Доступність посилання

ТОП новини

Нові теракти в Стамбулі: нападники вибрали місце й час.


Сергій Драчук Нові теракти в Стамбулі: нападники вибрали місце й час.

Прага, 20 листопада 2003 – Принаймні 27 осіб загинуло й понад 450 поранено внаслідок двох нових потужних вибухів у Стамбулі. Після нападу на єврейські синагоги в цьому ж місті в суботу, цього разу цілями стали британські об’єкти: консульство та банк, і це якраз під час візиту президента США до Великої Британії. Фахівці вважають, що обидві серії вибухів у діловій столиці Туреччини, як і перед тим у Саудівській Аравії – це справа рук місцевих відділків усесвітньої терористичної мережі «Аль Каїда».

Майже одночасні вибухи значно пошкодили будівлі британського консульства в Стамбулі й відділку одного з найбільших світових банків, лондонського “HSBC”; серед принаймні 14 осіб, що загинули в консульстві, й сам британський консул Роджер Шорт. Вибухи були настільки потужні, що повибивало вікна й порозкидало уламки далеко довкола, так що спершу навіть повідомляли не про два, а про три, чотири чи й п’ять вибухів.

Дані поліції й очевидців свідчать про те, що це знову були напади замінованими автами – так само, як і п’ять днів тому в тому-таки Стамбулі, коли було підірвано дві синагоги.

Міністр закордонних справ Туреччини Абдуллах Ґюль, що перебуває з візитом у Стокгольмі, заявив, що його країна не відступить перед терористами: «Нині ми постали перед організованими терористичними нападами. На жаль, ми втратили так багато невинних людей, але ми й далі боротимемося проти тероризму, весь час».

А тим часом у Лондоні зустрічаються двоє головних провідників міжнародної боротьби з тероризмом : президент США Джордж Буш і британський прем’єр-міністр Тоні Блер- які знову засудили тероризм. Джордж Буш: «…Природа ворогів-терористів знову стала очевидна: ми бачимо їхнє абсолютне презирство до невинних життів». Тоні Блер: «І знову нам нагадують про те зло, яке чинять скрізь ці терористи невинним людям і нашому способові життя. І знову ми мусимо підтверджувати, що перед цим тероризмом неможливий відступ, компроміс, вагання в протистоянні цій загрозі, в тому, щоб напасти на неї, де й коли ми можемо, і завдати їй остаточної поразки».

Відповідальність за напад на британські об’єкти, якраз у час перебування Буша в Британії, вже проголошено від імені «Аль Каїди» й від імені турецького войовничого угруповання «Фронт ісламських вершників Великого Сходу», що його тепер теж уважають за пов’язане з «Аль Каїдою». Про це говорять нині в Туреччині. В Британії міністр закордонних справ Джак Стро теж висловив таку саму думку про нинішній теракт: «…Боюся, що він має всі ознаки того міжнародного тероризму, що його здійснює “Аль Каїда” та споріднені з нею організації».

На думку Стро, все ж не доконче йдеться про удар саме по британських інтересах. І дехто з експертів із тероризму вважає, що, обираючи цілі для останнього теракту, нападники просто скористалися нагодою. Про це говорить один із таких фахівців із Університету імені Роберта Ґордона в шотландському Абердіні Дейвид Капитанчик: «Гадаю, що нині “Аль Каїда” й подібні угруповання не розрізняють британське й американське , на мою думку, це для них загалом західні цілі. У певному сенсі вони просто використовують наявні можливості, наприклад, наскільки я розумію, в британському консульстві тривали будівельні роботи, і воно могло стати значно легшою ціллю, ніж звичайно».

Туреччину ж, на думку оглядачів, терористи обрали з двох міркувань: через те, що теракт у ній здійснити легше, ніж десь у Британії, а ще тому, що це держава переважно мусульманська і водночас союзник Заходу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG