Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш захищає збройну інтервенцію в Іраку під час державного візиту до Великобританії.


Михайло Мигалисько Президент Буш захищає збройну інтервенцію в Іраку під час державного візиту до Великобританії.

Вашингтон, 19 листопад 2003 - Президент Сполучених Штатів Америки Джордж Буш в перший день державного візиту до Великобританії рішуче виступив на захист збройної інтервенції в Іраку.

У своєму виступі у банкетній залі Вайтгол Букінгемського палацу у Лондоні президент Джордж Буш визнав, що існували розбіжності між Сполученими Штатами Америки та Великобританією щодо війни на іракській території. Водночас він запевнив, що розпочата справа демократичних перетворень буде продовжена в Іраку.

«Існувала відверта розбіжність думок у вашій і нашій країні щодо курсу й часу проведення збройних дій в Іраку. Попри усе те, що мало місце раніше, сьогодні нам залишилася лише два можливі виходи: дотримати або не дотримати нашого слова. Невдача демократичних перетворень в Іраку повернула б народ до біди, а країна опинилася б в руках терористів, які бажають знищити нас», - заявив Буш і запевнив, що демократія матиме успіх в Іраку, й іракський народ не віддасть свої свободи.

«Ми не для того пробивали сотні миль вглиб іракської території, платили за це гірким коштом наших жертв та визволили двадцять п’ять мільйонів громадян, щоб відступити перед бандами злочинців та вбивць», - наголосив глава американської держави.

Сполучені Штати Америки та Великобританія рішуче підтримували необхідність проведення збройної операції на іракській території, проти чого категорично виступали Франція, Німеччина та Росія. Застосування збройної сили, за словами Буша, деколи є тим виправданим інструментом, щоб відвернути агресію:

«В деяких випадках виважене застосування сили стає єдиним засобом нашого захисту від хаотичного світу, опанованого силою», - заявив Буш. При цьому він нагадав ситуації в Афганістані за талібів, в Іраку за влади колишнього режиму та на Балканах, де припинено етнічні чистки й насильство. У своєму виступі у Лондоні глава американської держави також звернув увагу й на складний хід мирного врегулювання на Близькому сході і закликав Ізраїль припинити, за його словами, «щоденне приниження палестинців». Він також закликав ізраїльське керівництво не завдавати шкоди мирним переговорам в результаті будівництва «мурів та огорож». Слід зауважити, що у Великобританії політику США на Близькому сході критикували як односторонню , проізраїльську.

Перед виступом Буша у букінгеському палаці прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер виступив у парламенті:

«Ці, що вбивають людей в Туреччині, Саудівській Аравії та в інших частинах світу, скоюючи ці жахливі акти тероризму, це не є британці, це не є американці, це є ті жахливі терористи, пов’язані із деякими жахливими режимами, і вже найвищий час, щоб ми усвідомили, хто є наші союзники, хто є наші вороги. Нам слід об’єднатись з одними, щоб боротися проти тих інших», - заявив Тоні Блер, прем’єр-міністр Великобританії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG