Доступність посилання

ТОП новини

“Cвіт науки”


Зиновій Фрис “Cвіт науки”

Прага, 17 листопада 2003 - Ви не повірите, дорогі слухачі, однак,як стверджують швейцарські вчені, з еволюційної точки зору бути розумним... не завжди добре.

Якби розум був якістю виключно позитивною, то він би завжди передавався потомству в ході природнього відбору. Та це не так – і серед людей, і серед тварин є як свої Ейнштейни, так і свої дурні.

На думку біологів-еволюціоністів, теоретично таке розмаїття означає, що розум сусідить з недоліками в якихось інших галузях. Уперше вченим вдалося продемонструвати, що, в кожному разі, такому різновиду мух ,як дрозофіли, не завжди вигідно бути розумними.

Коли вчений Фредерік Мері та його колеги з університету Фріберга вмістили личинки спеціально виведених "тямущих" дрозофіл і личинки їхніх звичайнісіньких родичів у жорсткі умови браку харчів, останні показали більшу здатність до виживання.

"Це означає, що за тямущість треба платити, навіть якщо ти не користуєшся нею", - відзначив Фредерік Мері в інтерв"ю популярному виданню New Scientist.

В екстремальних умовах личинки розумних дрозофіл діють дуже повільно. Вчені не виключають, що, можливо, більша частина енергії йде у них на створення або реструктуризацію зв"язків між нейронами в мозку, і, в результаті, в умовах браку калорій їм не вистачає енергії для підтримки життєдіяльності.

**

Національне статистичне управління стверджує, що середній вік тих, хто розлучається в Англії та Уельсі, складає 41 рік для мужчин і 39 для жінок, а подружнє життя триває в середньому 11 років.

"Мабуть, чоловіки надто ліниві, щоб займатися розлученням, - вважає адвокат-експерт з розлучень Деніза Наулз. – Часто те, що трапляється, більше вражає жінок, і вони беруть ініціативу в свої руки". За словами фахівців, головною причиною розлучень є невірність партнера і домашнє насилля. Багато заміжніх жінок заявляють, що почуваються самотніми. Між іншим, згадаймо, це було основною причиною розлучення принцеси Діани з принцем Чарльзом.

Ще один експерт з розлучень, Патрік Діксон, автор книги "Зростаюча ціна кохання", заявив журналістам: "При розлученні діти, як правило, залишаються з матір"ю, ось чому така різниця у числі чоловіків і жінок, що бажають розлучитись".

У Британії сьогодні понад 6,5 мільйона мешканців, або близько 28 % дорослого населення, живуть самі по собі. Це в три рази більше, ніж 40 років тому, нагадує британська преса.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG