Доступність посилання

ТОП новини

Чому Чубайс не поїхав до Києва.


Віталій Портников Чому Чубайс не поїхав до Києва.

Москва, 19 листопада 2003 року.

Президент Росії В.Путін ввечері зателефонував Президенту України Л.Кучмі і побажав йому доброго здоров’я після операції, яка відбулася в понеділок.

Треба сказати, що в Росії є ще один політичний діяч, який хотів би, щоб Л.Кучма як найшвидше видужав. Це голова правління російського акціонерного товариства “Єдині енергетичні системи Росії” Анатолій Чубайс.

Як вважають спостерігачі, в російській столиці Україна є частиною концепції ліберальної імперії Чубайса. Маючи на увазі ліберальну імперію, Чубайс, найімовірніше, говорить про широкомасштабні проекти приватизації енергетичних систем сусідніх держав.

Така приватизація вже відбулася в Грузії. Як відомо, зараз у цій країні відбуваються драматичні події, пов’язанні із бажанням частини номенклатурної опозиції позбавити влади президента Е.Шеварднадзе.

А тепер на черзі українська приватизація. Анатолій Чубайс мав зустрічатися із Л.Кучмою, однак цієї зустрічі не відбулося. Прес-служба російського акціонерного товариства “Єдині енергетичні системи” спеціально підкреслює: “Візит Чубайса відкладений на невизначений термін”. Таким чином мова йде не тільки про здоров’я українського Президента, а про те, що А.Чубайс не вважає за потрібне відвідувати Україну після того, як міністр палива і енергетики України Єрмілов підкреслив, що російське акціонерне товариство “Єдині енергетичні системи” не може брати участі в українській приватизації, бо є державною організацією.

Чубайс до такого сюрпризу готовий не був. Джерела в “Єдиних енергетичних системах” підкреслюють, що керівник відомства обурений такою українською реакцією. Більше того, в апараті акціонерного товариства є люди, які вважають, що хвороба Л.Кучми скоріше дипломатична, що Президент України не бажає сьогодні зустрічатися із російським гостем аж до того часу, поки не вирішить, кому саме він збирається віддати українську енергетичну систему. Від цього, як вважають в Москві, залежить і доля української влади. Адже сьогодні російські ЗМІ говорять не стільки про візит Чубайса до України, візит, який, ймовірно, не відбудеться найближчим часом, скільки про те, що спадкоємці Л.Кучми почали рішучу боротьбу за владу у зв’язку із операцією, яка відбулася в понеділок.

Хоча всі російські ... підкреслюють, що операція не була серйозною. Все ж таки вони вважають, що ця медична подія була першим політичним сигналом до того, що політики, які бажають стати спадкоємцями Л.Кучми, вже сьогодні мають подбати про своє майбутнє.

“Л.Кучма прооперований, спадкоємці ділять владу”, – саме так називається публікація у московській газеті “Ізвєстія”, яка віддзеркалює настрої російських спостерігачів і ЗМІ щодо хвороби Президента Л.Кучми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG