Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Теракти в Саудівській Аравії, боротьба з тероризмом.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Теракти в Саудівській Аравії, боротьба з тероризмом.

Прага, 11 жовтня 2003 – Більшість західних газет коментують недавній терористичний акт в Саудівській Аравії, яку тим часом оглядачі звинувачують у підтримці ісламського екстремізму у світі. На думку коментаторів, нині Ер-Ріяд пожинає плоди власної політики.

Газета «Нью-Йорк таймс» у редакційній статті висловлює думку, що, на нещастя, більшість проблем Саудівської Аравії пов’язані із правлячою королівською родиною. Тому нинішнє посилення поліцейських акцій, як можна очікувати, не буде достатнім. Від травня саудівська поліція заарештувала близько 600 запідозрених у тероризмі. Поступ у демократизації у цій країні, підкреслює газета, теж недостатній. Вину за це «Нью-Йорк таймс» складає на королівську родину.

Тим часом Сполучені Штати особливо зацікавлені у боротьбі за майбутнє цієї країни, веде далі газета. При цьому нафта є лише часткою цього зацікавлення. Ідея Осами Бін Ладена (вихідця із Саудівської Аравії) поставити під свій контроль одну четверту світового видобутку нафти, тобто саудівську частину, могла б стати кошмаром для світу.

Тим часом саудівська королівська родина, яка налічує тисячі членів, живе у розкошах, привласнює колосальні кошти, які можна було би використати на розбудову й модернізацію промисловості і провокує таким чином поширення ісламського екстремізму серед убогого населення. Водночас багаті саудівці надсилають поза межі країни мільйони доларів для розбудови ісламських шкіл і центрів, де дітей із бідних родин ідеологічно обробляють, готуючи з них ісламських фанатиків і членів терористичних груп.

Серед відгуків у європейській пресі на терористичний акт у Саудівській Аравії варто навести коментар Петера Мінха у мюнхенській газеті «Зюддойче цайтунґ». Автор називає Саудівську Аравію країною, паранджа або покривало якої розірвалося на дві частини. Під цією паранджею, якою родина Фейсалів тримала своє королівство століттями, ховалися смерть і терор. Осама Бін Ладен, який організував терористичні акти у США 2001-го року, вийшов саме із цього середовища. Інші бойовики ідуть здійснювати священну війну в Афганістані, Іраку й західних країнах. Терор став, за словами автора, другою статтею саудівського експорту після нафти. Але нині терор повертається до самої Саудівської Аравії і стає загрозою для королівської родини. Автор вбачає в цьому і той, умовно кажучи, позитивний елемент, що це допоможе арабським країнам зрозуміти потребу спільної із Заходом боротьби з тероризмом. На думку автора, якщо “Аль-Кайда” стане глобальною загрозою, а не лише Заходу, зростуть шанси виграти боротьбу проти міжнародного тероризму.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG