Доступність посилання

ТОП новини

ЄБРР вважає, що Україна робить поступ, однак, повільний у сфері реформ.


Михайло Мигалисько ЄБРР вважає, що Україна робить поступ, однак, повільний у сфері реформ.

Прага, 19 листопад 2003 - Європейський банк реконструкції та розвитку вважає, що «Україна робить поступ, однак, повільний у сфері економічних реформ». Про це мовиться у опублікованому в середу звіті про розвиток економік 27 посткомуністичних країн центральної Європи та пострадянського простору. Основний підсумок цього дослідження зводиться до того, що економіки цих країн зростали швидше, ніж глобальна економіка.

Різко зростають економіки Росії, Казахстану, Туркменистану й Азербайджану, які є експортерами енергоносіїв внаслідок високих цін на нафту й газ на світових ринках. Однак, як сказав в інтерв’ю радіо “Свобода” Віллем Баутер, головний економіст Європейського банку реконструкції та розвитку, згадана ситуація призвела однак до послаблення необхідного процесу реформ у тих державах. Натомість Україна та Вірменія зробили значний поступ у напрямку перетворень до ринкової економіки:

«Україна й Вірменія мають й далі великі проблеми, однак вони не входять до категорії країн, які припинили реформи. У сфері реформ вони просуваються вперед повільно, а деколи й з ваганням. Проте вони роблять поступ», - сказав радіо “Свобода” Віллем Баутер , керівний економіст Європейського банку реконструкції.

Експерти зокрема вітають зменшення податків на прибуток, яке планується з наступного року.

Проблеми однак залишаються з податками на додану вартість.

Прискорення переговорів щодо вступу до Світової організації торгівлі посприяло б інтеграції України до системи світової торгівлі. При чому не слід допустити, щоб створення Єдиного економічного простору України з Росією, Білоруссю й Казахстаном негативно вплинуло на поступ, зроблений стосовно вступу до СОТ. При чому у документі Європейського банку реконструкції та розвитку зазначено, що наразі неясно, які наслідки могла б мати справа формування ЄЕП на вступ України до СОТ. Слід ще додати, що у документі вказано, що Україна, дотримуючись принципів прозорості, мала б прискорити процес приватизації. З іншого боку, українській владі й парламентові слід продовжити зусилля у формуванні нових законодавчих актів, необхідних для економічних реформ в Україні, вважають експерти Європейського банку розвитку та реконструкції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG