Доступність посилання

ТОП новини

50-ліття кафедри україністики Варшавського університету.


Володимир Павлів 50-ліття кафедри україністики Варшавського університету.

Варшава, 19 листопада 2003 - Сьогодні у Варшавському університеті розпочалися урочистості з відзначення 50-ї річниці заснування кафедри україністики. Кафедра україністики Варшавського університету є найстаршою самостійною кафедрою українознавства поза межами України. З нагоди цієї дати організована дводенна міжнародна конференція, яку супроводжуватимуть концерти української музики та виставка картин. Керівництво кафедри отримало нагороди від президента країни та міністерства освіти.

Кафедру україністики у Варшавському університеті було засновано у листопаді 1953 року після смерті Сталіна. Її очолив видатний польський мовознавець із так званої “львівської школи” професор Пшемислав Зволінський. З того часу кафедрою, крім польських вчених, керували також і вчені-русисти, а головним завданням кафедри було обслуговування потреб національної меншини, тобто підготовка вчителів для шкіл з українською мовою навчання.

Першим українським вченим, що очолив кафедру, став професор Степан Козак. Степана Козака було обрано завідувачем кафедрою буквально напередодні здобуття Україною державної незалежності, тому новий керівник обрав і нову концепцію розвитку кафедри, яка суттєво зміцнила її позиції у науковому світі Польщі. Говорить Степан Козак:

Степан Козак

Вчити, досліджувати, публікувати, популяризувати. І з того часу почалася наша наукова експансія у світ академічних дисциплін.

Володимир Павлів

На сьогоднішній день на україністиці Варшавського університету навчається майже 250 студентів, понад 90% з яких етнічні поляки. Працює на кафедрі 12 викладачів та ще 4 аспірантів, котрі теж проводять заняття. Окрім студентів денної форми навчання, варшавська україністика готує ще 60-70 заочників, до речі, теж єдина кафедра за межами України.

Однак завідувач кафедрою, професор Козак не збирається зупинятись на досягнутому:

Степан Козак

Бажанням моїм було б, щоб ідучи таким темпом, утворити в університеті інститут українознавства. Однак цим займемося вже після урочистостей з нагоди 50-ліття кафедри.

Володимир Павлів

А дотеперішні заслуги завідувача кафедрою та його колег у перший день урочистостей були відзначені на найвищому рівні. Степанові Козаку у середу була вручена нагорода президента Польщі – Хрест Кавалера Ордену Відродження Польщі. А ще двох працівників кафедри відзначило міністерство освіти Польщі: доктор Гражина Поздро отримала медаль Комісії національної освіти, а доктор Василь Назарук отримав золоту медаль за заслуги.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG