Доступність посилання

ТОП новини

Інтерв’ю з Жаком Валленом.


Тарас Марусик Інтерв’ю з Жаком Валленом.

Київ, 20 листопада 2003 року.

Тарас Марусик

Минулої п’ятниці в Інституті політології та етнонаціональних досліджень НАН України презентували працю двох французьких демографів, які спробували проаналізували причини смертности українців у двадцятому столітті. В презентації взяли участь доктор медичних наук, експерт-демограф Франс Меле, директор з науково-дослідної роботи Національного інституту демографічних досліджень Франції і президент Міжнародної спілки з наукового вивчення населення Жак Валлен та заступник секретаря РНБО Сергій Пирожков.

Майже половину книжки, яка поки що не перекладена українською мовою, автори дослідження присвятили кількісним оцінкам голоду 1932—1933 років, а також наслідкам Другої світової війни та сталінських репресій. До цієї теми французькі вчені йшли досить довго. Поштовхом стали дані, згідно з якими середня тривалість життя в СРСР в середині 60-их років зменшилась, а в розвинутих індустріальних державах навпаки, збільшилася. Говорить Жак Валлен:

Жак Валлен

Режим приховував дані систематично і стосовно різних періодів. Навіть дані щодо причин смертности в СРСР, починаючи з 50-их років, були секретні й абсолютно недоступні.

Тарас Марусик

Коли з’явилася перша можливість заглянути в архіви Держкомстату СРСР, Жак Валлен цим одразу скористався. Це було в 1986 році, за горбачовської перебудови. Але й тоді відкривали архіви знехотя і поступово. Ми змогли одержати доступ до даних лише на початку 90-их років. Жак Валлен навів один приклад.

Жак Валлен

Щоб приховати голод 30-их років, радянська влада заявила, що півтора мільйона українців емігрували. Але це неправда”.

Тарас Марусик

А ось які цифри одержали французькі вчені, досліджуючи жертви голодомору в 1932—1933 роках.

Жак Валлен

Ми нарахували, що всього Україна втратила 4,6 мільйона осіб. З них 2,6 мільйона померли, 1 мільйон дітей не народилося і ще близько мільйона осіб були піддані насильній міграції.

Тарас Марусик

Французькі вчені дійшли також сенсаційного висновку, що тривалість життя українців у 1933 році в чоловіків становила приблизно 7 років, а в жінок – 10 років.

Жак Валлен

Це неймовірно, але це правда.

Тарас Марусик

Відповідаючи на моє запитання, чи можна вважати годомор 1932-33 років геноцидом, Жак Валлен був стриманим:

Жак Валлен

Я хочу бути відвертим з Вами. Як демограф, я не можу висловлюватися на цю тему. Але як громадянин, можу сказати, що в 30-х роках в Україні з її розвинутим сільським господарством і родючими землями надмірно висока смертність не була викликана природними причинами, як скажімо, це було у 1868 році у Фінляндії. Я думаю, що голод – це прямий наслідок політичної дії радянської влади.

Тарас Марусик

Моїм співрозмовником був директор з науково-дослідної роботи Національного інституту демографічних досліджень Франції і президент Міжнародної спілки з наукового вивчення населення Жак Валлен.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG