Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси: Грузія. Ірак.


Василь Дарчук Огляд західної преси: Грузія. Ірак.

Прага, 27 листопада 2003 – Західні оглядачі продовжують коментувати становище у Грузії після відставки президента Шеварднадзе. На думку багатьох оглядачів, перед новим керівництвом лежать надзвичайно тяжкі проблеми. Серед інших статей і коментарів про ситуацію в Іраку ми наведемо деякі деталі про вчорашнє затримання дружини й дочки одного із найближчих помічників Саддама Хусейна – Іззата Ібрагіма.

Газета «Вашингтон таймс» містить коментар Мартіна Сіффа, який на самому початку ставить запитання: чи успішна безкровна революція у Грузії насправді допоможе цій країні забезпечити своє демократичне, стабільне і процвітаюче майбутнє? Звичайно, грузинське населення, веде далі автор, продемонструвало свій ентузіазм і рішучість у справі відновлення бажаних відносин із Західною Європою і Сполученими Штатами. Грузія радо вступила б до союзу НАТО і Європейського союзу. Однак грузинським керівникам доведеться тепер мати справу з російським президентом Путіним. Кремль постійно й рішуче тисне на Грузію, змушуючи її іти в ногу з Москвою. З огляду на стратегічне положення Грузії, її близькість до Каспійського басейну і сусідство з Чечнею Росія зацікавлена в дальшому утриманні на її території своїх військових баз. Москва підтримує близькі стосунки із керівниками Аджарії і Абхазії – двох грузинських автономних республік, які залишаються дестабілізуючим фактором для Грузії. Як з усього видно, закінчує коментатор, Росія без захоплення ставиться до прозахідних симпатій у Грузії, тому, попри добрий старт, на його думку, грузинських керівників очікує довгий і тяжкий шлях.

Із низки інших матеріалів про ситуацію в Іраку нині ми наведемо відгук британської газети «Ґардіян» на затримання в іракському місті Самарра неподалік від Багдада дружини і дочки одного із найбільш розшукуваних керівників колишнього іракського режиму Іззата Ібрагіма, заступника голови колишньої революційної керівної ради Іраку. Газета повідомляє, що коаліційне командування вже віддавна розшукує Ібрагіма, який, згідно з повідомленнями, організував низку терористичних актів і нападів на коаліційні підрозділи.

Факт затримання родини Ібрагіма привернув увагу міжнародної правозахисної організації “Г”юмен райтс воч”. Газета «Гардіян» цитує представницю правозахисної організації, яка заявила, що після допиту затримані повинні бути звільнені або проти них повинні бути висунені звинувачення із дозволом на правовий захист. Газета цитує також командира підрозділу, який затримав дружину й дочку Іззата Ібрагіма. За його словами, зрозуміло, ніхто не думає, щоб затримані брали участь у нападах на американських військовослужбовців, але вони можуть знати місце перебування одного зі сподвижників режиму Саддама Хусейна і організатора терористичних атак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG