Доступність посилання

ТОП новини

Надзвичайний стан в Україні?


Сергій Драчук Надзвичайний стан в Україні?

Прага, 21 листопада 2003 – Україна перебуває на межі політичної кризи, і президент Леонід Кучма розглядає можливість запровадити надзвичайний стан, який дав би йому змогу скасувати президентські вибори в жовтні 2004 року. Про це, посилаючись на свідчення з власних джерел, пише поважане британське аналітичне видання «Джейнз Інтелидженс Дайджест».

Джерела з оточення президента України Леоніда Кучми повідомляють, що президента охоплює дедалі більша параноя щодо безпеки його родини й його самого, коли закінчиться його термін на посаді: йому не ґарантовано імунітет від судового переслідування, пише «Джейнз Інтелидженс Дайджест» в останньому випуску. Видання нагадує при цьому звинувачення на адресу президента на підставі записів Миколи Мельниченка,які ,зазначено в статті, Леонід Кучма енергійно відкидає.

До побоювань самого Кучми ще додається острах його союзників, які здобули величезні багатства в перебігу економічних реформ і приватизації: вони побоюються переслідування за звинуваченнями в корупції й можливої конфіскації, пише аналітичне видання й додає: особливо боїться відходу Кучми з посади голова його адміністрації Віктор Медведчук, який відіграє в нинішньому режимі визначальну роль – він може стати особливою ціллю в разі перемоги реформаторів, що гуртуються навколо найпопулярнішого кандидата, Віктора Ющенка.

«Джейнз Інтелидженс Дайджест» згадує про суперництво між Ющенковими й Медведчуковими політичними силами, зокрема у Львові; про «брудну тактику радянського зразка», що її було застосовано для зривів заходів «Нашої України» в реґіонах; про те, як влада нацьковує комуністів на партію Ющенка, щоб розколоти опозицію.

Іще один із наведених в аналізі фактів – офіційний запит Кучми до Конституційного суду про можливість розпуску парламенту: в разі розпуску Кучма міг би звинуватити в ньому опозицію, яку вже нині звинувачують у блокуванні роботи парламенту. Така тактика, зазначає британське аналітичне видання, йде паралельно з роздмухуванням насильства й заворушень у країні, що в них теж можна звинуватити опозицію. В обох випадках Ющенків блок «Наша Україна» найімовірніше буде засуджено як екстремістський.

До таких радикальних заходів доводиться вдаватися тому, що, як зауважує «Джейнз Інтелидженс Дайджест», інші тактичні ходи, які мали на меті зірвати перемогу Ющенка на президентських виборах наступного року, схоже, провалилися. Кучму та його союзників просто жахає перспектива, що Ющенко успадкує нинішній широкий обсяг президентських повноважень, включно з контролем за спецслужбами.

Тому єдиним вибором для Кучми може бути проголошення надзвичайного стану, робить висновок британське видання. Це може статися після розпуску парламенту й за продовження насильницьких дій між опозицією й прихильниками пропрезидентських сил. Такий крок міг би довести до скасування виборів 2004 року і підтвердив би статус нинішнього українського президента як міжнародного ізгоя, а можливо, призвів би й до санкцій, попереджає «Джейнз Інтелидженс Дайджест».

І ще одне попередження подають «добре поінформовані джерела» видання: з наростанням температури політичного життя в Україні життя Ющенка може опинитися в небезпеці – Україна-бо має давню традицію підозрілих «дорожніх пригод» із представниками опозиції, нагадує «Джейнз Інтелидженс Дайджест».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG