Доступність посилання

ТОП новини

Частина українців у Франції соромиться згадувати про голодомор.


Мар’яна Драч Частина українців у Франції соромиться згадувати про голодомор.

Прага-Ліон, 17 листопада 2003 року. Мар`яна Драч

Вперше на французькій землі встановлено меморіальну плиту, присвячену пам‘яті загиблих під час голодомору в Україні. Ця плита знаходиться у передмісті Ліона біля української церкви, а в центрі Ліона у понеділок, 17-го листопада, українці, французи і вірмени поклали квіти до пам‘ятника на площі Белькур. Про це розповіла радіо “Свобода” по телефону з Ліона голова комітету "Україна-33" Ґеня Кюзен:

Геня Кузен

Перший раз на цій площі були наші прапори. Перший раз почули “Ще не вмерла Україна” ліонці.

Мар`яна Драч

Комітет “Україна-33” був створений у Ліоні у 1987 році. Я запитала у пані Гені Кузен, яка, до речі, сама народилася вже у Франції, чи до цієї громадської організації належать вихідці з України, і почула несподівану відповідь.

Геня Кюзен

Дуже мало. Французи більше цікавляться, мушу сказати, цією справою, ніж наші люди тут, у Ліоні, на жаль.

Мар`яна Драч

А як так сталося?

Геня Кюзен

Навіть у моїй родині вже 20 років тому мені сказали не торкатись їх справи, бо наші люди повелися як дикуни, вибачте за слово. Жерли тіла своїх дітей, жерли померлих. Але це цілком не лізло мені в голову в тій формі. Я думаю, що як тато чи мама, вони з розуму зійшли, що отак мусили їсти, щоб трохи продовжити своє життя і життя своїх дітей (мусили їсти тіла). То нехай буде це ганьба на тих, що старалися, щоб був голод, а не на цих бідних людей.

Мар`яна Драч

Геня Кюзен також каже, що деякі вихідці з України у Франції, які були свідками Голодомору, досі побоюються давати офіційні свідчення у цій справі. Чому?

Геня Кюзен

Ще й тепер є страх. Думають, що ще й далі є продовження Совєтського Союзу, і що вони будуть покарані.

Мар`яна Драч

Геня Кюзен у розмові з радіо “Свобода” також зауважила, що є немало супротивників визнання українського Голодомору геноцидом у французькому суспільстві. Це передовсім французькі комуністи. Але й не тільки. Частина французьких істориків вважає, що не можна ставити знак рівності між українським Голодомором і Голокостом єврейського народу. Голова комітету “Україна-33” Геня Кюзен каже, що саме через це українці не змогли провести виставку, присвячену Голодомору в авторитетному у Франції Центрі історії та опору в Ліоні.

Геня Кюзен

Очолювана отим Центром ще недавно одна пані єврейка, яка вважала, що Голокост має першинство. Але я думаю, що мало-помалу ми переконаємо. Наприклад, я працюю з таким колективом, який називається “Відродження”, щоб визнати всі геноциди. Так написана історія, з кров’ю, сльозами і смертю людей із України, і в Африці, і в Азії. Це все повинно бути визнаним, щоб не було тільки одне чи друге, але всіх пошанувати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG