Доступність посилання

ТОП новини

Позачергова зустріч міністрів закордонних справ СНД (до ситуації у Грузії).


Богдана Костюк Позачергова зустріч міністрів закордонних справ СНД (до ситуації у Грузії).

Київ, 25 листопада 2003 - Політична криза у Грузії перебуває у центрі уваги світової спільноти: у випусках новин міжнародних інформаційних корпорацій чи не щогодини ідуть повідомлення з Тбілісі.

25-го листопада у Києві міністри закордонних справ держав – учасниць СНД обговорили ситуацію, що склалась у Грузії, й ухвалили відповідну заяву.

Події, що відбуваються у Грузії після виборів 2-го листопада, загрожують безпеці у регіоні. А отже, головна мета засідання – продемонструвати солідарність з народом Грузії і підтримати Грузію на шляху відновлення стабільності в державі. Про це поінформував журналістів міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко по закінчення засідання Ради і додав:

“Україна ініціювала скликання позачергової наради міністрів закордонних справ держав СНД у Києві, щоб обговорити ситуацію, котра склалась у Грузії і розібратись у ній, щоб поінформувати Президентів своїх держав. Ми проаналізували події у Грузії та ухвалили відповідну заяву”, - повідомив Костянтин Грищенко.

Далі Ігор Іванов:

“Вам відома заява виконувача обов’язків Президента Грузії про те, що відповідно до грузинської Конституції незабаром будуть проведені Президентські, а потім і парламентські вибори. Шляхом виборів будуть обрані законні органи влади. Сподіваємося, що вибори відбудуться чітко, за нормами Конституції Грузії та міжнародного права. Сподіваємося, що обрані представники влади зможуть вивести Грузію з тієї складної ситуації, в якій вона опинилась” , - наголосив Ігор Іванов.

За інформацією Міністерства закордонних справ Грузії, парламент назвав датою проведення позачергових президентських виборів 4 січня наступного року.

Виконавчий секретар СНД Юрій Яров оприлюднив заяву, ухвалену учасниками засідання: у документі мовиться, серед іншого, про небезпеку, яку може спричинити політична дестабілізація у Грузії.

“У зв’язку з цим держави Співдружності вважають принципово важливим знову підтвердити свою прихильність високим принципам демократії і верховенства права, які передбачають зміну влади у демократичному суспільстві виключно конституційним шляхом, без використання методів тиску і зовнішнього втручання у внутрішні справи держави”, - мовиться у заяві Ради міністрів закордонних справ країн – учасниць СНД. Учасники засідання висловили сподівання, що нова грузинська влада за сприяння усього суспільства швидко подолає кризу і поновить нормальне функціонування державних інституцій за умов збереження громадянського миру у країні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG