Доступність посилання

ТОП новини

Генеральна асамблея ООН розглядає декларацію про вшанування жертв Голодомору. Але за геноцид цю українську національну трагедію не визнають.


Сергій Драчук Генеральна асамблея ООН розглядає декларацію про вшанування жертв Голодомору. Але за геноцид цю українську національну трагедію не визнають.

Сергій Драчук, Юрій Дулерайн.

Нью-Йорк - Прага, 11 листопада 2003 – Україна закликала народи світу вшанувати пам’ять загиблих унаслідок Голодомору. З таким зверненням виступив на сесії Генеральної асамблеї ООН постійний представник України Валерій Кучинський. У понеділок Україна поширила й спільну декларацію з нагоди 70-ліття Голодомору, яка стане офіційним документом нинішньої сесії Генасамблеї. На вівторок декларацію підтримали 26 країн; це Азербайджан, Банґладеш, Бенін, Білорусь, Боснія й Герцеґовина, Грузія, Ґватемала, Єгипет, Казахстан, Канада, Катар, Молдова, Монголія, Науру, Об’єднані Арабські Емірати, Пакистан, Росія, Саудівська Аравія, Сирія, Сполучені Штати Америки, Судан, Таджикистан, Тімор-Лесте, сама Україна й Ямайка. Як видно, декларацію не підтримав жоден із нинішніх чи майбутніх членів Євросоюзу. А ще – в ній немає й згадки про геноцид, хоча саме цього хотіла спершу домогтися Україна.

Уперше в історії Організації Об’єднаних Націй в декларації засуджено тоталітарний сталінський режим, який існував в Україні, повідомив радіо “Свобода” постійний представник України в ООН Валерій Кучинський. Декларація також закликає міжнародну спільноту вшанувати пам’ять мільйонів загиблих унаслідок штучного голоду в Україні.

Це перемога для України – сумна перемога, каже Кучинський, але водночас і велике досягнення Організації Об’єднаних Націй, яка змогла привернути увагу до цих подій: зроблений крок у напрямку до того, щоб український Голодомор став таким же визнаним у світі, як і Голокост проти єврейського народу, і це лише перший крок у правильному напрямку, щоб ця сторінка історії стала відома всьому людству.

Голодомор у декларації названо національною трагедією українського народу. Але не геноцидом… Саме як геноцид проти українського народу кваліфікувався Голодомор у проєкті резолюції, що його підготувала українська делегація в ООН, нагадав Валерій Кучинський. Але, за його словами, ця формула з цілої низки причин була неприйнятна для багатьох країн – членів ООН, які мають і свої національні інтереси: вони поділяють українські страждання, але приєднатися й засудити, а тим більше кваліфікувати Голодомор як геноцид, було дуже складно.

Тому наступним етапом для української делегації стало сформулювати три головні моменти, які й залишилися в нинішній декларації, розповів Валерій Кучинський нашому кореспондентові в Нью Йорку; це засудження сталінського авторитарного режиму, вшанування пам’яті загиблих і заклик, щоб таке ніколи не повторилося в майбутньому.

Загадана резолюція відтак не пройшла. А просто декларацію, заяву, та ще й без згадки про геноцид, підтримали не тільки, скажімо, Сполучені Штати, а й Росія, яка, як правонаступник СРСР, так різко протестувала проти того, щоб міжнародна спільнота офіційно визнала скоєний радянським режимом Голодомор за один із найбільших злочинів проти людства. Натомість у декларації згадано про мільйони росіян, казахів та представників інших народів, які загинули від голоду в Поволжі, на Північному Кавказі, в Казахстані й інших частинах Радянського Союзу внаслідок громадянської війни й силуваної колективізації, що лишило глибокі рани в свідомості майбутніх поколінь.

У такому вигляді під декларацією підписалися загалом 26 країн, і, за словами українського представника, можливо, до часу голосування її підтримає і ще хтось. Проте ще в вівторок не було жодного підпису від нинішніх чи майбутніх членів ЄС…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG