Доступність посилання

ТОП новини

Якщо одночасно обідаєш у двох кімнатах, можеш залишитися голодним: посол Німеччини в Україні.


Галина Терещук Якщо одночасно обідаєш у двох кімнатах, можеш залишитися голодним: посол Німеччини в Україні.

Львів, 20 листопада 2003 року.

Галина Терещук

Про вплив Ялтинської угоди про створення Єдиного економічного простору на євроінтеграційні перспективи України мовилось на міжнародній конференції у Львові, яку сьогодні провів незалежний культурологічний часопис “Ї” за підтримки німецького фонду Гайнріха Бьолля та Британської ради в Україні. У конференції взяли участь посли Німеччини, Британії та Польщі в Україні. Офіційну позицію з приводу підписання угоди про ЄЕП висловило і генеральне консульство Російської Федерації у Львові.

Не можна обідати водночас у двох кімнатах, оскільки можна опинитися на порозі і залишитися голодним, на цьому наголосив у інтерв’ю радіо “Свобода” надзвичайний і повноважний посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн, оцінюючи наміри України бути і в ЄЕП, і в Євросоюзі.

Дітмар Штюдеманн звернув увагу на кілька аспектів, про які він говорить німецькому урядові щодо інтегрування України. По- перше, Україна не живе в ізоляції від світу, європейські країни співпрацюють із нею. Втім і Україні, і Європі потрібно подавати один одному певні сигнали щодо об’єднання. Наразі Україна мовчить і не демонструє свого бажання стати членом Євросоюзу. До того ж, приєднання України до ЄЕП викликало стурбованість з боку німецького уряду, а радше нерозуміння, куди ж насправді Україна таки має намір крокувати: у бік Європи чи Росії? У німецького уряду виникло сьогодні чимало запитань до України.

Дітмар Штюдеманн

Навіть ті партнери, які входять у Ялтинську угоду, будуть збентежені, якщо Україна їм не подаватиме певних сигналів про те, де вона хоче себе бачити і з ким бути.

Галина Терещук

Думку німецького колеги розділив і посол Сполучено королівства Великої Британії та північної Ірландії в Україні Роберт Едвард Брінклі, який вважає, що Україна не може інтегруватися у дві структури одночасно: і в ЄЕП, і в Євросоюз. На його погляд, Євросоюз подає Україні сигнали щодо європейської інтеграції і її перспектив членства в ЄС, натомість Україна мовчить і не висловлює чіткої позиції.

Більшість учасників конференції зазначали, що приєднання України до ЄЕП негативно вплине на розвиток стосунків України з Євросоюзом. Втім ніхто у світі не сприйматиме Україну поважно, якщо вона не висловлюватиме своєї чіткої позиції. У такому разі вона стане жертвою чужої політики.

Однак таку думку не поділяють дипломатичні представники Російської Федерації, які переконані, що формування ЄЕП в жодному разі не суперечить європейській зовнішній політиці України. Під час конференції обговорювалось і місце України у світовій системі енергопотоків, зокрема ішлося про вірогідний сценарій перерозроподілу світового ринку енергоносіїв, на якому змагаються США та Росія.

Втім, якою стане Україна і з ким їй бути у майбутньому - залежить лише від самої України. Але доля тих, хто бігає за двома зайцями, відома наперед.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG