Доступність посилання

ТОП новини

Президент Буш захищає збройну інтервенцію в Іраку під час державного візиту до Великобританії.


Михайло Мигалисько Президент Буш захищає збройну інтервенцію в Іраку під час державного візиту до Великобританії.

Вашингтон, 20 листопад 2003 - У Лондоні відбулися переговори прем’єр-міністра Великобританії Тоні Блера із президентом США Джорджем Бушем. Це перший державний візит американського президента за понад вісімдесят років.

Головні теми - ситуація в Іраку і проблеми торгівлі. Перед початком переговорів Джордж Буш поклав вінок на могилу Невідомого солдата.

Сьогодні ж у Лондоні відбуваються багатотисячні демонстрації протесту.

Десятки тисяч демонстрантів сьогодні в центрі Лондона протестували передусім проти політики президента США в Іраку. Понад тридцять осіб затримано, після того як вони пробили поліцейський кордон перед Букінгемським палацом, де перебуває глава американської держави.

Речник активістів антивоєнної коаліції Гарда Разукі сказала радіо “Свобода”, що не буде можна проігнорувати масштаби демонстрацій.

«Цього тижня демонстрації будуть найбільшими у цій країні. Ми впевнені, що Джордж Буш знає про це й ми також переконані, що й Тоні Блер знає про це й вони переконаються в цьому», - запевнила Гарда Разукі.

Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер на прес-конференції після зустрічі з президентом Джорджем Бушем, заявив, що тероризм - це загроза 21-го століття й вартостей вільного світу. Блер запевнив Буша, що Великобританія стоятиме поруч зі Сполученими Штатами та союзниками у світі, щоб боротися й остаточно знищити це лихо тероризму.

Щодо антивоєнних протестів він зауважив: «Щось дивне стається довкола цих ситуацій – військових операцій, які мають місце і коли люди заявляють, що вони не погоджуються з ними. Адже якби вони не мали місце, це означало б, що й далі в Афганістані були б таліби, а Саддам керував би Іраком, зазначив глава британського уряду. Буш зі свого боку додав: «Люди у Багдаді, наприклад, не мали можливості ще донедавна протестувати. Також у Північній Кореї люди не можуть виступати проти теперішнього режиму. Свобода - це прекрасна річ ,і я шаную це. Я вповні розумію, що люди не погоджуються з війною. Однак я сподіваюся, вони сприймають мир, вільність і свободу», - зауважив глава американської держави, коментуючи акції протесту. У середу ввечері президент Буш був на державному прийомі у королеви Єлизавети Другої.

«Шістдесят років тому Вінстон Черчіль сформулював поняття «спеціальних відносин, щоб визначити тісну співпрацю між силами Великобританії та Сполучених Штатів, що було вирішальним у визволенні Європи від тиранства...Як особливі друзі, ми можемо говорити відкрито, час від часу не погоджуватись, навіть посваритися. Проте глибина нашого партнерства означає, що ми завжди діємо спільно на усіх рівнях», - заявила королева Великобританії. Зі свого боку глава американської держави наголосив на спільних внесках Америки та Великобританії у розвиток демократії та на захист спільних вартостей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG