Доступність посилання

ТОП новини

Керівник генштабу України в Брюсселі.


Славко Волинський Керівник генштабу України в Брюсселі.

Брюссель, 12 листопада 2003 - Сьогодні в штаб-квартирі НАТО відбулось засідання комітету НАТО-Україна на рівні начальників Генеральних штабів країн-учасниць НАТО та країн- кандидатів. Українську делегацію очолював начальник Генштабу України генерал Затинайко.

Славко Волинський

Я поцікавився у генерала Затинайка, які теми були розглянуті під час засідання комітету Україна-НАТО, і зокрема, як закордонні колеги начштабу Затинайка оцінюють місію української 5-ої моторизованої бригади в Іраку? Олександр Затинайко відповів.

Олександр Затинайко

На це засідання були винесені три питання. Перше, це ми проаналізували виконання цільової програми Україна-НАТО і після цього розглянули ті питання, які включені в цільовий план на 2004 рік. Обговорення пройшло вдало. Повністю всі питання, які покладені на Міністерство оборони в цьому плані, були затверджені.

Друге , ми маємо певні досягнення в питаннях проведення оборонного огляду, тому я поділився, що на сьогоднішній день зроблено, що ми плануємо виконати у питаннях проведення оборонного огляду на 2004 рік. І відповідно, яку допомогу ми отримали від експертів НАТО в проведенні оборонного огляду в ЗСУ.

Славко Волинський

Тобто, це оборонний огляд, можна сказати, це один із основних кроків втілення реформ у життя?

Олександр Затинайко

Оборонний огляд, це аналіз, який дає нам можливість визначити систему викликів і загроз, обрії оперативних бойових задач, економічні можливості держави, а також структури і чисельність ЗСУ.

Третє питання, це досвід, який має ЗСУ на сьогодні в проведенні миротворчих операцій. Дійсно, на сьогоднішній день близько 20 тисяч військовослужбовців ЗСУ, хто пройшов у цих підрозділах. На сьогоднішній день ми виконуємо спільно задачі в Косові з українсько-польським батальйоном. І відповідно маємо певний досвід, нарощуємо зусилля, проводимо заходи зі стабілізації обстановки в провінції Васід в Іраку. І готуємось до проведення ротації цієї бригади в лютому .

Славко Волинський

Пане генерал, а скажіть, будь ласка, як Ваші закордонні колеги оцінюють місію української 5-ої моторизованої бригади в Іраку?

Олександр Затинайко

Повинен сказати, що ми отримали добрі відгуки з боку колег, начальників генеральних штабів, начальників штабів оборони, головних штабів . Відповідно ми домовились з головою комітету, військового комітету НАТО, генералом Куятом, що під час проведення міжнародного тижня в лютому в ЗСУ на базі Національної академії оборони він відвідає цей захід, і ми спільно будемо працювати для вирішення тих проблемних питань, які на сьогоднішній день існують.

Славко Волинський

Хоча хід реформ ЗСУ генерал Затинайко назвав успішними. Проте експерти НАТО вважають, що змінити таку велику кількість військових на цивільних – 20% персоналу до кінця року в ЗСУ, як заявляв міністр оборони України Євген Марчук і ще 40% у наступному році, це дуже проблематично. Таких змін зуміла досягти лише Великобританія, але на це вона витратила десятки років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG