "Я вважаю, що Україні перш за все треба визначити пріоритети майбутньої інтеграції , чи це буде Європа, чи то будуть східні держави. І згідно з цим планувати свою внутрішню політику так, щоб уже спланувати свою співпрацю з тими товариствами, з тими державами, з якими вона намагатиметься в майбутньому працювати. А так ,без визначення конкретного курсу внутрішньополітичного, неможливо визначити зовнішньополітичний курс".

Зрештою, у цьому ж ключі з півгодинною лекцією щодо зовнішньої політики ЄС перед студентами університету виступив і сам Крістофер Паттен. Він дипломатично уникав оцінок, у його лекції здебільшого йшлося про історію Європейського Союзу та перспективи розвитку цієї організації, про головні засади й принципи, які лежать в основі об’єднання країн у ЄС, про його прагнення розширювати стосунки із сусідніми країнами на основі спільних цінностей, таких як демократія, повага до прав людини та верховенство права відповідно до окреслених у Хартії основних прав ЄС.

Відповідаючи на запитання радіо "Свобода" про терміни, якими, на погляд пана Паттена, можна окреслити вступ України до Європейського Союзу, Комісар Європейської Комісії зауважив: чим більше Україна зробить для того, щоб продемонструвати, що вона є плюралістичною, демократичною державою, де царює закон, тим швидше може вступити до ЄС. За словами Крістофера Паттена, багато що в цьому плані продемонструють майбутні президентські вибори в Україні: "Я гадаю, що вся Європа з великим інтересом буде дивитися на те, що відбуватиметься впродовж вашої виборчої кампанії. Звичайно, ми не намагатимемося впливати на це або втручатися, ми не будемо лізти з порадами, як робити те чи те. Бо ви незалежна країна. Але, я сподіваюся, що кінець кінцем, коли ви оголосите, що ваш рівень демократії сягнув нашого, ми з радістю зустрінемо це повідомлення. Отже, все у ваших руках !" – так вважає Комісар з питань зовнішніх відносин Європейської Комісії Крістофер Паттен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG