Доступність посилання

ТОП новини

Репресії в Донецьку опозиційного видання.


Сергій Гармаш Репресії в Донецьку опозиційного видання.

Донецьк, 13 листопада 2003 - Донецьку газету “Остров”, яка є одним з небагатьох опозиційних видань Донеччини відмовилась друкувати типографія. А її провідний автор - журналіст Володимир Бойко заявив про погрози на його адресу.

Донецька газета “Остров” працює в інформаційному ринку друкованих видань Донеччини ось вже близько року. З самого початку вона друкувала матеріали, через які видання отримало репутацію опозиційного. Втім, за словами її редактора, Євгена Талишева, неприємності у газети почались лише після того, як на її сторінках по частинах стала друкуватись стаття Володимира Бойка "В краю непуганых прокуроров" про кримінально-церковний бізнес першого віце-спікера Верховної ради, кандидата на посаду Генпрокурора Генадія Васильєва. Спочатку, 7 листопада невідомий зателефонував додому журналiсту Володимиру Бойко з погрозами його життю. А 11 листопада вже до редакції “Острова” зателефонували з виробничого відділу видавництва “Донеччина”, де друкується тижневик, і повідомили, що не будуть друкувати газети, хоча не мають претензій до виконання “Островом” його зобовьязань за угодами.

Редактор "Острова" не знає справжніх причин такого кроку “Донеччини”. На його думку видавництво виконує чиєсь замовлення. І повьязане воно або з висвітленням газетою подій навколо зриву зьїзду “Нашої України” в Донецкьу 31 жовтня, або із публікаціями Володимира Бойка про Генадія Васильєва. Схилятись до останнього Євгена Талишева примусили останні події, коли номер із закінченням статті Бойка про віце-спікера, все ж таки надрукований в іншій типографії, не зрозуміло чому не потрапив до читача, хоча був відправлений Донецьпоштою по своїх відділеннях. Саме Генадія Васильєва називає в інтервью “Свободі” джерелом неприємностей для газети та погроз на свою адресу і журналіст Володимир Бойко. Він повідомив що почались арешти та інші силові дії проти людей, які давали йому інтервью та матеріали для підготовки статті.

Кореспондент “Свободи” запитав для чого Васильєву форсувати скандал навколо себе напередодні голосування по його кандидатурі на Генпрокурора у Верховній раді?

Володимир Бойко: “Було важливо це зробити до вівторка, до голосування. Тому що доки Генадій Андрійович не ухвалений на посаду Генпрокурора, то всі його дії по керуванню Донецькою обласною прокуратурою – вони не мають ніякого правового підгрунтя в плані обвинувачень в корупції. Він зараз ніхто для прокуратури і те, що хтось є кумом, хтось виконує неофіційні вказівки – в цьому його не звинуватиш. От якби він у минулий вівторок посів посаду Генпрокурора до нього вже були б питання. І тому для нього було важливо взяти під варту людей до цього призначення”.

Володимир Бойко звернувся із закликом втрутитись у ситуацію до комітету Верховної ради з питань боротьби з корупцією та організованою злочинністю. В четвер йому повідомили що депутати приїхали в Донецьк.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG