Доступність посилання

ТОП новини

У четвер у Києві перший віце–прем’єр міністр України Микола Азаров і перший віце–прем’єр–міністр Ізраїлю Йозеф Лапід мають підписати угоду про виплату компенсації родичам загиблих в авіакатастрофі над Чорним морем 4 жовтня 2001 року.


Сергій Кисельов У четвер у Києві перший віце–прем’єр міністр України Микола Азаров і перший віце–прем’єр–міністр Ізраїлю Йозеф Лапід мають підписати угоду про виплату компенсації родичам загиблих в авіакатастрофі над Чорним морем 4 жовтня 2001 року.

Київ, 19 листопада 2003 - У четвер у Києві перший віце–прем’єр міністр, міністр фінансів України Микола Азаров і перший віце–прем’єр–міністр, міністр юстиції Ізраїлю Йозеф Лапід у присутності міністра юстиції України Олександра Лавриновича мають підписати угоду про виплату компенсації родичам загиблих в авіакатастрофі над Чорним морем 4 жовтня 2001 року. Тоді під час навчань українських військ протиповітряних сил у Криму зенітною ракетою ненавмисно було збито літак російської авіакомпанії "Сибір", що здійснював рейс за маршрутом “Тель-Авів - Новосибірськ”. Усі 75 осіб, які перебували на його борту , громадяни Ізраїлю та Росії, а також члени екіпажу, загинули.

Після того, як у четвер буде підписана ізраїльсько–українська угода щодо виплати компенсації родичам загиблих у катастрофі Ту–154 над Чорним морем, в Ізраїлю знову не буде до України жодних претензій. Про це заявив у Ізраїльському культурному центрі під час зустрічі з київською громадськістю заступник глави уряду Ізраїлю Йозеф Лапід.

На запитання радіо "Свобода" щодо розмірів компенсації (ходили чутки, ніби вона складатиме 100 тисяч доларів за одного загиблого, а в середу в столичних юридичних колах заговорили про 200 тисяч ) перший віце–прем’єр Ізраїлю не відповів, запропонувавши дочекатися четверга. Але зауважив: "Єдине, що я можу повідомити вам, так це те, що сума компенсації, яку дістануть громадяни Росії, буде такою самою, як і та, яку отримають громадяни Ізраїлю. Росія поки що не підписала даний договір, та це буде зроблено найближчим часом. Але всі позиції ізраїльської, російської та української сторін було узгоджено між Києвом, Москвою та Єрусалимом".

Посилаючись на ізраїльського юриста, який опікується справою родичів загиблих у Ту–154 ізраїльтян, перший віце–прем’єр Ізраїлю сказав, що ніхто з них допоки не висловлював бажання відмовитись від підписання угоди й одержати запропоновану українським урядом компенсацію.

За словами пана Лапіда , “коли котрась із сімей не захоче приєднатися до цієї угоди й відмовиться від запропонованої компенсації, вона має повне право юридично добиватися якихось інших умов,але тоді це буде її власний клопіт".

Ідеться про те, що в проекті угоди, яку збираються підписати в Києві, обумовлюється відмова від судових позовів до України з боку родичів загиблих, які дістануть грошову компенсацію. Тим часом, нагадаю, у Печерському районному суді Києва триває слухання позовів, що їх подали родичі більш як 30 загиблих пасажирів Ту–154 — і росіян, і ізраїльтян. Як повідомив недавно в інтерв’ю радіо "Свобода" юрист, що представляє інтереси позивачів, Віталій Вакуленко, сума цих позовів у частині відшкодування моральної шкоди складає в середньому мільйон доларів кожен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG