Доступність посилання

ТОП новини

Росія спокушає українських солдатів.


Мар’яна Драч Росія спокушає українських солдатів.

Прага, 18 листопада 2003 року.

Мар’яна Драч

Нове російське законодавство дає змогу отримувати громадянство Російської Федерації солдатам-контрактникам. При цьому російські урядовці очікують, що наступний рік стане початком кардинальних змін у російському війську. Таке сподівання, зокрема, у Ростові-на Дону висловив представник президента Росії у Південному федеральному окрузі Віктор Казанцев. За його словами, не виключено, що за контрактом головним чином буде служити "російськомовне населення з України, Білорусі, Казахстану та Вірменії." Але українські закони забороняють громадянам України бути найманцями за кордоном.

Як з огляду на це можна пояснити такий інтерес Росії до українських солдатів? Це запитання до керівника Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння у Києві Сергія Згурця.

Сергій Згурець

Насправді зараз російська армія потерпає від того, що бракує контрактників для того, щоб задовольнити кадрові проблеми російської армії. Як відомо, росіяни хотіли сформувати свою Псковську десантну дивізію контрактниками, і вони набрали лише третину осіб, які готові служити російській армії.

Якщо ми говоримо про те, що громадяни з країн СНД будуть служити на території Росії, а ще брати участь у якихось військових конфліктах на території Росії, то однозначно вони будуть трактуватися, як найманці з усіма негативними наслідками такого кроку. Що це означає насамперед для громадян України? Український кодекс передбачає, що за найманство людині загрожує ув’язнення від 5 до 12 років.

Мар’яна Драч

От Ви говорите про законодавство, але чи ці закони існують на практиці, як вони втілюються? Чи були якісь в Україні суди над найманцями?

Сергій Згурець

Ну, за весь час був один випадок 1992 року, коли українського льотчика судили на території Азербайджану, як найманця. Ця історія давня, вона сама собою заглухла, а відтоді жодних випадків не було. Фактично людина, яка їде за межі української території, бере участь у бойових діях, вона керується власним розсудом. От інше питання, що Росія просто створює підстави , тобто спокушає громадян інших країн до злочину.

Де-юре Женевські конвенції передбачають, що людина, яка завербована на місці або за кордоном для того, щоб брати участь у збройному конфлікті, вважається найманцем.

Мар’яна Драч

Чим може Росія спокусити українських хлопців? Якщо ми порівняємо зарплату українських солдатів-контрактників і російських, що це за гроші, якщо говорити про конкретні суми?

Сергій Згурець

Давайте виходити з того, що російський офіцер отримує 6 тисяч рублів, в перерахунку, це близько 200 доларів. Бойові дії оплачуються вдвічі більше. Командир взводу на території Чечні отримує близько 400 доларів. Це ми говоримо про офіцера. Солдат отримує близько 300 доларів.

Якщо ми говоримо про українські параметри , то наш контрактник отримує близько 600-700 гривень, це десь 100 доларів.

Мар’яна Драч

Але якщо він їде до Іраку, то початкова зарплата це 600.

Сергій Згурець

Так 600-800 доларів. Так, ще відмінність від оплати в порівнянні з тим, що платять на території України. Але ми говоримо, якщо він їде до Іраку, то він їде цілком законно і він має соціальний захист. А так він їде до Росії, потрапляє в Чечню, отримує ці 100 доларів і загрозу 12 років ув”язнення при поверненні на Україну.

Мар’яна Драч

А як ви думаєте, чи повинен міністр оборони України відреагувати на те, що Росія запрошує контрактників на службу з України до свого війська?

Сергій Згурець

Ну, я знаю, що така реакція була в деяких з країн СНД. Зокрема, була заява міністра юстиції Узбекистану, як він заявив про те, що рішення Росії є незаконним. Були негативні заяви навіть у Білорусії. Тому що білоруське законодавство так само не передбачає, що військовий з Білорусії може служити за межами Білорусії.

Був такий вихід з ситуації, що укласти якісь двосторонні угоди між Росією або іншими країнами ,щоб легітимізувати цей процес. Тобто були закиди на те, що треба шукати юридичний вихід з цієї ситуації, але де-факто жодних заяв з українського боку таких серйозних не було. Були лише заяви експертів і частково політиків з українського боку про те, що це спокушання до злочину.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG