Доступність посилання

ТОП новини

Вперше в історії блоку ХДС/ХСС з лав його парламентської фракції вилучено депутата.


Надія Кандиба Вперше в історії блоку ХДС/ХСС з лав його парламентської фракції вилучено депутата.

Німеччина, 14 листопада 2003 - Уперше в історії блоку Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів з лав його фракції у німецькому бундестазі виключено одного з депутатів. Йдеться про Мартіна Гомана, якого звинуватили в антисемітизмі. 195 депутатів проголосували за позбавлення його членства у фракції, 28 виступили проти, 16 утрималися.

Усе розпочалося з промови, присвяченій Дню німецького об’єднання, в якій християнський демократ Мартін Гоман торкнувся ролі євреїв у революції в Росії 1917-го року. Він наголосив на колективній відповідальності євреїв, як народу ,за дії большевиків та чекістів. Такі висловлювання депутата бундестагу викликали справжню хвилю обурення з боку Центральної ради єврейських громад у Німеччині та німецьких політиків. Почали лунати вимоги про виключення Гомана за його антисемітські висловлювання з лав фракції християнських демократів. Керівництво фракції ХДС/ХСС, однак, спочатку обмежилося доганою на адресу депутата та позбавило його членства в комісії з питань внутрішньої політики. Однак на цьому скандал не був вичерпаний. Врешті лідер християнських демократів Ангела Меркель вирішила вдатися до радикальніших дій і запропонувала все ж таки виключити Гомана з парламентської фракції. У п’ятницю вранці депутатів від ХДС/ХСС запросили взяти участь у таємному голосуванні з цього приводу. Але результат виявився не таким однозначним, як очікувалося: хоча й було набрано більше двох третин необхідних голосів, чимало депутатів проголосувала проти, а деякі утрималися.

“Цей день був нелегким для нас. Але ми повинні були зробити відповідні політичні висновки”, - заявила Ангела Меркель. У день голосування 20 депутатів від ХДС опублікували в німецьких газетах рекламне оголошення, в якому виступили за “критичну солідарність” з Гоманом і проти позбавлення його членства у фракції. Сам Мартін Гоман заявив після голосування, що йому шкода, що його промова спричинила такий розвиток подій, але вибачатися за свої слова він так і не став. Гоман має намір і надалі залишатися членом німецького бундестагу. До речі, якщо раніше він досить рідко виступав перед парламентаріями, то тепер, як позафракційний член бундестагу, Гоман має право брати слово з кожного питання, що виноситься на обговорення парламенту. Відразу після голосування у фракції гессенське відділення ХДС повідомило, що має намір ініціювати процедуру виключення Гомана також з лав партії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG