Доступність посилання

ТОП новини

В Криму відзначають Ораза-Байрам.


Володимир Притула В Криму відзначають Ораза-Байрам.

Симферополь, 25 листопада 2003 - Кримські мусульмани разом зі своїми одновірцями в усьому світі відзначають закінчення священного місяця Рамадан. Ораза-Байрам – так називається це свято розговіння – відзначатиметься три дні.

У вівторок о сьомій сорок ранку над Симферополем звучить Езан – заклик до молитви, у Палаці культури профспілок, у мечетях Кебір-джамі, Сеїт-Сеттар, а також у мечетях симферопольських мікрорайонів Фонтани, Кам’янки та інших місцях компактного проживання кримських татар адміністративного центру автономії відбувається колективний намаз. Молитви з нагоди початку одного з двох найбільших і найшановніших мусульманських свят Ораза-Байраму пройшли у всіх майже 300 мечетях Кримського півострова. Як повідомили у Духовному управлінні мусульман Криму, Ораза-Байрам відзначають, збираючись у мечетях, „щоб всім світом осягнути радість великого свята”. Головний його ритуал – колективна молитва-намаз.

Свято відзначається три дні і знаменує собою закінчення посту під час священного для мусульман місяця Рамадан. Згідно з мусульманською традицією, під час Ораза-Байрам треба „віддаватися настрою свята, вкушаючи їжу і напої”, поститися у дні Орази суворо заборонено. Крім того, слід роздавати бідним і нужденним милостиню – „фітр”. При цьому „фітр” накладається на кожного повнолітнього мусульманина, який мусить виділити милостиню за себе і за членів своєї сім’ї, котрі перебувають у нього на утриманні. Розмір цього подаяння фіксований і розраховується згідно з нормами, визначеними Шаріатом, виходячи з вартості певної кількості продуктів. Цього року Муфтіят Криму встановив „фітр” у розмірі 1 гривня 75 копійок на кожного члена родини.

На відміну від свята жертвоприношення Курбан-Байрам, яке відзначатиметься на початку лютого наступного року, Ораза-Байрам – сімейне свято і має більше релігійне та філософське навантаження. Муфтій мусульман Криму Аджи Еміралі-ефенді Аблаєв каже, що це час згадати своє коріння – духовне і родинне. Час відвідати і привітати своїх родичів та друзів. Час разом зібратися за спільною молитвою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG